2020. február 25. // Géza névnap

Temetnünk kell-e Európát?

2016. február 23. 18:36
Ezzel a címmel jelent meg Papp Sándor legújabb kötete, melyet kedden mutattak be a Pannon Egyetem B épületében. A vészjósló cím ellenére a professzor nem látja olyan tragikusan Európa jövőjét.

Papp Sándor beszélgetőpartnere Gelencsér András, az egyetem rektora volt, aki hallgatóként került kapcsolatba a professzor úrral, s elmondása szerint egy igazi reneszánsz embert ismert meg személyében: rengeteg tudományterületen jártas, többek között ő kezdeményezte azt a törekvést, amely a tudományterületek közötti párbeszédet hivatott elősegíteni, továbbá ő honosította meg az egyetemen a rendszerszemléletű tudományos megközelítést is.

Papp Sándor igazi polihisztor, munkássága országos szinten elismert, és ahogy várható volt, az előadóterem ez alkalommal is zsúfolásig megtelt.

Műve megalkotása során a professzor úr igyekezett teljesen elhatárolódni az aktuálpolitikai helyzettől, és inkább történelmi távlatokba helyezni Európa sorsát.

A beszélgetés során a vitapartnerek olyan aktuális kérdéseket feszegettek, mint hogy születésétől kezdve hogyan vívta ki magának a földrész a vezető szerepet, és hogyan fenyegetik Európát most azok a gazdasági, társadalmi folyamatok, amelyeket gyakorlatilag ő maga teremtett? Papp úgy véli, Európa történelmét illetően nem beszélhetünk olyan erőszakos imperialista törekvésekről, amelyek most erősen vissza tudnának ütni, mivel Európa nem csak fegyverrel, hanem szavakkal is hódított: a gyarmatterületek be tudták fogadni az európaiak által képviselt kultúrát és értékeket.

Napjainkban igencsak pesszimista a közvélemény Európa jövőjét illetően, de a professzor úgy véli, felelőtlenség sírverseket gyártani, és sokkolónak tartja az olyasfajta állításokat, miszerint hamarosan Európa lesz a világ múzeuma.

Az Egyetem Kiadó gondozásában kiadott kötetben a szerző hitet tesz amellett, hogy kontinensünk nem áll az összeomlás szélén. A múltból erőt lehet meríteni, és ha kell, képesnek kell lennünk a változásra. A könyv borítóján látható – művészi értéket képviselő – katedrális is omladozónak tűnik, jobban szemügyre véve azonban láthatja az olvasó, hogy az oszlopok bordázata, az egyes idomok és minták hibátlanok.

Papp véleménye szerint Európa kétezer éves keresztény múltja és az általa fontosnak tartott értékek szem előtt tartása is hozzájárulhatna megújulásához. A hatalom, a haszon és a gyilkolás iránti vágy ugyanis meghatározzák Európa előremenetét, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ha semmi nem áll útjukba, akkor elkerülhetetlenül önmaguk ellen fordulnak.

Szabó Virág
Domján Attila

További cikkek

Már Európában vagyunk, csak fel kell ismerni!
Már Európában vagyunk, csak fel kell ismerni!
Első kézből kaphattak információt az Európa Kulturális Főváros projektről csütörtök este azok, akik ellátogattak az Utas és holdvilág antikváriumba. Azon kívül, hogy mitől lehet sikeres és mitől fulladhat kudarcba egy EKF cím, a résztvevők a célok megvalósításáért felelős kormánybiztos is közelebbről megismerhették.
Európában is ölt a koronavírus
Európában is ölt a koronavírus
Egy koronavírussal fertőzött kínai turista meghalt Franciaországban, ő a járvány első halálos áldozata Ázsián kívül – adta hírül a BBC.
Új elnökséggel támogatja a székelyeket a KDNP
Új elnökséggel támogatja a székelyeket a KDNP
Új elnökséggel működik és a nemzeti régiók ügyében zajló aláírásgyűjtés mellé áll a veszprémi KDNP.
Merkel: közös úton jár Németország és Magyarország
Merkel: közös úton jár Németország és Magyarország
Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt.
Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament
Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament
Éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön.
2020. február 25. // Géza névnap