Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Új partnerségi együttműködés segíti a foglalkoztatottság fejlesztését

2016. március 2. 15:23
Veszprém önkormányzata, a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. új gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztési program indítását tervezi, amely elősegítené a szakképzett munkaerőhiány megoldását, és összehangolná a munkaerő-piaci keresletet és kínálatot.

Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a szerda délutáni sajtótájékoztatón emlékezetett: a kormány teljes körű foglalkoztatottság megteremtését tűzte ki célul, ami az ország gazdaságának és versenyképességének a növekedéséhez is hozzájárulna.

Takács SzabolcsTakács Szabolcs

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében erre most új lehetőség nyílik: a TOP-6.8.2-15 konstrukciójának keretében Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. vállalkozásokkal, képző- és munkaerő-piaci célú civil szervezetekkel, a Kereskedelmi és Iparkamarával és egyéb releváns szervezetekkel összefogva egy ún. gazdasági- és foglalkoztatás-fejlesztési együttműködési paktum elindítását tervezi Veszprém és a veszprémi járás területén.

A paktum legfontosabb célja a partnerségi együttműködés, és hogy megteremtse azt a hidat a gazdasági élet különböző szereplői között, amelyen keresztül egymásra találhatnak a munkavállalók és a munkaadók.

Porga Gyula, Takács SzabolcsPorga Gyula, Takács Szabolcs

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta: Veszprémben szinte teljes körű foglalkoztatottságról beszélhetünk, a sikeres vállalkozásoknak ugyanakkor sokszor gátat szab, hogy szakképzett munkaerő hiányában nem tudnak tovább fejlődni. Ehhez hozzátartozik a lakhatás és a merev ingatlanpiac problematikája is – az új beruházások és a csok elindulása várhatóan ebben változást fog hozni. Ugyancsak segít az önkormányzat befektetés ösztönző stratégiájának részeként létrehozott befektetési honlap. De fontosak további lépések is: ilyen az új projekt indítása is, amellyel az önkormányzat és a résztvevő partnerek közvetítő szerepet vállalnak a két oldal között.

A várhatóan 2016 második felében induló program során a munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolásával, a vállalkozások konkrét munkaerő- és képzési igényeire alapozott célzott toborzás és kiválasztás eredményeképpen hatékonyabban lehet a munkaerő bevonása. Ezt segítik a foglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési, átmeneti bér- és járuléktámogatási lehetőségek is. További cél egy a vállalkozások és az álláskeresők számára is szolgáltatásokat nyújtó paktumiroda felállítása és működtetése, részletes foglalkoztatási stratégia és akcióterv kidolgozása, valamint helyi gazdaság- és foglalkozatás-fejlesztési partnerség létrehozása és működtetése.

A 2016-18 között megvalósuló projektbe a tervek szerint legalább 330 főt vonnának be a járás területéről, amelyből 144 fő állna munkába a projekt végén.

Suhajda Attila és Hollósi Szabolcs, a Civil Support Nonprofit Kft. szakmai tanácsadói elmondták,

a projektre összesen 442 millió forintos támogatást kapnak,

amelynek nagy részét bértámogatásra, lakhatási támogatásra, képzésre fordítanák. A fő célcsoport a hátrányos helyzetű álláskeresők és az inaktívak, de tervezik egy gyakornoki program elindítását is, amely elsősorban a tanulmányaik végén járó pályakezdőkre koncentrál, valamint egyedi fejlesztésű képzésekre is lehetőség nyílik, amelyek a leendő munkáltatót is célzottabban vonnák be. Hozzátették: a mostani kétéves projektszakasz mellett 2018-20 között is lesz lehetőség paktumra ugyanilyen anyagi keretekkel.

Suhajda Attila, Hollósi SzabolcsSuhajda Attila, Hollósi Szabolcs

A sajtótájékoztatót követően a program megvalósítói egy partnerségi fórumot is tartottak az érintetteknek, akiknek észrevételeit ugyancsak beemelik a márciusban benyújtandó részletes programjavaslatra vonatkozó pályázatba.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.