2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Alkotások az örökkévalónak

2016. március 5. 13:30
Fény, Szín, Forma – Polikróm harmóniák címmel nyílt meg a Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény hatodik állandó kiállítása szombaton.

A megnyitón Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, hogy a több száz darabos Vass-gyűjteményből egy-egy alkalommal 80-90 alkotást tudnak kiállítani, így van ez most is: 85 mű látható 51 külföldi és magyar alkotótól, például a Szobrászati Életműdíjas Bernar Venet-től, Alan Christo-tól és Frank Stella-tól. Az egyes darabok válogatásánál, felosztásánál a színek szolgáltak rendezőelvként, s ezek segíthetik a művek megértését is.

Persze a befogadást nagyban segítheti a nyitottság is – tette hozzá Brányi Mária alpolgármester, aki elárulta, személyes kötődés is fűzi a kiállított alkotásokhoz. Vass Lászlóval és családjával régóta kapcsolatban áll, munkásságukra pedig mindig is felnézett: gyűjteményük közszemlére bocsátásával olyan emlékeket nyújtanak, amelyek az első találkozást követően is sokáig velünk maradnak. Ilyenek a tárlathoz részben kapcsolódó, Veszprém közterein található alkotások is, mint Bernar Venet szobrai, amelyek ugyan sokféle véleményt kiváltanak, de ez is csak azt bizonyítja, hogy valamilyen szinten mindenkit megérint a kortárs művészet.

De azért is különösen kedves számára ez a kiállítás, mert egykori középiskolai tanára, Haász István alkotása is helyet kapott a tárlaton. Mint elmondta, nemcsak egy kiváló grafikus művészt ismerhet a személyében, de egy nagyszerű tanárt is, aki segít nekünk eligazodni a kortárs alkotók munkáinak világában, s már fiatalon a művészet szeretetére, nyitottságra nevel.

A kiállítást Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora nyitotta meg. Beszédében elmondta, a kultúra közvetítésében az egyetemnek is nagy szerepe van. „Értelmiségieket képzünk, akiknek nemcsak a szaktudást kell átadni, meg kell fertőzni őket a művészet iránti érzékenységgel, a társadalmi elköteleződéssel, felelősségvállalással is.” Ennek érdekében szoros együttműködést folytatnak a várossal, művészeti intézményekkel. Egy műalkotás ugyanis, szemben a tudományos eredményekkel, sosem lesz megcáfolható, nem fogják felülírni a későbbi korok alkotásai. Egy művész festményei, szobrai, grafikus munkái révén azonnal megszerzi magának a jogot az örökkévalósághoz. Érdemes ennek fejében is vizsgálni a mostani kiállítást.

Bertalan Melinda

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.