Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tisztelgés a doni katlan áldozatai előtt

2016. január 13. 22:45
A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek szerda délután a rendőrkapitányság épülete előtt.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnak, valamint a Veszprémi Rendőrkapitányságnak helyt adó épület helyén korábban laktanya állt, amelyben a Magyar Királyi Szent László 4. Honvéd Gyalogos Ezred III. zászlóalj állomásozott. „A zászlóalj 1943-ban a 34/III. zászlóaljjal együtt a Don menti Urivnál vérzett el. Béke poraikra” – olvasható a kapitányság előtt található emlékművön a veszprémi honvédek sorsa.

Trianon után az országot területében és lakosságában megcsonkították, a '40-es években néhány területet – a fasiszták által irányított országok közbenjárására – visszacsatoltak Magyarországhoz – vázolta a doni tragédia előzményeit Rainer Pál történész. Amikor a németek a Szovjetunió ellen vonultak, attól tartva, hogy a háborúból kimaradva a már visszakapott területeket is elveszthetjük, az ország vezetése önként döntött a hadba lépés mellett, még mielőtt azt a németek kérték volna. „Ez egy rossz, és megkockáztatom, hogy bűnös döntés volt, a következményeit mindannyian ismerjük.”

A magyar félnek sikerült elérnie, hogy nem a teljes magyar honvédséget, hanem annak csak nagyjából harmadát, három hadtestet kellett bevetnünk az oroszok ellen. Ez a hadsereg nagyjából 207 ezer főből állt, akik tavasszal és nyáron érkeztek a Don folyóhoz. A magyar csapatoknak egy kétszáz kilométer hosszú sávot kellett megszállniuk és védeniük a folyó mentén, erre alkalmas fegyverzet és utánpótlás nélkül.

1943. január 12-én az oroszok megindultak, és nagyjából két hét alatt letörték az ellenállást. A magyar csapatok – bár sokan nem érezték sajátjuknak a háborút, elvégre a hazájuktól több ezer kilométerre kellett harcolniuk – hősiesen helytálltak, teljesítették a parancsot. „A katonának nem az a dolga, hogy mérlegelje a parancsot, hanem az, hogy végrehajtsa”. A magyar katonák nem irányítói, hanem elszenvedői voltak a háborús eseményeknek. A hadsereg veszteségeiről pontos adataink nincsenek, de a becslések alapján 49 ezren haltak meg, ugyanennyien megsérültek és 26-27 ezer fő hadifogságba került – a foglyok közül sokan soha nem tértek haza.

A doni katasztrófa 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a fegyveres erők képviselői lerótták kegyeletüket a 73 éve elesett, megsebesült és fogságba esett honfitársaink emléke előtt, és elhelyezték koszorúikat az emléktáblánál.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.