Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A közösségi tereket bővítenék

2016. május 11. 20:16
Egy város esszenciáját a közösségi terek alkotják, ezért a jövőben nagy hangsúlyt kapnának az ez irányú fejlesztések – hangzott el a polgármester lakossági fórumsorozatának szerdai állomásán a Kossuth iskolában.

Porga Gyula ismét arra kérte a lakosságot, hogy mondjanak véleményt a 2020-ig tartó városi fejlesztésekkel kapcsolatos elképzelésekről. Bevezetőjében elmondta, a tervek megvalósításához a közvetlen településfejlesztési források mellett nagy lendületet ad a Modern városok program keretében, Orbán Viktorral kötött megállapodás is, amelynek kifejezett célja a nagyvárosok gazdaságának fellendítése és fenntartása, hiszen egy fejlett város a térség egészében képes pozitívan kifejteni hatását.

A jelenlévők a fejlesztéseket illetően elsősorban a kulturális negyeddel és a parkolással kapcsolatban érdeklődtek. A kulturális negyed program két markáns elemet céloz meg: ennek egyik részeként teljesen megújítanák a Petőfi Színház épületét, visszaállítanák a régi bejáratot, az alsó forgalmi részeket megszüntetnék. Felújítanák a régi mozi épületét is; ide költözne a Játékszín, nappal pedig a Kabóca Bábszínháznak biztosítanának helyet, a Dimitrovot pedig a VKSZ Zrt. töltené fel irodai funkciókkal, noha ezt illetően még érkezhetnek másfajta elképzelések is. Energetikailag korszerűsítenék a Laczkó Dezső Múzeum épületét is, elvégeznék az akadálymentesítést, valamint folytatnák a Csermák Antal Zeneiskola renoválását az épület belsejével.

A program másik részeként nagyarányú parkosítást hajtanának végre: zöldfelületek nyerhetők a Petőfi Színház felújításával, valamint megszüntetnék az Erzsébet-ligetben található parkolót is. Jelenleg mind az Erzsébet-liget, mind a Püspökkert inkább csak jól csengő nevek, de nem tudnak érdemi funkciót ellátni. Az lenne a cél, hogy a belvárosban is létrejöjjön egy olyan zöld „tüdő”, ahol több időt tölthetünk el a szabadban, ami ugyanolyan közösségi térként funkcionálhatna, mint a Séd-völgy a felújítás után.

Egy város valódi esszenciáját ugyanis a közösségek és azok a terek adják, ahol ezek a közösségek összegyűlhetnek, szórakozhatnak

– hangsúlyozta Porga Gyula és Brányi Mária alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

Néhányan ugyanakkor kifogásolták ezt a tervet, mivel tovább csökkentené az amúgy is kevés parkoló számát. A polgármester szerint viszont eddig többnyire az autósoknak kedveztek a fejlesztések kapcsán, ezért most a gyalogosoknak is szeretnének. Tisztában van azzal is, hogy a városnak óriási a forgalma, egyre több a dugó és nagy gondot okoz a parkolás. Ezt részben azzal igyekeznek megoldani, hogy a vérellátóval szemben építenek egy új parkolót, körforgalmat alakítanak ki Mártírok útja – Bajcsy-Zsilinszky – Brusznyai út kereszteződésénél, a Pápai út és a Jutasi út összekötését pedig egy, a Hittudományi Főiskolától vezető kisebb völgyhíddal oldanák meg. Másrészt a gépjárműforgalom csökkentése érdekében intermodális csomópont létrehozását tervezik: a buszpályaudvart letelepítenék a vasútállomás mellé, a helyén pedig parkolót alakítanának ki, összehangolnák a helyi közlekedést a vasúti közlekedéssel, átszállóhelyeket tűznének ki és az utastájékoztatást is modernizálnák.

Továbbra is sokakat foglalkoztat az uszoda ügye: egyesek szerint jó lenne, ha strand is épülne mellé, mások szerint felesleges új sportuszodát létesíteni, hiszen van uszoda a Március 15. utcában, illetve a közelben, Balatonfüzfőn is. A polgármester elmondta, strandot nem terveznek építeni, alig pár percre a Balatontól és a megye városi strandjainak fenntartási költségeit ismerve ugyanis nem érdemes belevágni egy ilyen üzletbe, mert az csak veszteséges lenne. Ehelyett

arra kell figyelni a fejlesztéseknél, hogy olyan helyek szülessenek, amelyek önfenntartóak tudnak lenni.

Versenyuszodára viszont nagy szükség van, mert annak, aki ma hobbiból, az egészséges életmód részeként szeretne úszni, még a meglévő uszodák mellett is alig van lehetősége. A Március 15. utcaiban a két úszócsapat szinte egész napra lefoglalja az uszodát, Füzfőn pedig a vendégek túlnyomó többsége már így is veszprémi.

A konzultáción szóba került még az úthálózat javítása és a csapadékvíz elvezetése, a hajléktalanszálló áttelepítése, az Ady utca forgalmának tehermentesítése és az egészségház átalakítása is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.