Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar-észt diákbarátság

2016. március 17. 20:12
Kiállításmegnyitóval zárult az ösküi Tasner Antal Általános Iskola és az észtországi Puurmani Mõisakool kétéves, finnugor népi gyógyászatot és gasztronómiát feldolgozó Szedtem, ettem, gyógyítottam című projektje.

A kiállítás megnyitóját csütörtök este tartották a Szaléziánumban a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat részeként.

A két iskola együttműködése még 2013-ban indult egy sikeres Comenius-pályázatnak és a Tempus Közalapítvány támogatásának köszönhetően az Európai Unió egész életen át tartó tanulás programjában – tájékoztatott Schenk Beatrix, az ösküi Tasner Iskola igazgatóhelyettese. A projekt fő célja az volt, hogy erősítse Veszprém és Észtország kapcsolatát, valamint a gyakorlati életben is használható nyelvtudással vértezze fel a diákokat. A Szedtem, ettem, gyógyítottam projektben az ösküi Tasner Iskola diákjai, valamint a Puurmani iskola növendékei közösen dolgozták fel a finnugor egészségmegőrzés, a hagyományos gasztronómia és a népi gyógyászat témaköreit.

A kétéves program részeként a gyerekek Rácz Nóra koordinátor segítségével digitális tananyagot készítettek a gyógynövényekről gyűjtött információk alapján, a receptekből angol nyelvű receptkönyv született, illetve egy-egy kisfilmet is forgattak a kenyérsütésről és a szüretről. Emellett a diákok ellátogathattak egymás hazájába is: első ízben az észt gyerekek látogattak Ösküre 2013 őszén, majd 2015 áprilisában, egy nyelvi és kulturális felkészítő sorozatot követően az ösküi tanulók utaztak ki Puurmaniba tíz napra. Utóbbiról, a külföldi út során átélt kalandjaikról csütörtök este részletesen is beszámoltak a gyerekek.

Jobbra Marina KaljurandJobbra Marina Kaljurand

Két év alatt mind a gyerekek, mind a családok között szoros barátságok születtek. Marina Kaljurand észt külügyminiszter asszony – aki az Észt hét keretében látogatott Veszprémbe – ifjú diplomatákként üdvözölte a diákokat, hiszen mint mondta: ezen időszak alatt gyakorlatilag nagykövetekké váltak, akik elmesélhetik a magyaroknak, milyen különleges ország Észtország. Hozzátette: reméli, hogy a most kialakult kapcsolatok nem szakadnak meg a projekt befejezésével. "Bár anyanyelvi szinten talán nem értjük meg egymást, fontos a tudat, hogy valahol a világban ott vannak finnugor rokonaink. Nem is kevesen, hiszen jelenleg 25 millió finnugor él szerte a világban."

A program zárásaként az elkészült munkákból Szedtem, ettem, gyógyítottam címmel kiállítás nyílt a Szaléziánumban, amelynek munkatársai egyébként korábban is segédkeztek a népi gyógyászat feltárásában azzal, hogy helyet biztosítottak a projektnek.

Íjgyártó IstvánÍjgyártó István

A tárlat megnyitóján Íjgyártó István kulturális és tudományos diplomáciáért felelős államtitkár a finnugor-lakta vidékek megkapó világa mellett arról is beszélt, milyen jelentőséggel bírnak a fiatalkorban átélt különleges élmények, mint amilyen egy ilyen utazás is. "Ma már az utazásnak számos formáját ismerjük – a számítógépen két kattintással úgy érezhetjük, mintha idegen tájakon barangolnánk, de ezek nem pótolhatják a személyes találkozásokat. Azok örökre belénk égnek, így aztán méltán remélhetjük azt, hogy a most kialakult barátságok tartósak lesznek, és még szorosabb kötődés alakulhat ki magyarok és észtek között."

A megnyitón felléptek az előző Finnugor Kulturális Főváros, Obinitsa énekesei, a szetu kórus is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.