2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

’Ezek a plakátok beszélnek hozzánk’

2016. október 14. 19:12
Ingyenes plakátkiállítás nyílt pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, mely az 1956-os forradalom és szabadságharcot mutatja be, különös tekintettel Brusznyai Árpád életére. Wittner Mária szerint a tárlat a függetlenségről is üzen mai fiatalságnak.

A Laczkó Dezső Múzeum Múzeumban „Emlékezz Európa” címmel egy 46 darabos sorozat mutatja be a XX. századi Európa kettéosztottságának emlékeit. A címadó ,,A mi forradalmunk” sorozat a szabadságért és a függetlenségért harcoló forradalmárok áldozatainak 60. évfordulójára emlékezik. A plakátok segítségével jól elemezhetőek és bemutathatóak az ’56-os forradalom előzményei, eseményei és következményei, melyek egészen az 1990-es évekig nyomon követhetők.

A plakátkiállítást fővédnökként Wittner Mária ’56-os szabadságharcos és volt országgyűlési képviselő nyitotta meg. Történelmi visszaemlékezése során elmondta, annak idején 8 hónapnyi siralomházban töltött idő után megesküdött, hogy ha alkalma lesz, beszélni fog az utókornak a történelmi pillanatokról.

Wittner Mária szerint fontos üzenete van a kiállításnakWittner Mária szerint fontos üzenete van a kiállításnak

„Ez nem könnyű feladat, mert mindig újra éli az ember, de mégis meg kell tennem, mert át kell adni azt az üzenetet a fiataloknak, hogy ezek az emberek a hazáért adták az életüket”- mondta.

Egyre többen „vannak fenn az égi csapatban”, ezért a feladat azokra hárul, akik hitelesen tudják átadni az üzenetet. A plakátkiállításról szólva köszönetét fejezte ki az alkotónak, hiszen szerinte Székely Kornél A. D. plakátjai „szinte beszélnek hozzánk, üzennek a mának, és a jövőnek.” A tárlat a függetlenségről, és annak kiharcolásáról szól a ma okostelefonokat nyomogató fiatalságnak, akikkel kapcsolatban reméli, hogy ha eljön az idő, megértik, hogy hol a helyük, és mit köszönhetnek ’56 forradalmárainak.

Veszprém városa a magyar államalapításhoz Boldog Gizella, a magyar szabadság kivívásához pedig Brusznyai Árpád révén kapcsolódik. 60 évvel ezelőtt ugyan eltaposták a nemzet függetlenségi vágyát, de ma szabadok és függetlenek vagyunk, ami az akkoriaknak köszönhető- mondta köszöntőbeszédében Némedi Lajos alpolgármester, aki szerint a szabadság és a függetlenség ezekben a napokban is egy porcelánhoz hasonlít: törékeny, amelyet folyamatosan óvni, és vigyázni kell.

A „Mi Forradalmunk” plakátkiállítás egy ünnepi konferencia kísérőprogramja, melyet a Pesti Srác Alapítvány szervez. Wittner Mária védnöksége alatt Veszprémben két napos rendezvénysorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A kiállítás 2016. október 30-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.

A kiállítás alkotója, Székely Kornél A. D. a megnyitó után tárlatvezetést tartottA kiállítás alkotója, Székely Kornél A. D. a megnyitó után tárlatvezetést tartott

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Egykori deportáltak is koszorúztak hétfő délután a Törvényszék épülete előtt tartott megemlékezésen.
Csaknem 50 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra az internetezők az idén egy felmérés szerint
Csaknem 50 ezer forintot szánnak karácsonyi ajándékokra az internetezők az idén egy felmérés szerint
A tavalyi 41 ezer forint helyett az idén már átlagosan 48 400 forintot terveznek karácsonyi ajándékokra költeni az aktív internetezők, ami több mint 20 ezer forinttal haladja meg a négy évvel ezelőtti keretet - derül ki az Árukereső.hu és a GKI Digital éves közös kutatásából.
Óvatosan a mécsesekkel!
Óvatosan a mécsesekkel!
Október végén és november elején ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez - közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel.
Fokozott rendőri jelenlét várható a temetők környékén
Fokozott rendőri jelenlét várható a temetők környékén
Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a közutakon és a temetők környékén a közelgő mindenszentek és halottak napja idején, a rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését.
Megbocsátani, de sohasem feledni!
Megbocsátani, de sohasem feledni!
A Megyeház téren a Brusznyai-emlékmű előtt tartották az október 23-i központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékezésen Brusznyai Árpád forradalmi szerepvállalása mellett az '56-os események résztvevőinek és a ma élő embereknek a felelőssége is felmerült.
2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap