- A húsvéti időszakban sajnos a legtöbb probléma még mindig az alkohollal van. Számos fiatal kerül be hozzánk alkoholmérgezési tünetekkel ebben az időszakban, ezért érdemes mind a locsolóknak, mind a vendéglátóknak szem előtt tartani, hogy a túlzott alkoholfogyasztásnak rossz vége lehet. A felnőtteknek sem érdemes a pohár fenekére nézni, azonban gyerekek esetében ez különösen ellenjavallott - mondta lapunknak Dr. Szabó Éva, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.
- A másik probléma általában a mértéktelenséggel van. A zsíros, puffasztó ételekből, ha tehetjük, csak keveset fogyasszunk, így a gyomorrontás is elkerülhető. Mivel Húsvétkor sok tojás is fogy, az általános elkészítési szabályokra különösen figyelemmel kell lenni, a süteményekhez, hidegtálakhoz csak friss, alaposan megtisztított hozzávalókat használjunk!
- Ha a baj már megtörtént, a gyermekorvos szerint nem érdemes csodaszerekkel kisérletezni. A diéta és a nehéz ételek kerülése rövid idő alatt hatásosnak bizonyulhat. Bár az étvágy és a szomjúságérzet ilyenkor nagy mértékben csökken, a folyadékbevitelre érdemes ügyelni. Minél kisebb egy gyermek, annál hamarabb kiszárad. Ha tehetjük, inkább gyakran igyunk kevesebbet, akár fanyar, citromos vagy szénsavas italokat is, amik megnyugtatják a gyomrot - tanácsolta Dr. Szabó Éva.