2020. október 20.
//
Vendel névnap

Tisztelgés a doni katlan áldozatai előtt

2016. január 13. 23:45
A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek szerda délután a rendőrkapitányság épülete előtt.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnak, valamint a Veszprémi Rendőrkapitányságnak helyt adó épület helyén korábban laktanya állt, amelyben a Magyar Királyi Szent László 4. Honvéd Gyalogos Ezred III. zászlóalj állomásozott. „A zászlóalj 1943-ban a 34/III. zászlóaljjal együtt a Don menti Urivnál vérzett el. Béke poraikra” – olvasható a kapitányság előtt található emlékművön a veszprémi honvédek sorsa.

Trianon után az országot területében és lakosságában megcsonkították, a '40-es években néhány területet – a fasiszták által irányított országok közbenjárására – visszacsatoltak Magyarországhoz – vázolta a doni tragédia előzményeit Rainer Pál történész. Amikor a németek a Szovjetunió ellen vonultak, attól tartva, hogy a háborúból kimaradva a már visszakapott területeket is elveszthetjük, az ország vezetése önként döntött a hadba lépés mellett, még mielőtt azt a németek kérték volna. „Ez egy rossz, és megkockáztatom, hogy bűnös döntés volt, a következményeit mindannyian ismerjük.”

A magyar félnek sikerült elérnie, hogy nem a teljes magyar honvédséget, hanem annak csak nagyjából harmadát, három hadtestet kellett bevetnünk az oroszok ellen. Ez a hadsereg nagyjából 207 ezer főből állt, akik tavasszal és nyáron érkeztek a Don folyóhoz. A magyar csapatoknak egy kétszáz kilométer hosszú sávot kellett megszállniuk és védeniük a folyó mentén, erre alkalmas fegyverzet és utánpótlás nélkül.

1943. január 12-én az oroszok megindultak, és nagyjából két hét alatt letörték az ellenállást. A magyar csapatok – bár sokan nem érezték sajátjuknak a háborút, elvégre a hazájuktól több ezer kilométerre kellett harcolniuk – hősiesen helytálltak, teljesítették a parancsot. „A katonának nem az a dolga, hogy mérlegelje a parancsot, hanem az, hogy végrehajtsa”. A magyar katonák nem irányítói, hanem elszenvedői voltak a háborús eseményeknek. A hadsereg veszteségeiről pontos adataink nincsenek, de a becslések alapján 49 ezren haltak meg, ugyanennyien megsérültek és 26-27 ezer fő hadifogságba került – a foglyok közül sokan soha nem tértek haza.

A doni katasztrófa 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a fegyveres erők képviselői lerótták kegyeletüket a 73 éve elesett, megsebesült és fogságba esett honfitársaink emléke előtt, és elhelyezték koszorúikat az emléktáblánál.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
A cyber tér veszélyeiről és egyben lehetőségeiről tartottak kétnapos konferenciát a Veszprém Agórában a hétvégén.
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Kiállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Veszprém és az önkormányzatiság eddigi harminc évéről szombaton a Hangvillában, ahol egykori és a jelenlegi polgármester mondtak beszédet.