Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újrapalackoznak 150 palack 1956-os tokajit

2016. október 12. 13:59
Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, '56-os évjáratú aszúkból.

A munkát szerdán kezdték meg, az eljárás a világon is egyedülálló - mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek. '56-ban október 22-én kezdődött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka. A Nemzeti Borvagyon - amely 1865-től kezdődően csaknem 300 ezer palack tokaji aszút és egyéb borkülönlegességet tartalmaz - a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában van, Tolcsván tárolják.

Ilyen mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást még nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat. Egy nagyon szigorú eljárásban új palackot kapnak a tokaji nedűk, és az emlékévhez illő arculatot is. Ezeket a borokat először érzékszervi bírálat alá veti az Országos Borszakértő Bizottság, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászai és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolják a bor eredetét.

A munka szigorúan laboratóriumi körülmények között zajlik. Az előkészítés lassan már öt hónapja tart, "mindig vannak átpalackozások, ám ilyen nagy mennyiségű és nemes bor tekintetében ez egyedülálló" - magyarázta Kiss Eliza. Az 1956-os év fantasztikus borévjárat volt, hasonlóképp az 1947-es és '72-es évekhez, amelyeket az évszázad boraiként emlegetnek. A borok átpalackozása "tesztprogram" is. Most 300 ezer palack van Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében, és ha megszületik a kormány döntése, akkor jövőre elkezdődhet más nagyobb tételek átpalackozása is.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: az a feladatuk, hogy megállapítsák, tiszta, vagy hibás tételek az újrapalackozásra szánt borok. "Egyénként kibontunk minden palackot, megszagoljuk, megnézzük, milyen a dugó állapota, aztán meg is ízleljük". Ezután jön az átszűrés és a stabilizálás, majd megkapja az ünnepi köntöst" - részletezte. Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy szabályszerű hatósági mintavétel történik az '56-os palackokból, a borokat analitikai laborban megvizsgálják és megállapítják a nedűk pontos eredetét is.

vehir.hu
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.