2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

Mi kellene ahhoz, hogy Veszprém legyen Európa kulturális fővárosa?

  • EKF
  • 2016.03.10
    14:00
Többek között kézilabdások sétánya és magyar rockzenei múzeum. Fenyvesi Ottó osztotta meg velünk néhány ötletét, aki szerint mindenképp el kellene rugaszkodni a hétköznapi realitásunktól, és nyitni kellene a világ és az európai népek kultúrája felé.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben általában két városnak ítélik oda. Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a lengyelországi Wrocław mellett a spanyolországi San Sebastián viseli a címet. Magyarország eddig egyszer kapott lehetőséget: Pécs 2010-ben kapta meg a rangos kulturális elismerést. A 2023-as cím elnyerésére a hazai városok közül eddig Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte pályázási szándékát.

Ahhoz, hogy ezt a címet valóban elnyerjük, mindenképp szükség volna még építészeti és művészeti fejlesztésekre - mondja a József Attila-díjjal is kitüntetett veszprémi író és költő, Fenyvesi Ottó, aki nem mellesleg képzőművész is.

fenyvesi ottó- vehir.hu archívfenyvesi ottó- vehir.hu archív

Építészet - Kézilabdások sétánya és a régi Veszprém Hotel

A veszprémi Vár Ucca Műhely folyóirat főszerkesztője szerint építészetileg is modernizálni kellene a belvárost 2023-ig: Az egykori Balaton Bútorgyár területén „sétálóutcát”, hangulatos helyeket, szökőkutakat kellene kialakítani. Csikász Imre néhány szobrát pedig szükséges lenne elkészíttetni és közszemlére bocsájtani.

Szerinte ki lehetne alakítani a veszprémi híres kézilabdások sétányát is a városban. Minden régi, még élő játékos (akik meghatározó szerepet játszottak a veszprémi férfi klubban) kéznyomának ott kellene lennie a sétány kockakövei között. Természetesen az újabbak is majd kapnának „emléktáblát”.

A város régen szebb időket is látott épületeit pedig mindenképp fel kellene újítani, és funkcióval kellene megtölteni, amelyek nem mások, mint az egykori „Balatontourist” épülete, a Szakszervezetek Háza, a Petőfi Színház előtti „régi mozi” és a Veszprém Hotel.

Az író szerint a piacnál mindenképp nagyobb parkolót kellene építeni, hiszen a piacnapokon alig lehet elférni, de a kórház előtti forgalommal is kellene kezdeni valamit. „Iszonyú, ami ott van!” A gyalogosoknak szerinte egy korszerű aluljáró is járna, hogy át tudjanak menni az OTP-től a kórházhoz vagy a kormányhivatalhoz. „De nem olyan félmegoldás kell, mint a régi pártháznál.”

Johnny Cash helyett lehetne Nagy László vagy akár Carlos PerezJohnny Cash helyett lehetne Nagy László vagy akár Carlos Perez

Művészet - Biennálé, rockzenei múzeum és kreatív központ

„A Csikász Galéria és a Dubniczay Palota szűkös termei helyett igazi képtár kellene, mint ami egykoron működött a Kossuth utcán. Az új képtárat a Kossuth utcán tudnám elképzelni. Ez országos és helyi jelentőségű alkotók műveit gyűjtené össze és mutatná be, Egry József, Rippl-Rónai, Mednyánszky László és más klasszikusok alkotásaival”- mondja Fenyvesi. Itt helyet kapnának aktuális „cserélődő” kiállítások is, ahol a helyi profik is kiállíthatnák műveiket. Meg kellene szervezni egy nemzetközi Biennálét is, amin például Közép-Európa vagy a Visegrádi államok művészei állíthatnának ki.

Fenyvesi azt mondja, annak ellenére, hogy szerinte hiába nem voltak híres és országos jelentőségű zenekarok Veszprémben, a pályázat elnyerése esetén tető alá kellene hozni az első magyarországi rockmúzeumot is. Ezen kívül szorgalmazza egy olyan kreatív központ létrehozását is, ahol vendég képzőművészek és írók alkothatnának pár hónapig a városban ösztöndíjért cserébe. A helyi alkotók persze fél, vagy évig kapnák a támogatást.

Rockmúzeum Seattle-ben (adam jones fotója)Rockmúzeum Seattle-ben (adam jones fotója)

Konklúzió - Merjünk álmodni!

Fenyvesi Ottó úgy véli, hogy ha nem merünk elrugaszkodni a hétköznapi realitásunktól, akkor semmi esélyünk nincs a kulturális főváros címre. A városkép és a művészi kínálat, a szellemi élet fejlesztése nélkül pedig nem megyünk semmire. Debrecen és a többiek szerinte meg fognak előzni bennünket.

„Meg kell szüntetni a bezárkózást, és a helyi köldöknézést. Nyitni a világ és az európai népek kultúrája felé, szükség volna túllépni a provincializmuson!”