2020. május 29. // Magdolna névnap

Sportban, bölcsődei férőhelyekben és egészségügyben gazdagodik a város

2016. március 31. 15:14
Folyamatban az uszodaprojekt, a következő években több TOP-os pénzt kap Veszprém, bölcsődét is bővítenek, emellett egy egészségházat is felhúznak a városban.

A csütörtöki közgyűlésről részletesen közvetítettünk, azonban most összeszedtük annak néhány lényegesebb elemét.

Uszoda

Az LMP-s Gerstmár Ferenc kérdésére Némedi Lajos csütörtökön tájékoztatott az uszodaprojekt aktuális helyzetéről: A kormány tavaly döntött az uszodaépítés támogatásáról, melynek előkészítésére annak idején 25 millió forintot adtak Veszprémnek. Az ütemezési javaslatot tavaly márciusban küldte meg a kormánynak a városvezetés, ami alapján novemberben alá is írták a támogatási szerződést.

Ez alapján Veszprém saját forrásán készít egy megvalósíthatósági tanulmányt, amit a közgyűlés elé terjesztenek, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak továbbítanak. A megvalósíthatósági terv februárban készült el, ezt elküldték előzetes véleményezésre a minisztériumnak, amit a közgyűlés a jövő hónapban tárgyalhat. Ekkor tárgyalhatnak a megépítendő uszoda végleges helyéről is.

Megvannak a pénzek

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) vetette fel csütörtökön, hogy amióta Veszprémnek nem fideszes parlamenti képviselője van, sorra kimaradunk a pályázati pénzosztásokból. Brányi Mária alpolgármester szerint viszont illene képben lennie a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság most leváltott elnökének, hisz minden pénz megvan, az előző fejlesztési ciklusban pedig régiós viszonylatban Veszprém városa nyerte el a legtöbb fejlesztési pénzt, közel tízmilliárd forintot. Elhangzott: a következő évekre pedig ennél garantáltan több forrást kap a város a Területi Operatív Program keretében. Porga Gyula elmondta még, hogy Veszprémbe áramló pénz lehívásánál egyébként nem csak a városvezetés, hanem az országgyűlési képviselő is tudna lobbizni.

A leváltás

A márciusi közgyűlés minden bizonnyal „leghangosabb” fejezete Katanics Sándor, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökének leváltása volt. A miértekről sajtótájékoztatók is voltak, melyekről itt írtunk részletesen. A Fidesz szerint a feljelentgetésekkel Papp János szelleme kopogtat a városban, míg az ellenzék természetesen azt mondja, hogy alaptalan a támadás annak ellenére, hogy a bíróság is döntött: nincs igaza Katanicsnak.

A napirendi pont megvitatása közben több ellenzéki és fideszes politikus között alakult ki vita, melynél érdekességszámba ment, hogy a jobbikos Forgóné Kelemen Judit jobban védte Katanics Sándort, mint a baloldali politikus szövetségesei. Ellenzékiként a legprofibban talán Gerstmár Ferenc viselkedett: végig csöndben volt. (A vita egyebek mellett részletesebben olvasható a tegnapi tudósításunkban.)

Egészségház épül

Mivel nem akadt rá konkrét vevő, a veszprémi önkormányzat mégsem értékesíti a tulajdonában levő Kabay János utca 4716/2 hrsz. alatti 50 millió forint értékű ingatlanját. A terület végül önkormányzati tulajdonban marad, és ott a közeljövőben egészségház épül, amiben három felnőtt praxis (a korábban az Ádám Iván utcában működött, és ideiglenesen a rendelőintézetbe költöztetett háziorvosok) és két védőnő szolgálat kap majd helyet.

Bölcsőde bővül

40 millió forintból bővítik idén az Aprófalvi Bölcsődét - tudtuk meg tegnap a közgyűlésen. Az épület egyik, akkoriban csoportszobaként működő - szárnyát a gyerekszám csökkenése miatt egykor egy külön bejáratú kondicionáló teremmé alakították át. A tervezett beruházásban a kondicionáló terem helyén most az eredeti állapot szerinti bölcsődei csoportszobák létesülhetnek, növelve ezzel az intézmény befogadóképességét.

Ge. Á.

További cikkek

Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Mától újra lehet szabadtéri rendezvényeket tartani – a védőtávolság megtartására azonban szigorú előírások vonatkoznak.
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Paradicsomot és uborkát termeszteni a kiskertben, kovászt érlelni és élvezni a vidék békéjét, egyszerűbben, de biztonságban élni. A karantén időszak és a kifosztott üzletek zűrzavarában többekben felmerült, milyen lenne egy kicsit visszatérni az öngondoskodó falusi életmódhoz. De vajon tényleg tudjuk, mit jelent a gyakorlatban az önfenntartó életmód?
Találkozzunk a kupakgyűjtő szívnél!
Találkozzunk a kupakgyűjtő szívnél!
Jótékonysági célt betöltő installáció és találkozási pont is: szerda délután kihelyezték a Kossuth utcára azt a kupakgyűjtő szívet, melynek helyéről korábban közönségszavazással dönthettek a veszprémiek.
2020. május 29. // Magdolna névnap