Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

Kettős robbanás történt a brüsszeli repülőtéren

2016. március 22. 8:58 // Forrás: BBC, mti
Legalább huszan meghaltak a brüsszeli terrortámadásban. Két magyar megsérült.
  • Két robbanás történt a brüsszeli repülőtéren, és egy az egyik metróállomáson
  • A repülőtéren 13 halálos áldozatról és 35 sérültről szólnak a hírek
  • A metróállomáson 20 halálos áldozatról és 106 sérültről tudunk, közülük 17 életveszélyes állapotban van
  • Két magyar megsérült
  • A belga főügyész terrortámadásnak minősítette a robbantást, amit öngyilkos merénylő követett el
  • A támadások néhány nappal azután történtek, hogy elfogták a párizsi merényletek kitervelőjét, Salah Abdeslamot

Sajtóhírek szerint többen megsérültek, a repülőteret kiürítették, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken. A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében. A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott.

A BBC úgy értesült, hogy a robbanásoknak több halálos áldozata is van. Értesülésüket azóta a belga kormány is megerősítette.

Fotó: BBCFotó: BBC

A repülőtér hivatalos Twitter-oldalán arról tájékoztattak, hogy lezárták a repülőteret, törölték a járatokat, és arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék el a reptér környékét.

A 'Belga' nevű belga hírügynökség értesülései szerint a robbanások előtt lövések dördültek és arab kiáltásokat hallottak az American Airlines checkin-pultjánál.

A belga kormány a legmagasabb, négyes fokozatú terrorkészültséget vezette be.

A robbanások idején a helyszínen tartózkodott Alex Rossi, a Sky News újságírója, aki két hangos robbanásról számolt be. "Éreztem, hogy megremeg az épület. Mindent ellepett a por és a füst. Elindultam abba az irányba, ahonnan a robbanásokat hallottam, az emberek nagyon rémültek és sokkos állapotban voltak. Itt mindenki azt gondolja, hogy terrortámadás történt, bár a hatóságok ezt még nem erősítették meg."

Időközben újabb robbanás történt a Brüsszel belvárosában található Maelbeek metróállomáson, nem messze az EU központi épületeitől.

A történtek után teljesen leállították a brüsszeli metróvonalakat.

Tíz órakor már 13 halálos áldozatról és 35 sebesültről tudtak.

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat.

Ha valakinek rokona, ismerőse volt a repülőtéren a robbanások idején, az alábbi brüsszeli segélyszámon érdeklődhet: 02/753.73.00

Időközben nemcsak a metrót, hanem a teljes brüsszeli tömegközlekedést leállították, nem járnak a buszok és villamosok sem. Erről számolt be Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője is, aki a megtámadott metróállomástól nem messze tartózkodott a robbanás idején.

Metró lezárva, a repülőtér megközelíthetetlen., legmagasabb biztonsági készültség, különösen a reptereken, vasútállomásokon, nukleáris létesítményeknél, kikötőkben.

Közzétette: Jávor Benedek2016. március 22.

Találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás történt - jelentette a belga sajtó.

Nem tudni, mikor nyitják meg a robbantások miatt lezárt brüsszeli Zaventem repülőteret, így az sem, mikorra áll helyre a menetrend szerinti légi forgalom a belga és a magyar főváros között - mondta el a Budapest Airport szóvivője. Nem lehet megmondani, hogy mikor ér Budapestre az a két, Zaventemből induló gép, amelynek a menetrend szerint dél előtt, illetve este öt óra körül kellene Budapesten landolnia.

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség 2-es fokozatát - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva. Fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén.

TEK jelenlét Ferihegyen (MTI fotó)TEK jelenlét Ferihegyen (MTI fotó)

A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de ellenőrző és átengedőpontot állítanak fel a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál, megerősítik a Liszt Ferenc-repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerész szolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.

Brüsszelben az Európai unió intézményeiben narancs riadót rendeltek el, minden mebeszélést elhalasztottak.

A BBC fenti grafikáján láthatók a támadások helyszínei. Északon a Zaventem repülőtér, a belvárosban zölddel a Maalbeek metróállomást jelölték. Ahogy látszik, a metróállomás közvetlen közelében található az Európai Bizottság (Commission) és az Európai Unió Tanácsa (Council) központja.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint 23-ra nőtt a halálos áldozatok száma, ezt hivatalos források még nem erősítették meg.

A belga főügyész megerősítette, hogy a brüsszeli repülőtéren történt robbanás öngyilkos merénylet volt.

Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást - nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására. Göndöcs Zsigmond - aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe - azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar. Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "barbár tettnek" minősítette a brüsszeli támadást. Az elnök sajtófőnöke az Interfax orosz hírügynökséghez eljuttatott közleményben azt írta: "Az elnök elítéli a barbár tettet, kifejezte együttérzését a belga emberek felé, és biztosította Fülöp királyt teljes együttérzéséről a belga néppel ezekben a nehéz órákban."

Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban - mondta az M1 csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. A nagykövet ugyanakkor hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk.

