Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Temetnünk kell-e Európát?

2016. február 23. 18:36
Ezzel a címmel jelent meg Papp Sándor legújabb kötete, melyet kedden mutattak be a Pannon Egyetem B épületében. A vészjósló cím ellenére a professzor nem látja olyan tragikusan Európa jövőjét.

Papp Sándor beszélgetőpartnere Gelencsér András, az egyetem rektora volt, aki hallgatóként került kapcsolatba a professzor úrral, s elmondása szerint egy igazi reneszánsz embert ismert meg személyében: rengeteg tudományterületen jártas, többek között ő kezdeményezte azt a törekvést, amely a tudományterületek közötti párbeszédet hivatott elősegíteni, továbbá ő honosította meg az egyetemen a rendszerszemléletű tudományos megközelítést is.

Papp Sándor igazi polihisztor, munkássága országos szinten elismert, és ahogy várható volt, az előadóterem ez alkalommal is zsúfolásig megtelt.

Műve megalkotása során a professzor úr igyekezett teljesen elhatárolódni az aktuálpolitikai helyzettől, és inkább történelmi távlatokba helyezni Európa sorsát.

A beszélgetés során a vitapartnerek olyan aktuális kérdéseket feszegettek, mint hogy születésétől kezdve hogyan vívta ki magának a földrész a vezető szerepet, és hogyan fenyegetik Európát most azok a gazdasági, társadalmi folyamatok, amelyeket gyakorlatilag ő maga teremtett? Papp úgy véli, Európa történelmét illetően nem beszélhetünk olyan erőszakos imperialista törekvésekről, amelyek most erősen vissza tudnának ütni, mivel Európa nem csak fegyverrel, hanem szavakkal is hódított: a gyarmatterületek be tudták fogadni az európaiak által képviselt kultúrát és értékeket.

Napjainkban igencsak pesszimista a közvélemény Európa jövőjét illetően, de a professzor úgy véli, felelőtlenség sírverseket gyártani, és sokkolónak tartja az olyasfajta állításokat, miszerint hamarosan Európa lesz a világ múzeuma.

Az Egyetem Kiadó gondozásában kiadott kötetben a szerző hitet tesz amellett, hogy kontinensünk nem áll az összeomlás szélén. A múltból erőt lehet meríteni, és ha kell, képesnek kell lennünk a változásra. A könyv borítóján látható – művészi értéket képviselő – katedrális is omladozónak tűnik, jobban szemügyre véve azonban láthatja az olvasó, hogy az oszlopok bordázata, az egyes idomok és minták hibátlanok.

Papp véleménye szerint Európa kétezer éves keresztény múltja és az általa fontosnak tartott értékek szem előtt tartása is hozzájárulhatna megújulásához. A hatalom, a haszon és a gyilkolás iránti vágy ugyanis meghatározzák Európa előremenetét, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ha semmi nem áll útjukba, akkor elkerülhetetlenül önmaguk ellen fordulnak.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. 2024. április 16. 9:11 Létezhet-e európai identitás? Létezhet-e európai identitás? Az identitás kérdését járja körül a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának konferenciája, amelyen szerdán dr. Navracsics Tibor térségfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos az európai identitásról tartott előadást. 2023. június 21. 22:24 Megkoronázták III. Károly brit uralkodót Egyesült Királyság Megkoronázták III. Károly brit uralkodót Noha III. Károly angol király édesanyja halálának pillanatában automatikusan az Egyesült Királyság uralkodójává vált, csak most, május 8-án koronázták meg a londoni Westminster-apátságban, követve a több száz éves hagyományok előírásait. 2023. május 6. 14:04 Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie egy olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is - hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián hétfőn Budapesten. 2023. január 31. 10:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.