Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jövő növénye

2009. április 9. 9:05
Április 8-án a Diákcentrum színpadán bárki megnézhette, meghallgathatta. Interjú a zenekarral.

Az együttes a 90-es években alakult, most öt tagot számlál: Reményi László, Gergely Éva, Kapiás Gábor, Kálmán Tamás és Janca Ákos. Az együttesről és magánéletről kérdeztük őket.

- Hogyan született az együttes neve?
RL: A Future Plantnek kettős jelentése van: a jövő növénye, illetve a jövő gyára. Mindkettő utalás arra a nagymértékű átalakulásra, ami jelenleg a világban végbemegy, és ami alapjában fogja átrajzolni nem csak a politikai és gazdasági erővonalakat, esetleg a térképeket is, de az emberek mindennapjait bizonyosan. Ma még csupán a válságot érzékeljük, viszont mi hosszabb távon bizakodóak vagyunk. A dalainkban megfogalmazódó gondolatok a jelen világról fogalmaznak meg kemény kritikát, és világossá teszik, hogy az emberiség számára a jövő csak tudatos, ésszerű cselekvések nyomán lesz elviselhető.

- Pontosan milyen műfajt képviseltek?
KT: Energikus funk-rock elektronikus és dzsessz elemekkel, ütős, összetett, sokszólamú vokálokkal. Valaki lélekzenének nevezte, ami azért is találó, mert a hűvös és filozofikus monotóniától a kirobbanó energikusságig igen széles spektrumban mozog – ahogy azt az emberi lélek is teszi. A modern hangzásvilág mellett vetített képi hatásokra is támaszkodunk: a koncerten látható videók a dalok hangulatát és mondandóját erősítik.

- Hogyan és mikor alakult az együttes? Milyen átalakulásokon mentetek keresztül?
GÉ: A zenekar alapítója és a zeneszerző-szövegírója, Reményi László már a 80-as évek végétől együtt játszott Kapiás Gáborral, eleinte Laci saját formációjában, miközben hangmérnökként is együtt dolgoztak. Egyik közös zenekaruk, a funky slágereket játszó Amarcord révén akadtak rám, és így hárman néhány ismert produkcióban is közreműködtünk session zenészként. Kálmán Tamással 2002-ben, a Kánaán együttes lemezfelvételén, Janca Ákossal, a Géniusz egykori billentyűsével pedig két éve, egy kerti összejövetelen ismerkedett meg Laci. Ekkor már dolgoztunk a stúdióban a Future Plant lemezén, vagyis Ákos és Tamás félidőben csatlakozott az alkotói munkához, 2007-ben.

- Úgy tudom, többen is családos emberek a zenekarban.
GÉ: Valóban. Mindannyian családos emberek vagyunk. Nekem két kislányom van. Ákos és Laci is családapák, a „Future Palánták” összesen heten vannak. A dalokból kihallható jövő iránti felelősségérzet talán ehhez is kapcsolható: személyesen is érintve vagyunk a Föld és az ott élő emberek sorsának alakulásában.

- Miért csak angolul énekeltek?
KT: A Future Plantben Laci zenéi és szövegei olyan szerves egészet alkotnak, amit nehéz bármelyik irányból megbontani. Nála a dallam és szövegötletek szinte egyszerre születnek. Utólagos műfordításra pedig még senki nem vállalkozott, noha több is ígérték. Minden esetre a szövegek globális kérdésekről szólnak, tehát nem tartjuk bajnak, hogy angolul íródtak, sőt esetleg több emberhez is eljuthat az üzenet, mintha csak magyarul énekelnénk.

- Nyitni szeretnétek külföld felé?
RL: Igen, természetesen, és meggyőződésünk, hogy ehhez minden feltétel adott: nem szerénytelenség azt állítani, hogy a Future Plant a világ bármely táján versenyképes és megállja a helyét.

- Mikor lesz a legközelebbi koncertetek?
KT: Az április 8-i, veszprémi DC koncertet követően tavasszal még háromszor játszunk Budapesten, legkorábban április 25-én az After Music Clubban. Balaton környékén legközelebb júliusban, a FüredFesten hallhat minket a közönség. Nincs két egyforma koncertünk, mivel a műsor általában valamilyen aktualitáshoz kapcsolódik. Ilyen volt márciusban a napéjegyenlőség, és ilyen lesz áprilisban a Föld napja vagy májusban a Törölköző nap.
Fellépéseinkről a www.futureplant.info/hu és a www.myspace/futureplant oldalakon olvashatnak az érdeklődők, és az iwiwen is jelen vagyunk, várunk szeretettel mindenkit a zenekar virtuális rajongói klubjába.

- Mikor várható az újabb lemez, és miben lesz más?
KG: Természetesen folyamatosan születnek új dalok, amelyeket csak élőben hallhatnak az érdeklődők. Az idei év a koncerteké, leghamarabb jövő évben vágunk újabb stúdiómunkába.

Ódor Eszter
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.