2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

A 2016-os költségvetés számai

2016. február 20. 11:48
Csütörtökön kerül a közgyűlés napirendjére Veszprém idei költségvetése. Megnéztük a számokat.

Az önkormányzati fejlesztések szempontjából rendkívül fontos az előttünk álló költségvetési év, hiszen az uniós forrásokból tervezett beruházások előkészületei kezdődnek meg. Az ennek költségeit fedező támogatások azonban csak később – előre láthatóan 2016. második félévétől kezdődően – állnak majd rendelkezésre. Ezért szükség lesz egy támogatást megelőző hitelfelvételre 180 millió forint értékben. A támogatást megelőlegező hitel egy rövid lejáratú konstrukció, amit az operatív programok megnyílását követően a lehívható támogatásokból fizetnek vissza.

Az önkormányzat (finanszírozási bevételek nélkül) számított bevétele 11,689 milliárd forint,

ami 9 %-kal alacsonyabb a 2015. évi eredeti költségvetési előirányzatnál. A csökkenés oka nagyrészt a pályázati források és egyéb fejlesztési támogatások csökkenése (az új uniós ciklusban rendelkezésre álló fejlesztési források lehívására idén csak minimális lehetőség lesz, hiszen csak az előkészületek történnek meg). 6,1 milliárdos adóbevétellel számolnak, aminek legnagyobb részét, 4,5 milliárd forintot az iparűzési adó teszi ki, de 1,15 milliárdos bevételt remélnek az építményadóból is. A táblázatban jól látszik a telekadó szabályozásának enyhítése is: a korábbi évek 125 milliós bevételétől eltérően most csak 97 millióval számolnak.

Jelentősen, nagyjából harmadával nőnek a működési bevételek, amik így 576 millió forintot tesznek ki. Ingatlan-értékesítésből 450 milliós bevételt remélnek. Az államháztartástól összesen 2,76 milliárdos normatív támogatás illeti meg az önkormányzatot általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódóan.

A Veszprém Aréna multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építési beruházásával összefüggő tőke- és kamattartozáshoz Magyarország Kormánya 605,8 millió forint támogatással járul hozzá 2016. évben is.

Az önkormányzat kiadásait 12,184 milliárd forintra taksálják (finanszírozási kiadások nélkül),

ami 12,3 százalékkal kevesebb, mint a 2015. évi eredeti költségvetési előirányzat, a csökkenés nagyrészt itt is az uniós pénzügyi ciklusok közötti átmenet okozta forráscsökkenés. Működésre 10,656 milliárd forintot terveznek költeni.

Az óvodák összesen 1,5 milliárdos költségvetéssel számolhatnakAz óvodák összesen 1,5 milliárdos költségvetéssel számolhatnak

Az óvodák összesen 1,5 milliárdos költségvetéssel számolhatnak, az egészségügyi és szociális intézményeknek 637,5 millió forint jut. 1,6 milliárdos költségvetéssel számolhatnak a kulturális intézmények (ebben a kategóriában a Petőfi Színház 693,7 milliós tétele a legnagyobb). 1,36 milliárd forintba kerül a Polgármesteri Hivatal működtetése.

A beruházásokra idén mindössze 1,2 milliárd forintot fordítanak – ahogy már említettük, 2016 a tervezés éve lesz az uniós pénzügyi ciklus ütemezése miatt.

Az előkészítő tervezésben olyan leendő beruházások jelennek meg, mint a Királynék Múzeuma; a kerékpárút-hálózat fejlesztése; a belső körgyűrű folytatása; a Pápai út, a Henger utca fejlesztése; az Aprófalvi Bölcsőde, az Egry úti Óvoda és a Kastélykert Óvoda fejlesztése illetve újjáépítése; csapadékvíz-elvezetési fejelsztések, az OTP-kórház kettős csomópont körforgalmúvá alakítása; a színházkerti parkoló; a Laczkó Dezső Múzeum és a Polgármesteri Hivatal energetikai megújítása; az idősek nappali ellátójának kialakítása; a kádártai és rátóti rendelők tervezése; a Stadion energetikai megújítása. Ezeknek a projekteknek tehát nem a megvalósítására, hanem a tervezésére rendel pénzt az idei költségvetés, ellenben például a Kádártai Közösségi Ház átépítésével, amire 21,35 millió forintot, vagy a Vetési tornatermének fejlesztésével, amire tízmilliót költ az önkormányzat. 45 milliót szánnak a Kőbánya utca útrekonstrukciójára.

