2020. július 13. // Jenő névnap

A veszprémi kézilabda komoly nemzetközi márka

2016. május 24. 8:44

Nagy siker volt a Veszprémi Szurkolók Egyesületének egy évvel ezelőtti ötlete, amikor a koncentrált kölni jelenlét érdekében szervezett jegyvásárlásra buzdították a hazai drukkereket. Ennek hátteréről és a folytatásról kérdeztük ismét az egyik alapítót, Meszlényi Zsoltot.

Egy évvel ezelőtt beszélgettünk utoljára, hogy sikerült a tavalyi akciótok?
Várakozáson felül, valóban sikerült tavaly megtennünk az első lépést, hogy idén minél többen ott lehessünk, ott legyünk Kölnben. Erre az a legjobb bizonyíték, hogy a mostani Final Four-ra nem szabadultak el az árak a különböző aukciós oldalakon, pedig a négy bejutóból három csapat népes szurkolótáborral bír. Aki ki akart menni, annak megvan a jegye, sőt ha valaki most kap hozzá kedvet, kis utánajárással szinte árában tud szerezni. Létre is hoztunk egy csoportot a Facebookon „Szurkolók a kölni Final 4-on” címmel, hogy a kiutazók egymást is segíthessék szállás, utazás, jegy vagy éppen egyéb témában, kísérletként itt próbáljuk azt is felmérni, hogy melyik szektorokban várható magyar többség.

Természetesen azért voltak kisebb-nagyobb anomáliák, láthatóan a rendezők sem készültek egy ilyen intenzív, szervezett rohamra, de legalább meg tudjuk osztani velük a tapasztalatainkat, hogy a jövőben a hasonlókat elkerüljük. Ha jobb lesz a szurkolók és a kölni rendezők közötti kommunikáció – a klub(ok) közreműködésével – azzal mindenkinek megkönnyítjük a dolgát.

Milyen anomáliák történtek?

Apró, de zavaró tényezők, mint például, hogy kevés pénztár volt nyitva, nehézkesen – vagy bizonyos időszakokban egyáltalán nem – lehetett kártyával fizetni, nehezen kezelték, ha valaki több (tucat) jegyet akart megvenni, elfogyott a helyszíni árusításra tervezett jegycsomag, így aki vasárnap a döntő előtt akart vásárolni, annak már nem jutott. Egyaránt bosszankodott német, lengyel, magyar és persze a személyzet is. Ezek nagy részét meg lehet előzni, bár hozzá kell tennem ezt a proaktív gondolkodást még az EHF-nek (az Európai Kézilabda Szövetségnek) és nekünk is tanulni kell. Európa legjobb szurkolótáborának tartanak minket, így szervezettségben is élen kell járnunk, több százezer eurót hagy Kölnben az a néhány ezer magyar ezen a hétvégén, az igazi értéknek mégis azt tartom, hogy marketing szempontból hogyan nőtt, hogyan nő a klub ázsiója.

Pedig sokan visszasírják az oda-visszavágós Bajnokok Ligája meccseket…

Azt én is aláírom, hogy abban a rendszerben már lenne BL trófeánk, a Veszprém Aréna hangulata gólokban mérhető. A Final 4-ra a világ minden részéből érkeznek a kézilabdát – és a Veszprémet – szeretők. Lassan 10 éve volt az a kutatásunk, ami megmutatta, hogy mennyire az ország minden részéből érkeznek szurkolók a hazai BL meccsekre. Azóta szintet léptünk. A legutóbbi kölni döntőkön már szép számmal találkozhattunk olyan Veszprém szurkolókkal, akiknek semmilyen más magyar kötődése nincs! Nagyon sokaknak – különösen Németországban és a délszláv területeken, de a lengyel kézibarátok között is – a Veszprém a második számú kedvenc. Ők szinte reménytelennek tartják, hogy eljussanak Veszprémbe egy nagy meccsre, Kölnben viszont már érzékelhető számban ott tudnak lenni. A veszprémi kézilabda már egy nagyon komoly nemzetközi márka. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy ezzel még nem is nagyon tudunk mit kezdeni, pedig hatalmas tartalékok vannak benne.

