2019. október 16. // Gál névnap

Az Őrség igazi aranya

2016. augusztus 8. 12:53
Képek: internet
Most nem az idei díjnyertes tortára, hanem az Őrség igazi kincsére, az emberi nyitottságra gondolok.

Sokan az egyedülálló természeti környezet miatt, a túralehetőségek, a nyitott porták (falusi házak és környezetük), sajátos gasztrovilága miatt választják ezt a nyugat-magyarországi területet. Pedig az igazi kincse, értéke az ott élő emberekben és a nyitottságukban keresendő. Ők még kíváncsiak egymásra, az odalátogatókra. Szeretnek beszélgetni.

Az Őrségben mindenki köszön a másiknak, még akkor is, ha nem ismeri személyesen. Bárkivel, bárhol szóba lehet, sőt kell elegyedni. Érdemes meghallgatni az itt élőket, a véleményüket. Ez a nyílt, őszinte kommunikáció a múltban gyökerezik. A terület korábban őrálló, határőrvidék volt, ahol szabad katona-parasztok éltek, gazdálkodtak, hadakoztak, ha a szükség úgy hozta. Mindez pedig tartást, önállóságot adott nekik. Senkitől nem esnek hasra. Mindenki megkapja a tiszteletet, addig, amíg nem él vissza vele.

Az itt tapasztalt nyitottsághoz hozzá tartozik egy pohár ital: sör, bor, pálinka is. Az utóbbi itt kötelező energiaitalnak számít, és érdemes is megkóstolni, mert nagyon finom. A pálinkázás nem végtelen lerészegedést jelent, hanem kulturált pálinkafogyasztást. A paraszti világban mindennek van célja, szerepe. A pálinkának is. Reggel, este egy kupica (2 cl) segíti az emésztést, beindítja a nyirokrendszerünket. Egyszóval: egészséges.

Egy pohár ital mellett folytatott beszélgetésből sokat tanulhatunk. Őszinteséget, egyenességet, életbölcsességet. Ehhez nem kell más, mint tisztelet, nyitottság.

Az Őrség erről is szól.

Pethő Imre

További cikkek

Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Veszprém Város Vegyeskara a Kálvin János parki református templom új terme javára rendez jótékonysági hangversenyt október 30-án a Hangvillában.
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Kezdjünk el lecsendesedni!
Kezdjünk el lecsendesedni!
Beköszöntött az ősz, és miközben az egész természet lenyugvásra int, a vakációkról hazatérve mi általában ilyenkor kezdjük el megint ezerrel taposni a mókuskereket. Pedig régóta halljuk, nagy szükségünk lenne a csendre, a lassításra. A jubileumi, 10. alkalommal jelentkező Csendnapok a Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Egyesület szervezésében ismét remek alkalom erre.
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Saját magát kísérletező embernek tartja, miközben magánéletében és a munkában is stabilitásra és nyugalomra törekszik. Egy ezeréves várost menedzsel a XXI. század kihívásai közt közel egy évtizede. Porga Gyulával, a lépcsők városának, Veszprémnek a polgármesterével beszélgettünk.
2019. október 16. // Gál névnap