Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
32°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
32°C

Húsvétvasárnap menj fel a hegyre!

2016. március 26. 13:43 // Forrás: Fotók: MTI, Internet
Ma már a húsvéti népszokásokról jórészt csak a hímes tojás és a locsolkodás jut eszünkbe, az ünnephez azonban ennél érdekesebb hagyományok is kötődnek.

Faluhelyen, kisgyerekes családoknál még élő szokás a húsvéti tojásfestés, a tojásfa állítás, és az apróságok ugyancsak nagy örömmel vetik bele magukat a tojáskeresésbe, a locsolóknak ajándékozott festett tojás hagyománya azonban manapság már szinte teljesen kiveszőben van. Régebben azonban rengeteg játék, babona, hiedelem fűződött hozzá.

A balatonfűzfői tojásfaA balatonfűzfői tojásfa

Használták például a tojást jóslásra: ha nagypéntek éjjelén feltörték, s egy pohár vízbe csurgatták, a formája megmutatta, milyen lesz a jövő évi termés. Volt, ahol a lányok tojáshéjat tettek a küszöbre húsvét előtti este, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása: ugyanaz, mint az első férfié, aki belép a házba.

Mulatságok, vidám játékok szereplője is volt a tojás, ezért az volt a cél, hogy a legények minél több darabot gyűjtsenek össze belőlük. Kecskemét környékén a tojásütés, tojáskoccintás szokása terjedt el. Ketten szembeálltak egymással, majd a tojásokat egyre erősebben összeütögették, s az nyert, akié épen maradt. Másik játék a tojással való labdázás. Úgy tartották, hogy aki a feléje dobott tojást elejti, még egy esztendeig nem leli meg a párját. Komárom megyében a húsvéti tojásjátékok számos válfaja közül a tojásgurítás maradt fenn. Eszerint egy pár egyik tagja a dombról legurította a tojásokat lent álló párjának. Az volt a cél, hogy minél messzebbre guruljon a tojás és épségben maradjon. Utána újra lehetett gurítani mindaddig, míg el nem tört.

A húsvétkor elfogyasztott főtt tojásnak is különös jelentőséget tulajdonítottak elődeink. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk az ételt, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, kikkel ültek egy asztalnál, és mindig hazataláljanak.

Ami nem a tojást illeti, a feltámadás misztikumát sok országban ma is azzal ünneplik, hogy húsvétvasárnap hajnalban az emberek kimennek egy hegyre, s ott várják a napfelkeltét. Egyes értelmezések szerint a felkelő nap Krisztus feltámadásának bizonyítéka, másik szerint aki jól figyel, megláthatja benne a Krisztust jelképező bárányt a zászlóval.

A vándorlás, a zarándoklat ma is nagy népszerűségnek örvend, ezt is mutatja az El Caminot megjártak egyre növekvő száma. Nemcsak a beszámolók szerint igaz, hogy ilyenkor az egyedüllét mellett nagyon sokan új ismeretségekre, barátokra tesznek szert, s rengeteg vidám pillanat is gazdagítja útjukat az önfelfedezés mellett, de a közösségi összetartás a szokásokban is megjelenik.

Ilyen az Emmausz-járás is húsvét másnapján, amelyet elsősorban német területeken, illetve Kecskemét környékére jellemző. Annak emlékére, hogy Jézus a tanítványokkal az Emmauszba vezető úton találkozott, az emberek kimentek a város határán álló kápolnához és vidám mulatságot ültek.

E nap ma is Európa-szerte a vidámságé, a játéké: régen vízbevető hétfőnek is hívták, amikor a lányokat kivitték a kúthoz vagy a patakhoz, s egy vödör vízzel leöntötték vagy megfürdették. Azóta a vödröt a legtöbb helyen felcserélte a szódásszifon vagy a kölni, de a locsolkodás hagyománya még ma is él.

Bertalan Melinda
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  tegnap 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. tegnap 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.