Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Hittel és optimizmussal

2016. március 21. 15:22 // Forrás: Ecoport
Sári Lajos villamosmérnökként indította el vállalkozásait az 1990-es évek elején. A cégek azóta a megye meghatározó piaci szereplőivé váltak. Beszélgetésünkben többek között a kihívások, a munkafilozófia és a jövőbeni tervek témakörét érintettük.

Múlt héten jelent meg az Ecoport legfrissebb száma. Ebből ajánlunk most egy cikket. A magazin további tartalmát az ecoportmagazin.hu oldalon érhetik el.

Mennyire tág az Ön által irányított vállalkozások profilja, tevékenységi köre?

Az Infornax egyszerű informatikai szervizvállalkozásként indult 1993-ban, és a piac igényeire reagálva fokozatosan bővítettük tevékenységi körünket. Az informatikai eszközök szervizelése, árusítása, valamint a szoftverfejlesztés után internet szolgáltatással folytattuk, ezután elkezdtünk informatikai hálózatok építésével, mérésével, tervezésével, üzemeltetésével foglalkozni. Cégünk filozófiája, hogy komplex megoldásokat kínálunk az ügyfelek számára az informatikai jellegű igények esetében. A gyártásautomatizálással foglalkozó Transmoduls Kft.-t Maár Márton András ügyvezetőtársammal vezetjük. A cég egyedi gépek tervezésével és gyártásával foglalkozik. Külön ki szeretném emelni az alaptevékenységünkhöz szorosan kapcsolódó „Kutatás + Fejlesztés” részlegünket, melynek segítségével a hangsúlyosan egyedi megrendelői igényekre is sikerül válaszokat találni. Cégfilozófiánkat a „Minőség nem minden, de minőség nélkül minden semmivé lesz” jelmondatunk jellemzi.

Mindkét vállalkozás olyan szférában működik, amely rohamosan fejlődik. Hogyan tudnak lépést tartani a gyors változásokkal?

Egyrészt munkatársaink önállóan is állandóan figyelik, hogy milyen újdonságok jelennek meg a piacon, másrészt nagy hangsúlyt fektetünk a kollégák képzésére, biztosítjuk számukra a naprakész tudás megszerzésének lehetőségét, amelyet aztán később be tudunk építeni a cég értékei közé.

Önmaga is képzi magát, vagy „ösztönszerűen” végzi a menedzselési feladatokat?

Mindkettő jellemző rám. Támaszkodom az elmúlt évek során megszerzett tapasztalataimra, de igénybe veszek külső segítséget is: részt veszek egy-egy tanfolyamon, vagy kikérem egy coach véleményét vezetési kérdések kapcsán. A külső profi segítség rendkívül sokat tud segíteni abban, hogy az előrelépési lehetőségek közül esetleg az addig általam nem ismert megoldások is szóba kerüljenek, és összességében a legoptimálisabbat tudjam kiválasztani.

Rendkívül szerteágazó a cégek tevékenységi köre, ebből fakadóan – gondolom – az Ön munkája is. Képes delegálni a feladatokat?

Ebben a kérdésben a folyamatos változás a legnagyobb kihívás. Mindkét vállalkozás „garázscégként” indult, és a fejlődési lépcsők során ki kellett alakítani a cég belső működési struktúráját, meg kellett tanulni delegálni a feladatokat. Ez eddig rendben is volna, ám mivel állandóan új tevékenységi körökkel kezdünk foglalkozni, folyamatosan szervezeti átalakításokat kell végrehajtani a vállalkozásokon belül. Ez valóban komoly feladat, de törekszünk a működés racionális belső rendszerét folyamatosan csiszolni.

Milyen az Ön vezetői stílusa?

Jellemző rám az emberközpontúság: a céget csapatként szeretem működtetni, inspirálom az összetartást. Az irányok meghatározásában nem röstellem kikérni a kollégák véleményét, de a döntés után a menedzselés, a feladatok számonkérése már az én feladatom.

Mi mozgatja Önt, mi ad erőt a mindennapi munkához?

Az alkotás öröme mozgat – legyen szó akár egy munka sikeres megvalósításáról, akár hosszú távú stratégiák gyártásáról. Mindezt optimizmus és jövőbe vetett hit nélkül nem lehet végezni. Henry Ford azt mondta: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, vagy akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Mi töretlenül hittünk a sikerben, nagy kitartással végeztük a feladatainkat – és talán legfőképpen ennek köszönhető, hogy most itt tartunk.

Milyen jövőképet lát maga előtt?

A jövő a folyamatos fejlődés – az új lehetőségek feltárása. Az Infornax esetében a célunk az, hogy ha bármilyen informatikai kérdés fölmerül a régióban, akkor az Infornax neve előkerüljön, mint megoldás. A Transmoduls már rendelkezik külföldre történő szállítási referenciákkal, így arra törekszünk, hogy e vállalkozásunk nemzetközi szinten is egyre nagyobb teret nyerjen.

Sári Lajos

BME – villamosmérnök
1992-től Transmoduls Kft. – ügyvezető tulajdonos
1993-tól Infornax – ügyvezető tulajdonos

VÁLLALKOZÁSCSOPORT:

Infornax cégcsoport:
Foglalkoztatotti létszám: 22 fő
2015-ös forgalom: 424 millió Ft

Transmoduls Kft:
Foglalkoztatotti létszám: 102 fő
2015-ös forgalom: 2 350 millió Ft

Ecoport - ecoportmagazin.hu

Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás

vehir.hu
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.