2023. február 6.
//
Dóra névnap

Szabad formák mentén

2016. július 16. 13:39
A konstruktivista, geometrikus művészet nagymesterét, Fajó János festőt ünnepli a Művészetek Háza szombaton nyílt kiállítása.

A 60-as évek óta alkotó Munkácsy-, és Kossuth-díjas festőművész munkásságának szűk metszetébe ad betekintést a Vass Gyűjtemény legújabb, Szabad formák című kiállítása. Vibráló színek, geometrikus formák fogadják az érdeklődőket, mert ahogy Fajó János (1937, Orosháza) vallja: „a geometria örök, ez szolgálja leginkább az életet, az élet új funkcióit. Ez a tiszta forma művészete.”

A kiállítás egyik kurátora Hegyeshalmi LászlóA kiállítás egyik kurátora Hegyeshalmi László

Egy újabb jeles művész alkotásaival gazdagodhatott ezáltal a Vass László Gyűjtemény, amelynek 2003 óta ad otthont a ház. Fajó János időszakos kiállítása igazi kuriózum; a feltáruló színes körök, négyzetek, háromszögek a legegyszerűbb geometriai egységek világába vonzanak minket, mégsem lehet elmenni a képek mellett úgy, hogy ne ragadnának magukkal. Míg a színek inkább az érzelmeinkre, a formák a szellemünkre hatnak, megállítanak, szinte meditatív állapotba kerítenek, önvizsgálatra invitálnak – ajánlotta a művész alkotásait Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében.

Szavai minden bizonnyal nyitott fülekre és nyitott szívekre találtak, hiszen érdeklődőből volt bőben: zsúfolásig megtelt a kiállító terem a megnyitón. Bár a tárgyiasult formavilág nélküli, konstruktivista művészet a Kádár-korszak alatt még polgári dekadenciának számított – ahogy arra dr. Bajkay Éva művészettörténész, Fajó János munkásságának legfőbb ismerője emlékeztetett –, ma már egyre többen igénylik és kedvelik a kortárs művészet ezen ágát.

Hogy ez így legyen, maga is elég sokat tett az alkotáson túl: nyári kurzusokat tartott, majd felsőfokon oktatta az Iparművészeti Egyetemen a konstruktivista művészeti gyakorlatot. Egész munkássága az iskolai oktatásra, a műhelymunkára és az alkotói-kiállítói szabadművészi tevékenység hármasára épül, amelyek közül az utóbbi kapott most nagyobb szerepet a Művészetek Házában.

Középen Fajó JánosKözépen Fajó János

Fajó János nem a természetet utánozza, sosem a hagyományokat követte, hanem mindig is kísérletezett. Elvont kompozíciói belső elhivatottságból születtek, legfőképp választott mestere, Kassák Lajos hatása alatt. Semmit sem bízott a véletlenre: saját bevallása szerint a színek expresszív ereje szellemi igazságokat jelenít meg, s mindig is ezt szem előtt tartva kívánt az emberek lelkéig hatolni munkáival – méltatta a művészt dr. Bajkay Éva.

Bár a mostani kiállítás ennek a hatalmas életműnek csak egy szeletébe enged betekintést, a Művészetek Háza a művésszel közösen gondolkodva egy nagyobb reprezentatív válogatásra is készül, ahol szobrokkal, festményekkel kísérelik meg majd bemutatni annak főbb pontjait. Addig is elérhető Fajó János életmű albuma, októberig 1-ig pedig vasárnap kivételével naponta látogatható a kiállítás a Modern Képtár / Vass László Gyűjteményben.

Bertalan Melinda

További cikkek

A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Egyéves csúszással rendezhették meg a Közép-dunántúli Regionális Tájháztalálkozót kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.