Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csütörtökön kezdődik a migrációs EU-csúcs

2016. március 16. 14:45 // Forrás: mti
Az Európai Unió és Törökország közös érdeke a menekültválság megoldása - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Ugyanakkor Martin Schulz nem számít áttörésre.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében a kancellár kiemelte, hogy Törökországnak is érdeke az EU-val együttműködve "rendezni és irányítani" a területére érkező menekülthullámot. A közös cél a "terhek méltányos megosztása". Az illegális migráció felszámolásához a török javaslatok megvalósítása mellett az is szükséges, hogy később uniós tagállamok önkéntes alapon befogadjanak menekültkontingenseket - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a tartós megoldáshoz hozzátartozik a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer átalakítása, mert "csak Dublin reformjával lehet hosszú távon fenntartani Schengent", a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetet, és az európai megoldásnak az is része, hogy az övezet tagjai fokozatosan visszatérnek a belső határok nyitottságához, amely igen nagy gazdasági hasznot hajt Németországnak.

A menekültválság európai megoldása nélkül széteshet az Európai Unió, a csütörtökön kezdődő uniós csúcstól azonban nem várható áttörés a válságkezelés ügyében - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke egy szerdai német lapinterjúban. A német szociáldemokrata politikus a Berliner Morgenpost című újságban és a kiadóvállalat - a Funke Mediengruppe - többi lapjában közölt interjúban kiemelte, hogy valószínűleg nem sikerül "végleges áttörést" elérni a brüsszeli csúcstalálkozón, de elképzelhető, hogy "teszünk egy újabb fontos lépést a migrációs válság megoldása felé".

Arra a felvetésre, hogy az európai külső határ hatékony védelméről és a menekültek uniós tagországok közötti méltányos elosztásáról szóló megállapodásra lenne szükség, azt mondta, hogy pontosan ezt az eredményt kell elérni. "De nézze: én 20 éve harcolok az EU külső határainak jobb védelméért, és mi történt? Szinte semmi" - fogalmazott. Hasonlóan nehéz ügy a menekültek igazságos elosztásáról már meghozott döntés megvalósítása, mert "egyes országok elzárkóznak a befogadástól".

"Ezt kell megbeszélnünk a csúcstalálkozón", a menekülteknek pedig "világosan meg kell mondani", hogy védelmet kapnak, ha üldözöttek vagy veszélyben vannak, de nem választhatnak maguknak országot. "Nem tudtok majd mind Németországba vagy Svédországba menni, Portugália és más EU-országok is megvédenek benneteket az üldöztetéstől" - húzta alá az EP elnöke. Arra a kérdésre, hogy mekkora árat szabad fizetnie az EU-nak a Törökországgal kötendő egyezményért, kiemelte, hogy az EU alapértékei érinthetetlenek, vagyis Törökországnak tiszteletben kell tartania a sajtó szabadságát, és "meg kell értenie, hogy a kurd problémának nincs katonai megoldása".

vehir.hu
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. 2024. április 16. 9:11 Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár A migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, ezt a napokban részben nyilvánossá vált titkosszolgálati jelentés mindenki számára világossá teszi - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. 2023. november 6. 11:47 Szentkirályi Alexandra: egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok Szentkirályi Alexandra: egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok Nyolc éve áll a magyar határon 165 kilométer hosszú és négy méter magas kerítés, ez idő alatt csaknem egymillió migránst tartóztattak fel a hatóságok - közölte a kormányszóvivő kedden Röszkén. 2023. szeptember 5. 12:54 Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél Az esetről több képet is közzétett Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 2023. július 10. 12:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.