Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C

Tisztelgés a doni katlan áldozatai előtt

2016. január 13. 22:45
A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek szerda délután a rendőrkapitányság épülete előtt.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnak, valamint a Veszprémi Rendőrkapitányságnak helyt adó épület helyén korábban laktanya állt, amelyben a Magyar Királyi Szent László 4. Honvéd Gyalogos Ezred III. zászlóalj állomásozott. „A zászlóalj 1943-ban a 34/III. zászlóaljjal együtt a Don menti Urivnál vérzett el. Béke poraikra” – olvasható a kapitányság előtt található emlékművön a veszprémi honvédek sorsa.

Trianon után az országot területében és lakosságában megcsonkították, a '40-es években néhány területet – a fasiszták által irányított országok közbenjárására – visszacsatoltak Magyarországhoz – vázolta a doni tragédia előzményeit Rainer Pál történész. Amikor a németek a Szovjetunió ellen vonultak, attól tartva, hogy a háborúból kimaradva a már visszakapott területeket is elveszthetjük, az ország vezetése önként döntött a hadba lépés mellett, még mielőtt azt a németek kérték volna. „Ez egy rossz, és megkockáztatom, hogy bűnös döntés volt, a következményeit mindannyian ismerjük.”

A magyar félnek sikerült elérnie, hogy nem a teljes magyar honvédséget, hanem annak csak nagyjából harmadát, három hadtestet kellett bevetnünk az oroszok ellen. Ez a hadsereg nagyjából 207 ezer főből állt, akik tavasszal és nyáron érkeztek a Don folyóhoz. A magyar csapatoknak egy kétszáz kilométer hosszú sávot kellett megszállniuk és védeniük a folyó mentén, erre alkalmas fegyverzet és utánpótlás nélkül.

1943. január 12-én az oroszok megindultak, és nagyjából két hét alatt letörték az ellenállást. A magyar csapatok – bár sokan nem érezték sajátjuknak a háborút, elvégre a hazájuktól több ezer kilométerre kellett harcolniuk – hősiesen helytálltak, teljesítették a parancsot. „A katonának nem az a dolga, hogy mérlegelje a parancsot, hanem az, hogy végrehajtsa”. A magyar katonák nem irányítói, hanem elszenvedői voltak a háborús eseményeknek. A hadsereg veszteségeiről pontos adataink nincsenek, de a becslések alapján 49 ezren haltak meg, ugyanennyien megsérültek és 26-27 ezer fő hadifogságba került – a foglyok közül sokan soha nem tértek haza.

A doni katasztrófa 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a fegyveres erők képviselői lerótták kegyeletüket a 73 éve elesett, megsebesült és fogságba esett honfitársaink emléke előtt, és elhelyezték koszorúikat az emléktáblánál.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.