Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között:
- az egész- vagy félsertés,
- comb, lapocka és ezek részei,
- elülső részek,
- tarja,
- karaj és részei,
- oldalas,
- dagadó és részei,
- sertésszalonna húsréteggel,
- és a csontos lábszárhús,
- fej elülső rész kicsontozott húsa.
A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is.
A tájékoztatás szerint nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa.
Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, fej és annak részei( fül, orr), köröm és a láb sem, mely a csülköt nem tartalmazza. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), ugyanúgy 27 százalékos áfa alá tartozik. Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre (májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály.