Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

VeszprémFest: négy világsztár először Magyarországon

2016. június 1. 13:42 // Forrás: mti
Budapesten is bemutatták az idei VeszprémFest programjait.

A VeszprémFest fellépői közül négy sztár, Diego el Cigala, Gregory Porter, Lisa Stansfield és Jamie Cullum először koncertezik Magyarországon. A fesztivál idén ötnapos lesz, a záróest július 17-én a Thievery Corporationé a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként.

Ismét a világzene, a dzsessz és a pop hírességei játszanak a VeszprémFesten, amelyet immár tizenharmadik alkalommal rendeznek meg, ezúttal július 13-tól 17-ig a Veszprémi Várban. A nyitókoncerten a kubai Buena Vista Social Club dívája, a 85 éves Omara Portuondo lép fel a dél-spanyol flamenco énekes, Diego el Cigala társaságában - mondta Mészáros Zoltán ügyvezető igazgató a szerdai sajtótájékoztatón a Budapest Music Centerben.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte: a rendezvény az elmúlt csaknem másfél évtizedben a városi identitás szerves részévé vált, és hozzájárult ahhoz, hogy Veszprém 2023-ra megpályázza az Európa kulturális fővárosa címet. "A kultúra erőforrás. A város gazdaságilag és közösségileg is sokat erősödött a VeszprémFesten keresztül" - szögezte le a polgármester.

Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton főszervezője megjegyezte: a rendezvénysorozat 2013-as indulásakor kiemelt cél volt, hogy a Balaton régió kulturális szempontból is fejlődjön, a VeszprémFest pedig - mint fogalmazott - nagyszerű példát mutat a tó körüli többi városnak is.

Mészáros Zoltán elmondta, hogy Omara Portuondo július 13-án a Veszprémi Várban hetvenéves előadói pályafutása valamennyi fontos állomását felidézi. A koncerten a Latin Grammy-díjas énekes, Diego el Cigane is színpadra áll, akit a flamenco Sinatrájaként tartanak számon a világzenében.

A fesztivál második napján, 14-én csütörtökön fellépő amerikai Gregory Porter napjaink egyik legkeresettebb dzsesszénekese, aki 2014-es Liquid Spirit című albumáért kapott Grammy-díjat. A blues, a soul és a gospel elemeit is előszeretettel használó előadó legfrissebb, idei lemezét, a Take Me to the Alleyt mutatja be Veszprémben.

A brit Lisa Stansfield a nyolcvanas-kilencvenes évek sikeres popénekesnője volt, a nevéhez fűződik az All Around the World című hatalmas sláger. Két évvel ezelőtt tíz év szünet után készített albumot, elsősorban a soul iránti rajongása előtt adózva. "Lisa Stansfield estjére már minden jegy elkelt, ezért tárgyalunk arról, hogy a koncertet esetleg bevisszük a dupla kapacitású Veszprém Arénába" - mondta Mészáros Zoltán.

A dzsesszt, a rockot és a popot vegyítő 36 éves világsztár, a szintén brit zongorista-énekes Jamie Cullum már több mint tízmillió lemezt adott el, a legjelentősebb koncerttermekben (Carnegie Hall, Hollywood Bowl) és fesztiválokon (Fuji Rock, Glastonbury) lépett fel. Július 16-án Veszprémben saját szerzeményeit és feldolgozásait is eljátssza.

A Thievery Corporation július 17-i fellépése kapcsán Lobenwein Norbert megemlítette, hogy a stílusjegyeit a brazil bossa novától a jamaicai dub reggae-n át a pszichedelikus rockig kölcsönző, egyedi hangzású elektronikus formáció fennállása huszadik évfordulóján turnézik. A washingtoni csapat legutóbb tizenegy évvel ezelőtt, a soproni VOLT Fesztiválon járt Magyarországon, a két dj egyike, Rob Garza (a másik Eric Hilton) ugyanakkor tavaly a budapesti Akvárium Klubban játszott szólóban.

"Ezzel a koncerttel kicsit kilépünk abból a zenei zsánerből, amelyben a fesztivál eddig mozgott, de minden évben megpróbálunk valamit változtatni" - hangsúlyozta Mészáros Zoltán.

Bentzik Réka, a főtámogató MVM Zrt. kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a VeszprémFest szponzorálása a cégcsoport új középtávú stratégiájában is szerepel, a komolyzene mellett az igényes könnyűzenét is szívesen támogatják.

A VeszprémFesthez kapcsolódva - immár hatodszor - idén is megrendezik az ingyenes Rozé, Rizling és Jazz Napokat, ezúttal július 8-tól 17-ig az Óváros téren. Napi három koncert lesz (a fellépők között lesz mások mellett a Sapszon Orsi Quintet, a Mrs Columbo, a Pribojszki Mátyás Band, a Stereo Swing feat. Szűcs Gabi, a Váczi Eszter Quartet, a United és a Fábián Juli & Zoohacker. A zenéhez a Balaton régió harminc borásza kínálja portékáját, a színpadon július 10-én óriáskivetítőn lehet majd megtekinteni a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét.

Mészáros Zoltán elmondta, hogy az iskolások számára kiírt rajzpályázat győztes alkotásai a VeszprémFest idején a Városházán és a Tűztornyon kivetítve lesznek láthatók.

vehir.hu
további cikkek
Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 José Cura is fellép a VeszprémFesten José Cura is fellép a VeszprémFesten Újabb sztárfellépőt jelent be a VeszprémFest. A História Kertben felállított nagyszínpadon július 17-én az argentin tenor legenda, José Cura ad koncertet. A világhírű operasztár kifejezetten a veszprémi közönség kedvéért összeállított, csak itt hallható, különleges műsorában gitár és zongora kísérettel előadott argentin népdalok és nagy ívű, szimfonikus zenekarral megszólaló operaáriák egyaránt helyet kapnak.  2024. február 15. 13:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.