2021. január 22.
//
Vince névnap

Sportban, bölcsődei férőhelyekben és egészségügyben gazdagodik a város

2016. március 31. 14:14
Folyamatban az uszodaprojekt, a következő években több TOP-os pénzt kap Veszprém, bölcsődét is bővítenek, emellett egy egészségházat is felhúznak a városban.

A csütörtöki közgyűlésről részletesen közvetítettünk, azonban most összeszedtük annak néhány lényegesebb elemét.

Uszoda

Az LMP-s Gerstmár Ferenc kérdésére Némedi Lajos csütörtökön tájékoztatott az uszodaprojekt aktuális helyzetéről: A kormány tavaly döntött az uszodaépítés támogatásáról, melynek előkészítésére annak idején 25 millió forintot adtak Veszprémnek. Az ütemezési javaslatot tavaly márciusban küldte meg a kormánynak a városvezetés, ami alapján novemberben alá is írták a támogatási szerződést.

Ez alapján Veszprém saját forrásán készít egy megvalósíthatósági tanulmányt, amit a közgyűlés elé terjesztenek, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak továbbítanak. A megvalósíthatósági terv februárban készült el, ezt elküldték előzetes véleményezésre a minisztériumnak, amit a közgyűlés a jövő hónapban tárgyalhat. Ekkor tárgyalhatnak a megépítendő uszoda végleges helyéről is.

Megvannak a pénzek

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) vetette fel csütörtökön, hogy amióta Veszprémnek nem fideszes parlamenti képviselője van, sorra kimaradunk a pályázati pénzosztásokból. Brányi Mária alpolgármester szerint viszont illene képben lennie a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság most leváltott elnökének, hisz minden pénz megvan, az előző fejlesztési ciklusban pedig régiós viszonylatban Veszprém városa nyerte el a legtöbb fejlesztési pénzt, közel tízmilliárd forintot. Elhangzott: a következő évekre pedig ennél garantáltan több forrást kap a város a Területi Operatív Program keretében. Porga Gyula elmondta még, hogy Veszprémbe áramló pénz lehívásánál egyébként nem csak a városvezetés, hanem az országgyűlési képviselő is tudna lobbizni.

A leváltás

A márciusi közgyűlés minden bizonnyal „leghangosabb” fejezete Katanics Sándor, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökének leváltása volt. A miértekről sajtótájékoztatók is voltak, melyekről itt írtunk részletesen. A Fidesz szerint a feljelentgetésekkel Papp János szelleme kopogtat a városban, míg az ellenzék természetesen azt mondja, hogy alaptalan a támadás annak ellenére, hogy a bíróság is döntött: nincs igaza Katanicsnak.

A napirendi pont megvitatása közben több ellenzéki és fideszes politikus között alakult ki vita, melynél érdekességszámba ment, hogy a jobbikos Forgóné Kelemen Judit jobban védte Katanics Sándort, mint a baloldali politikus szövetségesei. Ellenzékiként a legprofibban talán Gerstmár Ferenc viselkedett: végig csöndben volt. (A vita egyebek mellett részletesebben olvasható a tegnapi tudósításunkban.)

Egészségház épül

Mivel nem akadt rá konkrét vevő, a veszprémi önkormányzat mégsem értékesíti a tulajdonában levő Kabay János utca 4716/2 hrsz. alatti 50 millió forint értékű ingatlanját. A terület végül önkormányzati tulajdonban marad, és ott a közeljövőben egészségház épül, amiben három felnőtt praxis (a korábban az Ádám Iván utcában működött, és ideiglenesen a rendelőintézetbe költöztetett háziorvosok) és két védőnő szolgálat kap majd helyet.

Bölcsőde bővül

40 millió forintból bővítik idén az Aprófalvi Bölcsődét - tudtuk meg tegnap a közgyűlésen. Az épület egyik, akkoriban csoportszobaként működő - szárnyát a gyerekszám csökkenése miatt egykor egy külön bejáratú kondicionáló teremmé alakították át. A tervezett beruházásban a kondicionáló terem helyén most az eredeti állapot szerinti bölcsődei csoportszobák létesülhetnek, növelve ezzel az intézmény befogadóképességét.

Ge. Á.

További cikkek

Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Fiúk a Pál utcából, avagy rozsdafoltok az Arany Elefántyukon
Egy szebb napokat is megélt civil városi díj története az egyik alapító tollából. Molnár Sándor, az Utas és holdvilág antikvárium tulajdonosának írása a Vehíren.
Közelebb egymáshoz
Közelebb egymáshoz
Felértékelődik az önkéntesség, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban figyelünk embertársainkra – olvasom a pszichológusok, szociológusok prognózisát a járvány utáni időkre és figyelem a jeleket. Barta Éva írása a pandémia közösségformáló hatásáról.
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét
Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.