Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Tavalyi nyeresége felemésztésére kényszerül a Duna Aszfalt

2016. május 5. 10:48 // Forrás: magyarepitok.hu
Mit tehet egy 600 főt alkalmazó cégcsoport, amikor egyik évről a másikra százmilliárdos nagyságrendről tízmilliárdos nagyságrendre zsugorodik az árbevétele? Az építőipartól nem szokatlan az idei év elején látott zuhanás, így a hazai mélyépítésben piacvezető Duna Aszfaltnak van rutinja a helyzet kezeléséhez. A céget a hétfőn közzé tett tájékoztatója kapcsán kereste meg a magyarepitok.hu.

Az építőipar számára állandó kihívást jelent a megrendelések jelentős hullámzása, amit az ágazat több szereplője is fontos problémaként nevezett meg. Nem véletlen, hogy az ÉVOSZ javaslatainál is kiemelt szempont a kiszámíthatóság növelése a hazai építőiparban.

A hullámvasút az idei KSH-adatok alapján újra megnyilvánult, a folyamatot tökéletesen leképezi a hazai mélyépítésben meghatározó Duna Aszfalt helyzete. A közvetve 600 főt foglalkoztató magyar cég tavalyi eredményei kiugróak voltak, elsősorban az előző uniós ciklus zárása miatt, ami a pénzek rekordsebességű lehívásával a beruházások megugrásához vezetett. A társaság előzetesen nyilvánosságra hozott adatai szerint a tavalyi nettó árbevétele 124,5 milliárd forint, míg adózott eredménye 11,1 milliárd forint lett. A vállalat tehát kiváló eredményeket könyvelhet el, ám ezzel egy időben már azon kell dolgoznia, hogy a zuhanó megrendelései miatt kialakult helyzetet kezelni tudja. A megoldásról Lehel Zoltánnal, a cég innovációs főmérnökével, egyben szóvivőjével beszélgettünk.

„Első ránézésre, nincs nagy gond, hiszen az egész évre várható szerződés-állományunk biztatónak tűnik a tavalyi évhez képest” – fogalmazott Lehel Zoltán. „Ugyanakkor a tényleges teljesítés tekintetében egész más a helyzet. A szerződések nagy részét ugyanis olyan időszakban fogjuk aláírni, ami már nem teszi lehetővé, hogy még idén realizáljuk őket.”

Mindezek miatt már most látható, hogy a Duna Aszfalt éves teljesítése jelentősen el fog maradni a tavalyihoz képest: „Pontos számokat előre nem tudunk mondani, de a tavalyi százmilliárdot kicsivel meghaladó árbevételünket idén tízmilliárdos nagyságrend fogja váltani.”

Hogyan lehet ehhez alkalmazkodni, ha egyáltalán lehetséges? „Mondhatnám azt is idézőjelben, hogy idén a 'túlélés' a megoldás.” Ez a stratégia azt jelenti, hogy bár az kihasználatlan lesz, a cég nem nyúl kapacitásához se a gépek se a humán erőforrás terén. „Nem kívánunk senkit elbocsájtani, de össze kell húzni a nadrágszíjat, költségtakarékosabb működésre lesz szükség.” A cég ugyanakkor a 2015-ös sikerekre is tud alapozni az idei recesszióban: „A pénzügyi helyzetet a tavalyi eredményeink terhére igyekszünk kezelni.”

A zuhanást nem először kell végigcsinálnia az összesen kilenc aszfaltkeverő telephellyel rendelkező társaságnak, a 2008-as válság és a 2012-es év is hasonló helyzetbe hozta. „Mi leginkább hosszú távban, de legalábbis középtávban gondolkodunk, emiatt még 2008-ban is befektettünk a humán erőforrásba, ami aztán az elmúlt években meg is térült. Ezt az erőforrást most azért sem szeretnénk elveszíteni, mert nagyon nehéz lenne pótolni a mára rutinos, megfelelő szaktudással bíró munkaerőt az eleve szakemberhiánnyal küzdő építőiparban.”

Hogy van miért továbbhaladni a megkezdett úton a Duna Aszfaltnak, azt a szóvivő bizakodó előrejelzése támasztotta alá. Rámutatott, hogy az előző uniós ciklus zárása lekötötte az erőforrásokat, így a mostani uniós ciklusnak még nincsenek előkészített projektjei. Ezek csak idén fognak szerződés szintjére elérni, viszont a teljesülésük a következő két évet már jelentősen megdobja. „Azt látom, hogy a mostani uniós ciklus 2022-es kifutásáig az útépítés prosperálni fog. A cégünk 2017-től nagyságrendileg a tavalyi volumenre számíthat, tehát az idei zuhanás után jön a kiegyenesedés. 2018-ig a jövőnk abszolút tervezhető, 2022-ig pedig azt mondhatjuk, hogy kiszámítható.”

Lehel Zoltán hozzátette, az is bizakodásra ad okot, hogy a közbeszerzések egyik legfőbb megrendelőjeként a Magyar Közút idén öt évre szóló szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, és ez a 401 milliárd forint hosszabb távra biztos hátteret ad a közútfejlesztőnek az országos közúthálózat felújítási munkáihoz.

Hegedűs Gergely

vehir.hu
további cikkek
Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.