2023. június 1.
//
Tünde névnap

Locsolok vagy gyomorrontok?

2009. április 10. 21:17
A szép locsolóversekért bizony nem feles pálinka dukál, főleg ha gyerekekről van szó. Az orvos szerint a mértékletesség a legfontosabb.

- A húsvéti időszakban sajnos a legtöbb probléma még mindig az alkohollal van. Számos fiatal kerül be hozzánk alkoholmérgezési tünetekkel ebben az időszakban, ezért érdemes mind a locsolóknak, mind a vendéglátóknak szem előtt tartani, hogy a túlzott alkoholfogyasztásnak rossz vége lehet. A felnőtteknek sem érdemes a pohár fenekére nézni, azonban gyerekek esetében ez különösen ellenjavallott - mondta lapunknak Dr. Szabó Éva, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.

- A másik probléma általában a mértéktelenséggel van. A zsíros, puffasztó ételekből, ha tehetjük, csak keveset fogyasszunk, így a gyomorrontás is elkerülhető. Mivel Húsvétkor sok tojás is fogy, az általános elkészítési szabályokra különösen figyelemmel kell lenni, a süteményekhez, hidegtálakhoz csak friss, alaposan megtisztított hozzávalókat használjunk!

- Ha a baj már megtörtént, a gyermekorvos szerint nem érdemes csodaszerekkel kisérletezni. A diéta és a nehéz ételek kerülése rövid idő alatt hatásosnak bizonyulhat. Bár az étvágy és a szomjúságérzet ilyenkor nagy mértékben csökken, a folyadékbevitelre érdemes ügyelni. Minél kisebb egy gyermek, annál hamarabb kiszárad. Ha tehetjük, inkább gyakran igyunk kevesebbet, akár fanyar, citromos vagy szénsavas italokat is, amik megnyugtatják a gyomrot - tanácsolta Dr. Szabó Éva.

Kocsis Sándor

További cikkek

Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.
Veszprémi graffitik - rongálás, vagy sajátos művészet?
Veszprémi graffitik - rongálás, vagy sajátos művészet?
Mint amikor a kutyák levizelik a tűzcsapot, hogy megjelöljék a területüket, ahhoz lehet hasonlítani néhány absztrakt falfirkát, amelyek aluljárókban, vonatkocsik oldalán, de nem ritkán utcafronti házak falán is megjelennek, nem különben Veszprémben sem. Csak kutyák helyett ebben az esetben néhány underground figura az, aki így jelöli a területét, és amíg az állat vizeletét lassan elnyeli a föld, ezek a kreálmányok ott maradnak a falakon. De mit jelentenek pontosan, van-e hatékony szankció ellenük és mennyibe kerül a veszprémieknek, hogy ezek eltűnjenek? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.