Nem is tudom, hogy más magyar csapat – egyéb sportágakból – eljutott-e erre a szintre. Hogyan sikerült ezt elérni?

Két okot látok. Az egyik az itt megforduló külföldi játékosaink, hiszen amikor egy ifjú macedón reménység a Veszprémbe igazol, akkor jóval több – jellemzően pozitív – hír lesz rólunk Macedóniában, és persze mondhatnék Norvégiát, Horvátországot, Izlandot, vagy éppen Iránt is. A másik a szurkolók. Az elmúlt 25 évben ebben a sportágban biztosan mi vagyunk a legnagyobb számban idegenbe járó szurkolói brigád, Hafnarfjördurtól Isztambulig, Leóntól Szentpétervárig voltak a csapattal olyan drukkerek, akik hangosan, de sportszerűen szurkoltak. Ez a „tömeg” tiszteletet és elismerést váltott ki mindenhol ahol jártunk. Ezért vagyunk olyan értékesek a SEHA Liga számára is, nézőszámban, nézettségben, ismertségben messze a többi csapat előtt jár a Veszprém.

Persze ezt az elismerést el is lehet játszani…

Hát igen, tudom, mire gondolsz. Személy szerint még mindig bánt, hogy a tavalyi jegyhamisításos ügy nem lett megnyugtatóan lezárva. Ugyanakkor örömteli, hogy a klub példás gyorsasággal és határozottsággal lépett fel a legutóbbi incidenskor. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy nyereségvágyból, vagy hirtelen felindulásból ássa alá valaki ezt a több évtizedes munkát, hasonló szigor kell a vezetőktől, és még nagyobb összetartás, elköteleződés a szurkolók részéről.

Gondolom, a siker hatására folytatjátok az akciót, idén is kirukkoltok valamilyen újdonsággal?

Eleve hagyományteremtő szándékkal vágtunk neki. Azt is a tavalyi „ostrommal” értük el, hogy jóval több pozitív odafigyelést és információt kapunk, amit mihamarabb minden lehetséges fórumon meg is osztunk a szurkolókkal, egyrészt mert lesznek változások a helyszíni jegyértékesítésben és erre fel kell készülni, másrészt már lassan indulni is kell Kölnbe ?.

vehir.hu

További cikkek

Bartha: új kihívás az új lebonyolítási rendszer
Bartha: új kihívás az új lebonyolítási rendszer
Új kihívást jelent a csapatoknak a női kézilabda Bajnokok Ligája megváltozott lebonyolítási rendszere Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke szerint.
Királyi ékszer a királynék városában
Királyi ékszer a királynék városában
Hogyha Hajnal Csaba nem mutat példát számunkra, akkor nincs Veszprém Fest, nincs Utcazene Fesztivál és nem lehetnénk Európa kulturális fővárosa sem – fogalmazott Porga Gyula polgármester Hajnal Csaba korábbi klubvezető könyvbemutatóval egybekötött születésnapi ünnepségén pénteken a Gizella Étteremben.
A Fraditól vett kölcsön irányítót a Veszprém
A Fraditól vett kölcsön irányítót a Veszprém
A Ferencváros fiatal irányítója, Lukács Péter a következő idényben kölcsönben a Telekom Veszprém és a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia kötelékében szerepel – olvasható a telekomveszprem.hu oldalon.
Bent Dahl: a Siófok KC lesz ismét a kihívó
Bent Dahl: a Siófok KC lesz ismét a kihívó
A Siófok KC női kézilabda-csapata ismét a kihívó lesz a magyar bajnokságban - mondta a klub vezetőedzője szerdán az MTI-nek, hozzátéve, hogy hat új játékossal erősítették meg a keretet.
Negatív eredményű vírusteszt a belépő a hétfői edzésre
Negatív eredményű vírusteszt a belépő a hétfői edzésre
Az elővigyázatosság magától értődő: csak azok a játékosok vehetnek részt a Telekom Veszprém jövő hétfői edzésén, akik már ezen a héten koronavírus-teszten vesznek részt és az negatív eredményt mutat.
2020. július 13. // Jenő névnap