Nagy Zoltán hangsúlyozta: a konzuli részlegen keresztül igyekeznek minden szükséges tájékoztatást megadni. A Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járatáról azt mondta: a gép biztonságban földet ért, több magyar utassal is telefonon tartják a kapcsolatot; az utasok nem hagyhatták el a repülőgépet, de mindannyian biztonságban vannak.

Tizenegykor hivatalos információ érkezett az áldozatok számáról. Legalább huszonegy halálos áldozata van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásoknak - közölte a brüsszeli tűzoltóság szóvivője.

Többen újabb detonációról számoltak be fél 11 óra körül, úgy tudni, hogy tűzszerészek robbantottak fel egy gyanús csomagot.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások. Az unió elkötelezett a terrorfenyegetettség elleni küzdelem iránt.

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva. Orbán Viktor hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között. A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Tájékoztatása szerint egyikük sérülései nem súlyosak, de kórházba került.

Az Európai Bizottság épülete előtt félárbócra engedték az unió lobogóit.

A BBC a brüsszeli közlekedési hatóságra hivatkozva arról számolt be, hogy a Maelbeek metróállomáson történt robbanásban 15-en meghaltak, 55-en megsérültek.

Korábban a belga sajtó úgy értesült, hogy a metrónál nem voltak halálos áldozatok.

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden. A főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

Dr. Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúsági és sportügyekért felelős uniós biztos Twitter-oldalán megosztotta az Európai Bizottság tweetjét, amiben ez áll: "Egymás mellett állunk, együtt a terror ellen és teljes szolidaritásunkról biztosítjuk a brüsszelieket."

Az Index úgy tudja, hogy a veszprémi politikus hívásait is blokkolják a reggel történtek után. A hírportál SMS-ben kommunikált a biztossal, aki megírta, hogy kedd reggel a robbantások előtt ért be munkahelyére, az Európai Unió Berlaymont irodaházába. Navracsics elmondta azt is, hogy a központ biztonsági szolgálata azt tanácsolta neki is, hogy egyelőre semmiképp ne hagyja el az épületet.

Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden. A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél.

Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben. Charles Michel kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.

A brüsszeli polgármester délután tájékoztatást adott az áldozatok számáról. Eszerint a metrónál 20 ember meghalt, 106 megsérült,közülük 17 életveszélyesen. A belga közszolgálati média szerint a repülőtéren és a metrón összesen 34 ember halt meg.

A repülőtéren újabb elhagyott csomagot találtak, a tűzszerészek megvizsgálják és várhatóan - hasonlóan egy korábban a Maelbeek közelében talált csomaghoz - kontrollált robbantással megsemmisítik.

Délután az Iszlám Állam magára vállalta a reggeli terrortámadások elkövetését.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek kedden Belgiumban. "Minden nemzeti zászlót félárbócra eresztenek az ország hivatalos épületein" - közölte Frédéric Cauderlier, a belga kormányfő szóvivője. Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a "veszély még mindig valós és komoly", a lakosok ismét elhagyhatják az otthonukat. Az illetékes elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kedden még zárva marad.

A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - jelentette a VTM belga közszolgálati televízió. A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.

Szijjártó Péter szerint aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos.

A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt is elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil. Egyikük a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A másik sérült a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták.

A tárcavezető a brüsszeli állapotokról azt mondta, több helyszínen találtak gyanús csomagokat, a tömegközlekedést leállították, rendőri akciók vannak folyamatban, ezért nem ajánlott az utazás. Hozzátette, a szerdai kormányzati delegációs utakat is lemondták.

vehir.hu
további cikkek
Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár A migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, ezt a napokban részben nyilvánossá vált titkosszolgálati jelentés mindenki számára világossá teszi - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. 2023. november 6. 11:47 Két magyar kislány is van a Hamász túszai közt Két magyar kislány is van a Hamász túszai közt A külügy megerősítette, hogy egy nyolc és egy tizenötéves kislányt is elrabolt a palesztin terrorszervezet. 2023. október 26. 14:56 Lehet, hogy a kormány szervezte meg Magyarország elleni legnagyobb terrorcselekményt? történelem Lehet, hogy a kormány szervezte meg Magyarország elleni legnagyobb terrorcselekményt? Szerdán hajnalban 0:15 perckor volt éppen 92 éve annak, hogy a biatorbágyi vasúti viadukton egy hangos robbanás történt, pár másodperccel később pedig egy újabb, amikor a hídon haladó vonat mozdonya felrobbant a mélybe történő becsapódás után. Ez volt Magyarország XX. századi történetének legnagyobb terrorcselekménye, amit számos rejtély övez még mindig, többek közt az elkövető valódi kilétét is megkérdőjelezik sokan. 2023. szeptember 12. 21:50 Tömegbe hajott egy autós a németország Trierben Tömegbe hajott egy autós a németország Trierben Emberek közé hajtott egy autós kedden a németországi Trierben egy sétálóutcában, a város polgármesterének tájékoztatása szerint ketten meghaltak, tízen megsebesültek. 2020. december 2. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.