Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
11°C
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
11°C

Los Angeles óta nem volt ekkora botrány

2016. július 25. 19:04 // Forrás: mti, CNN
Nincsenek túl jó kilátásai a riói olimpiának: félkész létesítmények, vállalhatatlan állapotban lévő szállások, doppingbotrány a kezdés előtti héten.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint a bojkottált moszkvai és Los Angeles-i ötkarikás játékok után minden idők legproblémásabb olimpiáját tartják Rio de Janeiróban augusztus 5-étől.

Szabados a köztévében azt mondta, hogy bár a brazilok a terrorfenyegetettségről és az orosz küldöttség esetleges kizárásáról nem tehetnek, minden egyéb tényezőről, így az egészségügyi problémákról, valamint a politikai és gazdasági válságról igen. Mindez súlyos figyelmeztetést jelent, és felveti azt a kérdést, hogy jó döntés volt-e Rio de Janeirót választani az ötkarikás játékok helyszínéül? Brazíliának kell bebizonyítania, hogy igen, erre azonban már kevés ideje maradt.

Szabados Gábor arról is beszélt, hogy egy olimpia esetében a befektetett erőforrások nem azonnal térülnek meg. Bár mintegy félmillió turistát várnak Rióba, az ő költéseiktől önmagában nem válik kifizetődővé az ötkarikás játékok megszervezése. A helyiek leginkább az olimpiához kapcsolódó infrastrukturális beruházásokból tudnak profitálni, Brazíliában azonban komoly problémát jelent, hogy ezeket nem tudták maradéktalanul megvalósítani, pedig így lett volna igazán hasznos a rendezvény az embereknek.

Az állapotokat jól érzékelteti, hogy az ausztrálok a szállásuk láttán úgy döntöttek, hogy nem hajlandóak beköltözni az olimpiai faluba.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság közleményében eldugult mosdókról, csöpögő vízvezetékekről, a falból kilógó vezetékekről, sötét lépcsőházakról írnak, amelyekbe egyáltalán nem is terveztek világítást, a padlók pedig "olyan borzasztó mocskosak, hogy egy nagyon irgalmatlanul nagy takarításra lenne szükség". A mennyezetből csöpög a víz, ami a padlón kis tócsákban gyűlik össze a falból kilógó vezetékek körül.

Az ausztrálok közleményükben hangsúlyozzák, hogy Nagy-Britannia és Új-Zéland olimpiai bizottságai hasonló aggodalmaiknak adtak hangot, ám a visszásságokat azóta sem sikerült kezelni. Az ausszik terheléses tesztnek vetették alá a számukra kijelölt épületet: egyszerre több lakásban nyitották meg a csapot, húzták le a vécét, hogy lássák, hogyan bírná az épület az életvitelszerű használatot.

Sehogy.

A hálózat bedugult, a falakból víz szivárgott, egyes lakásokban erős gázszag érződött, néhol pedig áramkimaradásokat figyeltek meg. Kijelentették: "az olimpiai falu messze nem kész, és messze nem biztonságos", ezért inkább hotelbe költöztetik sportolóikat.

Arról már tényleg nem a brazilok tehetnek, hogy épp az olimpia előtt két héttel robbant ki a sporttörténet valószínűleg legnagyobb doppingbotránya. Az oroszok államilag felügyelt doppingelosztó- és mintakicserélő rendszeréről már beszámoltunk. Azóta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy nem tiltja el kollektíven az oroszokat, a döntést az egyes szakági szövetségek kezébe adja. Az atlétikai szövetség már múlt héten kitiltotta az oroszokat a sportágról, hétfőn pedig az úszószövetség, a FINA döntött úgy, hogy hét orosz úszót nem engednek rajthoz állni. Ráadásul a Moszkvából érkező küldöttség létszáma várhatóan tovább csökken majd az elkövetkező napokban, ahogy a többi sportág felügyelő testületei is megtárgyalják a McLaren-jelentést.

Brazília valóban emlékezetes olimpiára készülhet, bár nem pont abban az értelemben, ahogy azt remélték.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Rasovszky csak nyíltvízi versenyben indul, Betlehem medencében is rajthoz áll Párizsban úszás Rasovszky csak nyíltvízi versenyben indul, Betlehem medencében is rajthoz áll Párizsban Rasovszky Kristóf csak a nyíltvízi versenyben indul a párizsi olimpián, míg Betlehem Dávid medencében - 1500-on - is rajthoz áll majd. ma 22:46 Párizs 2024: két reggeli meccse lesz a férfi és a női kéziválogatottnak is Párizs 2024 Párizs 2024: két reggeli meccse lesz a férfi és a női kéziválogatottnak is A magyar férfi és női kézilabda-válogatottnak is két olyan mérkőzése lesz a nyári, párizsi olimpia csoportkörében, ami reggel 9 órakor kezdődik. 2024. április 29. 11:21 Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál Párizs 2024 Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) döntése értelmében magyar játékvezetői páros is közreműködik majd a párizsi olimpia kézilabdatornáján. 2024. április 25. 13:39 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Párizs 2024 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak. 2024. április 17. 14:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.