És itt el is jutottunk a felújításokhoz, amikre az idén 224,5 millió forintot terveznek elkölteni.

Kátyuzásra, útfelújításra összesen 100 milliós keret áll rendelkezésre, további 25 millióból az útburkolati jelek festését végzik.

Tízmillió forintot rendelnek az Otthon Melege Programban elnyerhető önkormányzati támogatásra, ötmilliós szövetkezeti támogatással újulhatnak meg az Aradi Vértanúk útján található garázstelep útjai. 74,5 millió forintot költenek nagyfelületű út- és járdafelújításokra a városban.

Kátyúzásra, javításokra 100, nagyfelületű útfelújításra 75 millió forint jut.Kátyúzásra, javításokra 100, nagyfelületű útfelújításra 75 millió forint jut.

Ami az intézményeket illeti, folytatódik a homlokzati nyílászárók cseréje a Báthoryban és a Deákban; helyreállítják a Dózsa iskola megsüllyedt burkolatú sportpályáját; a Kossuth iskolában kijavítják az alagsori vizesedéseket és újravakolják a főbejárat környékét. Szintén alagsori falvizesedéseket javítanak a Simonyiban, a Középiskolai Kollégiumban pedig vizesblokkokat újítanak fel.

A Petőfi Színházban a magastető eresz alatti vakolatát és a kéményt javítják 2,1 millió forintért, a megyei könyvtárban a liftakna körüli talajvíz-betörés elhárítása 15 millióba kerül majd. Ötmillióból újítják fel a Polgármesteri Hivatal kis-házasságkötő termét, 2,5 millióból az ügyfélszolgálatot, 2,3 millióból pedig a Szabadság tér 15. szám alatt működő adóirodában végeznek javításokat.

A költségvetést bemutató sajtótájékoztatóján a polgármester több, a fiatalok támogatását célzó intézkedést jelentett be. Ezek a táblázatban is megmutatkoznak: a Veszprémi Ifjúsági Közalapítványon keresztül tízmillió forintot juttatnak az ifjúsági szervezeteknek, diákönkormányzatoknak, míg a Veszprémi Ifjúsági Ház üzemeltetését átvevő Lélektér Alapítvány négymillió forintot kapott erre a célra. A kisgyermekes bérlet támogatására 14 millió forintos keretet biztosítottak.

Gyermekétkeztetésre 685,8 millió forintot fordítanak. A központi orvosi ügyelet működtetésére 30,3 millió forint, a diszpécserszolgálat üzemeltetésére 4,6 millió forint szerepel a táblázatban.

Továbbra is támogatják a sportcsapatokat, a VEDAC 25 milliós, a VESC kosárlabda szakosztálya 15 milliós, a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás SE 17 milliós, a Futsal Club 15 milliós, a Jutasi úti műfüves sportpálya 19 milliós támogatást kap.

Fotó: vedac.huFotó: vedac.hu

A kiemelt kulturális egyesületek közül a Mendelssohn kamarazenekart 28,2, Veszprém Város Vegyeskarát 5,6, a Veszprém Táncegyüttest 4,5, a Gizella Nőikart 1, a Liszt Ferenc Kórust 3 millió forinttal támogatják. A városi kiemelt fesztiválok összesen 47,3 millió forintot kapnak. A Finnugor Kulturális Főváros programra tízmilliót szánnak, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat elkészítésére 25 millió forintot fordítanak.

Az előterjesztett költségvetés a város honlapján elérhető, ide kattintva nálunk is letöltheti. Azt fontos megjegyezni, hogy a csütörtöki képviselő-testületi ülésen mind a városvezetésnek, mind az ellenzéknek lehetősége van módosítást kérni, a számok az elfogadásukig nem tekinthetők véglegesnek, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy jelentős, a költségvetés arányait megborító változás nem történik majd.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Elfogadták a 2022-es költségvetést
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendeletet csütörtökön.
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
A költségvetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója részéről Halmay Gábor szóvivő és Pálinkás Roland frakcióvezető szerdán.
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.