Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Futur Classique

2016. február 20. 22:28 // Forrás: Ecoport
„Tudjuk, hogy ha komolyan vesszük a pezsgőkészítés feladatát, a hegy idővel felfedi előttünk értékeit, és a jövő klasszikusai születhetnek meg kezeink között” ‒ mondják a Kreinbacher Birtoknál, ahol minden egyes palack pezsgő saját módszerek és irányelvek szerint készül.

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot, és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik, és évente további 20 hektárról szüretel. A birtok fejlesztése 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az európai uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. 2014-ben a Kreinbacher Birtok első itt készített pezsgőivel is bemutatkozott a Budavári Borfesztiválon, újabb fejezetet nyitva a hegy történetében.

A Futur Classique

Munkájuk során mindig az volt számukra a legfontosabb, hogy megtanulják, miként hozhatják ki a legtöbbet Somlóból. Ennek érdekében az általuk Futur Classique-nak nevezett szemléletet követik. Ez olyan módszerek és irányelvek összessége, amelyek az itt készült pezsgők egyedi karakterét és minőségét meghatározzák.

A pezsgőkészítés során felhasználják mindazt a szőlészeti, borászati tapasztalatot, melyet a Kreinbacher Birtok eddigi fennállása óta gyűjtöttek. A champagne-i pincemester, Christian Forget útmutatásával a Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatánál a világhírű borvidék, Champagne többszáz éves tapasztalataira építenek.

A legfontosabb feladatot szerintük maga az idő végzi, hiszen minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Úgy vélik, a pezsgőkészítés folyamatában minden egyes részletnek jelentősége van. Ezért választották a Champagne-ban alkalmazott Coquard préseket, ezért figyelnek oda az érlelő terek megfelelő temperálására, és ezért ragaszkodnak a legjobb technológiához.

A pezsgőkészítésben a Somló emblematikus szőlőfajtájának, a Furmintnak új szerepet szánnak. Céljuk az ideális reduktív, neutrális, ám cizellált alapborok készítése. A szőlőművelés és az egyes munkafázisok ‒ így a szüret ‒ gondos időzítése mellett alapelvük, hogy kizárólag csak hibátlan minőségű, egészséges fürtök kerülhetnek feldolgozójukba.

A Kreinbacher pezsgői végső formájukat a szigorú kóstolópanel döntése alapján, a megfelelő dosage (cukortartalom) beállításával nyerik el. A Brut Nature-től a Brut és Extra Dry változatig minden pezsgőjük elkészítésekor kifinomult egyensúly elérésére törekszenek, amelyen a Champagne Paul Bara pincemestere és a birtok szakértői csapata együtt dolgozik.

Fogyasszuk elegánsan...! ‒ avagy pezsgőtippek a Kreinbacher Birtoktól

A birtok tradicionális pezsgői a furmint szőlőfajtára épülnek. A négyfajta pezsgő közül a legszárazabb a Brut Nature, a Brut Classic gyümölcsös és hosszú utóízű, az Extra Dry kellemesen kerek, a Prestige Brut pedig kifinomult, aromáitól és selymes buborékaitól különleges.

Így fogyasszuk őket!
Egy komplexebb tradicionális pezsgő 10‒11 Celsius fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb, túlhűtve kevésbé mutatja meg összetett aromáit. A legjobb és leggyorsabb módszer, ha jégvödörben jég és víz segítségével 8 fok körüli hőmérsékletre hűtjük a palackot, így a poharakba töltve máris a megfelelő hőmérsékleten élvezhető.

Ha elegánsan szeretné kibontani, tartsa megdöntve, és a palackot forgassa, ne a dugót! Ha elég óvatos, hangos pukkanás helyett elegáns szisszenéssel zárhatja a műveletet, így a pezsgő nem veszít szén-dioxid tartalmából.

Válasszon öblös poharat! A legnevesebb Champagne-házak és Michelin-csillagos éttermek is a pereménél szűkülő, tulipán formájú pezsgőspoharat vagy borospoharat ajánlják, ezek teljesebben megmutatják a pezsgő finom és összetett aromáit, mint a túl keskeny flőték. A széles kehely szintén nem jó megoldás, ilyen pohárban túl gyorsan elvesznek a buborékok.

Ha a 45 fokban megdöntött pohár falára tölti az italt, a buborékok élvezetesebbek maradnak. Egyszerre ne túl sokat, inkább gyakrabban töltsön, mert a pezsgő a pohárban gyorsan melegszik. Ugyanezért a száránál vagy talpánál fogja a poharat!

Gesztesi Ákos | Fotó: Kreinbacher Birtok

Az Ecoport további cikkeit elolvashatja az ecoportmagazin.hu címen!

vehir.hu
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.