2018. április 24., kedd
György névnap

Bor ❤ Balaton

Borlovag-avatással nyitották meg szombaton a Balatonfüredi Borheteket.

A szombat kora esti hivatalos megnyitó ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kifejtette: a borhetek egyik fő célja, hogy felhívják a figyelmet a borvidék zászlóshajójára, az olaszrizlingre; illetve hogy az igényességet és a szakmaiságot szem előtt tartó gasztronómiai fesztiválon minél több fogyasztó találkozzon a borosgazdákkal.

dr. Bóka Istvándr. Bóka István

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kulturált borfogyasztás mellett foglalt állást. Beszámolt róla, hogy miközben a szigorú hatósági kontrollnak köszönhetően csökkent a gyenge minőségű import borok behozatala, a hazai termelők által előállított bormennyiség 2015-ben 40%-kal nőtt az előző évhez képest. A magyarok évente 30-32 liter bort fogyasztanak, „ami szerencsére növekvő tendenciát mutat.”

Nagy IstvánNagy István

Az államtitkár reagált a Bóka István által ismertetett helyzetképre, mely szerint az idei szőlőtermést szinte teljes egészében elverte a tavaszi jégeső. Nagy István kijelentette, hogy a termelők ezúttal is számíthatnak az agrár-kárenyhítési rendszer nyújtotta juttatásokra.

A megnyitó ünnepségen átadták a város borának járó elismerést, ami 2016-ban a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Balatonfüredi Széchenyi Ferenc Tagintézménye nyert el 2015-es évjáratú olaszrizling borával. A díj átadása után a borlovagrend új tagokat avatott.

A Balatonfüredi Borhetek programsorozata augusztus 6. és 28. között várja a borbarátokat a Tagore sétányra, ahol a hétfők és keddek kivételével minden este zenei fellépők szórakoztatják a közönséget.