Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyre népszerűbb a Pannon Egyetem a felvételizők között

2016. április 6. 15:46
Az országos átlagnál több diákot vonz a Pannon Egyetem – derült ki az előzetes felvételi jelentkezések eredményeiből, amelyről szerdán tartott sajtótájékoztatót a vezetőség.

Országos szinten 6%-kal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma, a Pannon Egyetem pedig ehhez képest is jobban teljesít: az elmúlt évek adataival összevetve 8%-kal többen jelölték meg az egyetem valamelyik szakját a felvételi során.

A legnépszerűbbnek idén is a műszaki, az informatikai és a gazdasági képzések számítanak, és míg országosan mérséklődött az agrár területek iránti érdeklődés, az egyetem esetében itt sem történt visszaesés – tájékoztatott dr. Gelencsér András rektor az előzetes felvételi jelentkezések eredményeiről.

Az egyes karok részletes számadatairól a dékánok illetve helyetteseik számoltak be.

Eszerint a legnagyobb növekedés a Mérnöki Karon történt: 24%-kal többen vágynak arra, hogy itt folytathassák tanulmányaikat. A népszerűség oka az is, hogy Zalaegerszegtől Veszprém vette át a mechatronikai mérnök képzést – értelemszerűen ez az alapszak a legvonzóbb a karon belül, de sokan célozták meg a vegyészmérnöki, anyagmérnöki, biomérnöki alapszakot is, a természettudományokat illetően pedig a kémia alapszak hódít. A karon tavaly elindultak a duális képzések is, amelyek a következő szemesztertől már minden szakon elérhetőek lesznek; ennek érdekében mostanra már több mint 40 céggel kötöttek együttműködési szerződést.

Balról jobbra: Kovács Zoltán, Németh Sándor, Gelencsér András, Horváth Géza, Hartung FerencBalról jobbra: Kovács Zoltán, Németh Sándor, Gelencsér András, Horváth Géza, Hartung Ferenc

Nem sokkal marad le az egyetem legnépesebb kara, a GTK sem, ahova összesen 500 fővel többen jelentkeztek, közülük 140-en jelölték meg első helyen valamelyik alap- vagy mesterszakot, illetve felsőfokú szakképzést. A legnépszerűbb szak az emberi erőforrások, de továbbra is jól tartja pozícióját a turizmus-vendéglátás és a nemzetközi gazdálkodás, valamint a tavaly újonnan indult kereskedelem-marketing is emelkedő tendenciát mutat.

Tavaly szaktisztítást végeztek a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon, ez azonban nem vetette vissza a diákok kedvét. Nőtt a létszám az osztatlan tanárképzés esetében – különösen az angol-magyar tanári szakon –, de a fordító-tolmács szakon is 50%-kal több jelentkezővel számolhatnak.

Ugyancsak szép eredményeket könyvelhet el a Műszaki Informatikai Kar: összesen mintegy 300 fő jelentkezett, főként a programtervező informatikus szakra. Újdonság, hogy a következő tanévben a szak már nemcsak alapképzésben lesz elérhető, valamint lehetőség lesz angol nyelven tanulni mérnökinformatikus szakon, illetve a duális képzések is bővülnek, amihez 18 új partner csatlakozott.

Dr. Gelencsér András szerint a sikerhez valószínűleg hozzájárult, hogy az egyetem az utóbbi időszakban még hatékonyabb marketinget folytatott, emellett a céges kapcsolatok, a telephelyek önkormányzatai és a nyilvánosságra hozott nemzetközi rangsorok is nagy segítséget jelentettek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.