2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Szabad formák mentén

2016. július 16. 13:39
A konstruktivista, geometrikus művészet nagymesterét, Fajó János festőt ünnepli a Művészetek Háza szombaton nyílt kiállítása.

A 60-as évek óta alkotó Munkácsy-, és Kossuth-díjas festőművész munkásságának szűk metszetébe ad betekintést a Vass Gyűjtemény legújabb, Szabad formák című kiállítása. Vibráló színek, geometrikus formák fogadják az érdeklődőket, mert ahogy Fajó János (1937, Orosháza) vallja: „a geometria örök, ez szolgálja leginkább az életet, az élet új funkcióit. Ez a tiszta forma művészete.”

A kiállítás egyik kurátora Hegyeshalmi LászlóA kiállítás egyik kurátora Hegyeshalmi László

Egy újabb jeles művész alkotásaival gazdagodhatott ezáltal a Vass László Gyűjtemény, amelynek 2003 óta ad otthont a ház. Fajó János időszakos kiállítása igazi kuriózum; a feltáruló színes körök, négyzetek, háromszögek a legegyszerűbb geometriai egységek világába vonzanak minket, mégsem lehet elmenni a képek mellett úgy, hogy ne ragadnának magukkal. Míg a színek inkább az érzelmeinkre, a formák a szellemünkre hatnak, megállítanak, szinte meditatív állapotba kerítenek, önvizsgálatra invitálnak – ajánlotta a művész alkotásait Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében.

Szavai minden bizonnyal nyitott fülekre és nyitott szívekre találtak, hiszen érdeklődőből volt bőben: zsúfolásig megtelt a kiállító terem a megnyitón. Bár a tárgyiasult formavilág nélküli, konstruktivista művészet a Kádár-korszak alatt még polgári dekadenciának számított – ahogy arra dr. Bajkay Éva művészettörténész, Fajó János munkásságának legfőbb ismerője emlékeztetett –, ma már egyre többen igénylik és kedvelik a kortárs művészet ezen ágát.

Hogy ez így legyen, maga is elég sokat tett az alkotáson túl: nyári kurzusokat tartott, majd felsőfokon oktatta az Iparművészeti Egyetemen a konstruktivista művészeti gyakorlatot. Egész munkássága az iskolai oktatásra, a műhelymunkára és az alkotói-kiállítói szabadművészi tevékenység hármasára épül, amelyek közül az utóbbi kapott most nagyobb szerepet a Művészetek Házában.

Középen Fajó JánosKözépen Fajó János

Fajó János nem a természetet utánozza, sosem a hagyományokat követte, hanem mindig is kísérletezett. Elvont kompozíciói belső elhivatottságból születtek, legfőképp választott mestere, Kassák Lajos hatása alatt. Semmit sem bízott a véletlenre: saját bevallása szerint a színek expresszív ereje szellemi igazságokat jelenít meg, s mindig is ezt szem előtt tartva kívánt az emberek lelkéig hatolni munkáival – méltatta a művészt dr. Bajkay Éva.

Bár a mostani kiállítás ennek a hatalmas életműnek csak egy szeletébe enged betekintést, a Művészetek Háza a művésszel közösen gondolkodva egy nagyobb reprezentatív válogatásra is készül, ahol szobrokkal, festményekkel kísérelik meg majd bemutatni annak főbb pontjait. Addig is elérhető Fajó János életmű albuma, októberig 1-ig pedig vasárnap kivételével naponta látogatható a kiállítás a Modern Képtár / Vass László Gyűjteményben.

Bertalan Melinda

További cikkek

Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Egyéves csúszással rendezhették meg a Közép-dunántúli Regionális Tájháztalálkozót kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.