2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

’Ezek a plakátok beszélnek hozzánk’

2016. október 14. 19:12
Ingyenes plakátkiállítás nyílt pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, mely az 1956-os forradalom és szabadságharcot mutatja be, különös tekintettel Brusznyai Árpád életére. Wittner Mária szerint a tárlat a függetlenségről is üzen mai fiatalságnak.

A Laczkó Dezső Múzeum Múzeumban „Emlékezz Európa” címmel egy 46 darabos sorozat mutatja be a XX. századi Európa kettéosztottságának emlékeit. A címadó ,,A mi forradalmunk” sorozat a szabadságért és a függetlenségért harcoló forradalmárok áldozatainak 60. évfordulójára emlékezik. A plakátok segítségével jól elemezhetőek és bemutathatóak az ’56-os forradalom előzményei, eseményei és következményei, melyek egészen az 1990-es évekig nyomon követhetők.

A plakátkiállítást fővédnökként Wittner Mária ’56-os szabadságharcos és volt országgyűlési képviselő nyitotta meg. Történelmi visszaemlékezése során elmondta, annak idején 8 hónapnyi siralomházban töltött idő után megesküdött, hogy ha alkalma lesz, beszélni fog az utókornak a történelmi pillanatokról.

Wittner Mária szerint fontos üzenete van a kiállításnakWittner Mária szerint fontos üzenete van a kiállításnak

„Ez nem könnyű feladat, mert mindig újra éli az ember, de mégis meg kell tennem, mert át kell adni azt az üzenetet a fiataloknak, hogy ezek az emberek a hazáért adták az életüket”- mondta.

Egyre többen „vannak fenn az égi csapatban”, ezért a feladat azokra hárul, akik hitelesen tudják átadni az üzenetet. A plakátkiállításról szólva köszönetét fejezte ki az alkotónak, hiszen szerinte Székely Kornél A. D. plakátjai „szinte beszélnek hozzánk, üzennek a mának, és a jövőnek.” A tárlat a függetlenségről, és annak kiharcolásáról szól a ma okostelefonokat nyomogató fiatalságnak, akikkel kapcsolatban reméli, hogy ha eljön az idő, megértik, hogy hol a helyük, és mit köszönhetnek ’56 forradalmárainak.

Veszprém városa a magyar államalapításhoz Boldog Gizella, a magyar szabadság kivívásához pedig Brusznyai Árpád révén kapcsolódik. 60 évvel ezelőtt ugyan eltaposták a nemzet függetlenségi vágyát, de ma szabadok és függetlenek vagyunk, ami az akkoriaknak köszönhető- mondta köszöntőbeszédében Némedi Lajos alpolgármester, aki szerint a szabadság és a függetlenség ezekben a napokban is egy porcelánhoz hasonlít: törékeny, amelyet folyamatosan óvni, és vigyázni kell.

A „Mi Forradalmunk” plakátkiállítás egy ünnepi konferencia kísérőprogramja, melyet a Pesti Srác Alapítvány szervez. Wittner Mária védnöksége alatt Veszprémben két napos rendezvénysorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A kiállítás 2016. október 30-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.

A kiállítás alkotója, Székely Kornél A. D. a megnyitó után tárlatvezetést tartottA kiállítás alkotója, Székely Kornél A. D. a megnyitó után tárlatvezetést tartott

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
Békesség veletek! – Jézus üzenetét közvetíti az érsek
Békesség veletek! – Jézus üzenetét közvetíti az érsek
Videoüzenetet tett közzé a Veszprémi Érsekség online felületein dr. Udvardy György érsek.
Ezeket a húsvéti komolyzenéket ajánlják a bakonybéli szerzetesek
Ezeket a húsvéti komolyzenéket ajánlják a bakonybéli szerzetesek
A Megváltó hét szava a keresztfán című Haydn-művet adja elő egy fiatal orvos-zenész ikerpár a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban nagyszombaton. A szerzetes testvérek most összeszedték, milyen más zenéket hallgatnak még húsvétra készülődve.
Nagycsütörtökkel elkezdődött a szent háromnap
Nagycsütörtökkel elkezdődött a szent háromnap
Nagycsütörtökkel elkezdődött a húsvéti szent háromnap, az egyházi év legfontosabb időszaka. Délelőtt a püspöki székhelyeken országszerte megtartották a krizmaszentelési misét, amelyen a főpásztorok megszentelték a szentségek kiszolgáltatásához használt olajokat.
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun
1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra.