Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Egy új díj születése

2016. április 24. 11:42
Félig komoly, vagy talán teljesen az. Mindenesetre ötödszörre adták át a veszprémi kultúráért dolgozóknak járó Arany Elefántyuk Vándordíjat szombat este az Utas és holdvilág Antikváriumban.

Április hónap kitüntetettje Horváth Lajos festőművész lett, ám sokáig ő nem birtokolhatja a különleges díjat, májusban ugyanis új gazdája lesz az Arany Elefántyuknak. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mégis honnan jön ez a furcsa név. Valakiknek az elefántja? Dehogy. Egy elefánt és egy tyúk szerelemgyereke? Kizárt.

"Fánytuk’ van?- hangzott el egy veszprémi büfében, amikor valaki fánkot keresett. Ez nagyon megtetszett, és megtoldottuk az elefánttal, ugyanis az antikváriumban már régóta porosodott egy elefántot formáló másfél méter magas furcsa CD-tartó, amivel nem tudtunk se mit kezdeni, se túladni rajta, így kitaláltuk, hogy díjat alapítunk, amit a veszprémi művészetért tenni akaróknak adományozunk minden hónapban" – mesélte a díj születéséről Molnár Sándor, az antikvárium tulajdonosa, a díj kuratóriumi elnöke.

a díj.  bár még nincs kiaranyozvaa díj. bár még nincs kiaranyozva

„A viccelődésből egyszer csak egy díj lett. Arra törekszünk, hogy most már érdem alapján adjuk a kitüntetést. Olyanoknak, akik valamit letettek már az asztalra a helyi kultúráért és művészetekért.”

A 2016-ban alapított vándordíjat eddig négyen vihették haza: Debreczeny Zoltán, Tóth Loon, Herth Viktória, Hegyeshalmi László és most Horváth Lajos.

Horváth Lajos
1941-ben született Pápán, és 1998-óta él Veszprémben. Hűvös,visszafogott színekkel megfestett képeire a realista ábrázolás és a Salvador Dali-hoz köthető szürrealizmus jellemző. Festészetében a filozofikus problémák, az elvont morális kérdések foglalkoztatják.
Számos csoportos szereplés mellett egyéni kiállításokon mutatta be munkáit többek között Pápán, Veszprémben, Tihanyban, Budapesten, sőt a hollandiai Udenben és Los Angelesben is.

Ge. Á.
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.