Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Cullum megér egy kolumnát

2016. július 17. 0:28
Hát, nem irigylem azt a csapatot, akiknek a Jamie Cullum nevű energiacunami után újra kell építenie a Veszprém Arénát.

Háttal persze nem kezdünk mondatot (lám, ezt is azzal kezdtem!), ez olyan evidencia, mint például hogy a zongorához a művész úr frakkban, egyenes háttal ül le. Jamie Cullum már az első dal közben óriási talpassal kínálta meg a billentyűzetet (szó szerint), és ezzel együtt felrúgta (képletesen) azt a sztereotípiát is, ami sokakban a jazz zenészekkel szemben él. Hogy tudniillik a jazz az feltétlenül valami lagymatag tutyimutyi dolog, ami szódával meg borral háttérzajnak elmegy.

Kérem szépen, néha a jazz az igazi rock'n'roll!

Mire észrevettem, hogy miféle koncerten is vagyok, Cullum már felugrott a zongora tetejére, hogy onnan biztassa tapsolásra a közönséget – akiket egyébként nem kellett különösebben nógatni. Cullum a jazz Bergereként állt a hangszerén, és ha találgatnom kellene, hogy mi ellen lázadt ezzel, talán az ellen a fal ellen, amit valamiért kényszeresen újra meg újra felhúzunk a művészet és a szórakozás közé.

Tudták, hogy a zongora valójában húros hangszernek számít? Persze, vannak rajta fehér meg fekete billentyűk, de a hangot azok a kis kalapácsok képzik, amik a megfelelő billentyű lenyomásakor lecsapnak a hangszer testében található húrokra. De miért ne lehetne azt a hatalmas fa felületet ütős hangszerként, dobként is használni? Cullum ismét olyan dolgot művelt a zongorával, amire nem számítottam, és ekkor még a koncert negyedénél sem jártunk.

A brit fiatalembert egyébként zenei tehetsége mellett humorérzékkel is megáldották az égiek: az eseményt az eredeti, várbeli környezetből az Arénába száműző egész napos felhőszakadást egy a Singing in the rain-től Rihanna Umbrellájáig terjedő eső-medley-vel reagálta le.

A koncertteremmé avanzsált sportcsarnok aztán akkor robbant fel, amikor az énekes leugrott a pódiumról, és a közönség soraiban körbejárva toborzott magának a színpad elé csápoló tömeget (közben meg-megállt egy közös szelfi erejéig néhány szerencsés rajongó mellett). Az első pillanatban megilletődött közönségnek több se kellett. A hostess lányok, akik alig egy órája még (egyébként igazán kedvesen és profin) segítettek az embereknek megtalálni a jegyükön feltüntetett helyüket, ekkor tanácstalanul, kővé dermedve figyelték, ahogy valóságos népvándorlás indult meg a B-középből a küzdőtér felé.

Ami a zenei kínálatot illeti, Cullum bátran nyúlt azokhoz a számokhoz, amiket nap mint nap hallhatunk a kereskedelmi rádiókban, és újracsomagolta azokat, bizonyítva ezzel, hogy

nemcsak a jazz lehet rock'n'roll, hanem a pop is lehet jazz.

És hogy talán ez az egész műfajokba sorolás teljesen értelmetlen, mert a jó zene így is, úgy is jó zene lesz, akárminek is nevezzük.

Fotók:
Vámosi Patrik
+instagram

Galéria
VeszprémFest - Jamie Cullum
Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 José Cura is fellép a VeszprémFesten José Cura is fellép a VeszprémFesten Újabb sztárfellépőt jelent be a VeszprémFest. A História Kertben felállított nagyszínpadon július 17-én az argentin tenor legenda, José Cura ad koncertet. A világhírű operasztár kifejezetten a veszprémi közönség kedvéért összeállított, csak itt hallható, különleges műsorában gitár és zongora kísérettel előadott argentin népdalok és nagy ívű, szimfonikus zenekarral megszólaló operaáriák egyaránt helyet kapnak.  2024. február 15. 13:16 Legyen egy fesztivál! - VeszprémFest20 filmvetítések ingyenesen a Fotonban Legyen egy fesztivál! - VeszprémFest20 filmvetítések ingyenesen a Fotonban 2024. január 23. 12:32 Időablak húsz évnyi zenére és kultúrára Időablak húsz évnyi zenére és kultúrára Csütörtök délután a Foton Audiovizuális Centrumban mutatták be először a VeszprémFest 20, Legyen egy fesztivál! című filmet, amely a programsorozat két évtizednyi sikereit próbálja összefoglalni egy órába sűrítve.   2024. január 19. 17:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.