2023. február 6.
//
Dóra névnap

Alkotások az örökkévalónak

2016. március 5. 13:30
Fény, Szín, Forma – Polikróm harmóniák címmel nyílt meg a Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény hatodik állandó kiállítása szombaton.

A megnyitón Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, hogy a több száz darabos Vass-gyűjteményből egy-egy alkalommal 80-90 alkotást tudnak kiállítani, így van ez most is: 85 mű látható 51 külföldi és magyar alkotótól, például a Szobrászati Életműdíjas Bernar Venet-től, Alan Christo-tól és Frank Stella-tól. Az egyes darabok válogatásánál, felosztásánál a színek szolgáltak rendezőelvként, s ezek segíthetik a művek megértését is.

Persze a befogadást nagyban segítheti a nyitottság is – tette hozzá Brányi Mária alpolgármester, aki elárulta, személyes kötődés is fűzi a kiállított alkotásokhoz. Vass Lászlóval és családjával régóta kapcsolatban áll, munkásságukra pedig mindig is felnézett: gyűjteményük közszemlére bocsátásával olyan emlékeket nyújtanak, amelyek az első találkozást követően is sokáig velünk maradnak. Ilyenek a tárlathoz részben kapcsolódó, Veszprém közterein található alkotások is, mint Bernar Venet szobrai, amelyek ugyan sokféle véleményt kiváltanak, de ez is csak azt bizonyítja, hogy valamilyen szinten mindenkit megérint a kortárs művészet.

De azért is különösen kedves számára ez a kiállítás, mert egykori középiskolai tanára, Haász István alkotása is helyet kapott a tárlaton. Mint elmondta, nemcsak egy kiváló grafikus művészt ismerhet a személyében, de egy nagyszerű tanárt is, aki segít nekünk eligazodni a kortárs alkotók munkáinak világában, s már fiatalon a művészet szeretetére, nyitottságra nevel.

A kiállítást Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora nyitotta meg. Beszédében elmondta, a kultúra közvetítésében az egyetemnek is nagy szerepe van. „Értelmiségieket képzünk, akiknek nemcsak a szaktudást kell átadni, meg kell fertőzni őket a művészet iránti érzékenységgel, a társadalmi elköteleződéssel, felelősségvállalással is.” Ennek érdekében szoros együttműködést folytatnak a várossal, művészeti intézményekkel. Egy műalkotás ugyanis, szemben a tudományos eredményekkel, sosem lesz megcáfolható, nem fogják felülírni a későbbi korok alkotásai. Egy művész festményei, szobrai, grafikus munkái révén azonnal megszerzi magának a jogot az örökkévalósághoz. Érdemes ennek fejében is vizsgálni a mostani kiállítást.

Bertalan Melinda

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.