Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Márai Veszprémben

2009. március 19. 16:40 // Forrás: VMK / vehir.hu
Egy tragikus szerelmi háromszög feltárulásának éjszakáján kiderül az igazság erkölcsről, becsületről, szerelemről.

A gyertyák csonkig égnek a soproni Petőfi Színház vendégjátéka. A főszerepeket Koncz Gábor és Makay Sándor alakítja. Márai könyvét, Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra, a darabot Csiszár Imre rendezésében láthatja a közönség a veszprémi Városi Művelődési Központban, 2009. április 3-án, pénteken, 19 órakor.

A magyar irodalomban szinte példátlan sikerű regény az elmúlt években százezres példányszámban fogyott a könyvesboltok polcairól. Az elsöprő érdeklődés külföldön is a toplisták élére emelte a könyvet. Az 1942-ben íródott regény Márai legnagyobb irodalmi sikerét hozta meg.

Márai Sándor, eredeti nevén Grosschmid Sándor (Kassa, 1900. április 11. – San Diego, Kalifornia, 1989. február 22.) magyar író, költő, újságíró.

Az egyik legkülönösebb életúttal bíró 20. századi magyar író. Már a '30-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. A '80-as években már lehetővé válhatott volna munkáinak hazai kiadása, de ő megfogadta, hogy amíg Magyarországon megszálló csapatok tartózkodnak, s nem lesz demokratikus választás, addig semminek a kiadásához és előadásához nem járul hozzá. Életműsorozatának újrakiadása halála után, 1990-ben indult el. Ugyanebben az évben posztumusz Kossuth-díjjal jutalmazták.

"Barátok voltunk… S meg kell ismerned most ennek a szónak teljes felelősségét. Barátok voltunk, s nincs semmi az életben, ami kárpótolni tud egy barátságért. S az önemésztő szenvedély sem tudja azt az emberi örömet nyújtani, amit egy szótlan és tapintatos barátság ad azoknak, akiket megérint erejével. Mert ha nem vagyunk barátok, te nem emeled reám a fegyvert akkor reggel az erdőben, a vadászaton. S ha nem vagyunk barátok, én nem megyek el másnap a lakásodra, ahová soha nem hívtál, ahol a titkot őrizted, a gonosz és érthetetlen titkot, mely megfertőzte barátságunkat."

"A gyertyák csonkig égnek leginkább az emberi létről szól, időtlenül. A szerelem szükségességéről és a természet kegyetlen trükkjéről, mely ellenfeleinkkel hoz össze, akiket soha nem leszünk képesek megérteni." (Carol Angier, Sunday Times)

"Márai Sándor érzéki regénye olyan, akár egy patinás régiség, magyar és bécsi helyszíneivel, a felszín alatt örvénylő feszültségével, erkölcsi és metafizikai mondanivalójának stílusos megformálásával." (The New York Times)

A történet röviden: két gyerekkori barát közül az egyik szemet vet a másik feleségére, az asszony nem áll ellen, majd elhatározzák, hogy megölik az útjukban álló férjet. A gyilkosságot azonban Konrád, a barát képtelen elkövetni, és a biblikus bűnöktől megrettenve a trópusokra menekül.
A férj fokozatosan megismeri a történetet, elhidegül a feleségétől, aki néhány év múlva – férje megvetésétől kísérve – meghal. Pontosan negyven évvel később a két barát ismét találkozik, és egy megrázó estén és éjszakán át igyekeznek (pontosabban a megcsalt férj igyekszik) megfejteni a negyven évvel ezelőtti ügyeket. A mű népszerűségét valószínűleg ez adja: egy régmúlt, férfias, becsületes, tisztességes világ felidézése, amely örökre elveszett.

vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.