Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C

Jézus a világ világossága

2016. március 22. 17:45
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény március 21­-én, nagyhétfőn nyitotta meg a látogatók előtt a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban Muzsinszki Nagy Endre festőművész FELTÁMADÁS című emlékkiállításának kapuit.

A 243 festményből és grafikából álló gyűjtemény Jézus kereszthalálát, szenvedését és feltámadását mutatja be, és az Újszövetség fontos mozzanatait eleveníti meg. Érdekeség, hogy valamennyi kép hitelességet áraszt, hiszen a festőművész sokat zarándokolt, az ihletet valós helyszínekből merítette.

Muzsinszki Nagy Endre a magyar képzőművészet élvonalába tartozott, de külföldön nagyobb hírnévre tett szert, mint hazánkban. Jeruzsálemben két templom is őrzi munkáit, a Dormition templomban egy 9 méteres templomi mozaikon dolgozott, de műve a Népek Templomát is díszíti.

A kiállítást dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke nyitotta meg, aki nem csak Muzsinszki művészi tehetségét méltatta, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy a festő egy olyan korban élt, amikor a kommunista párt döntötte el, mi szép és mi nem, ám ő ennek ellenére is megőrizte szuverén egyéniségét, nem törődve azzal, hogy az ateista ideológia idején nem volt túl szerencsés a művészi hitvallást tenni Jézus mellett.

A megnyitó ünnepségen Veresné Petrőcz Mária egyházi énekeket adott elő.

A tárlat május 6-ig tekinthető meg a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  tegnap 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. tegnap 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.