Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

Kifizetődő szakmát tanulni

2016. december 7. 14:45
Akár tanulóként, akár felnőttként dönt így valaki, a duális rendszer révén duplán megtérül a befektetett energia. A témában szerda délelőtt tartottak kerekasztal beszélgetést a Jendrassik-Venesz Szakiskolában az Európai Szakképzési Hét keretében.

A munkáltatói kerekasztal célja az volt, hogy összehozzák az egyenlet két szereplőjét, azaz a vállalkozásokat és az iskolák munkatársait, megosszák egymással a jó gyakorlatokat és tisztázzák a felmerülő problémás kérdéseket.

A szakemberhiány ugyanis minden területen óriási, és ma már nemcsak Budapesttel, de a nagyobb városokkal is versenyezni kényszerülünk. Olyan szakemberek, fiatalok kellenek tehát, akik az iskolapadból kikerülve egyből „hadra foghatók” és itt maradnak – mondta el Gulkai László iskolaigazgató.

A beszélgetésen így értelemszerűen a legnagyobb hangsúlyt a szakma elvégzésével kapcsolatos tudnivalók és a tanulói munkaszerződéssel járó juttatások kapták, melyekről Szedmák Péter szakképzési tanácsadó tartott útbaigazítást.

Nappali képzésben ma 25 éves korig, egyébiránt pedig életkori határ nélkül ingyenesen 2 szakmát lehet megszerezni. Ezt diplomát követően is megtehetjük, hiszen az nem számít szakmának, ám a második szakmát csak az elsőt lezáró sikeres vizsgát követően és felnőttképzésben lehet elvégezni.

A duális képzésnek köszönhetően pedig a tanulói munkaszerződéssel kapcsolatos juttatások mindkét esetben járnak. A jelenlegi szabályok szerint a vállalkozások a minimálbér 15 százalékát kötelesek fizetni a gyakorlaton lévő tanulóknak, ettől az összegtől csak felfelé lehet eltérni, és az első komplex szakmai vizsga utolsó napjáig jogosultak rá a diákok.

A bérért ugyanakkor komolyan meg kell dolgozni, a rendszer ugyanis „bünteti” azokat, akik nem jól teljesítenek és az egyik félévben megbuknak. Amennyiben ez félévkor történik, úgy a folyamatosan járó béremelést nem kell teljesítenie a vállalkozásnak, ha pedig év végén bukik meg a tanuló, a következő félévre megfeleződik az összeg, s később csak erre jön rá az emelés – magyarázta Szedmák.

Érdemes tudni, hogy a korábban csak nyári gyakorlatra szóló együttműködési megállapodás ma már a tanulószerződés keretén belül megoldható, előbbi után viszont nem kell adózni. A tanulóknak mindemellett egyéb juttatások is járnak, így kedvezményes étkezés, felelősségbiztosítás és útiköltség-térítés is – ez utóbbi alatt a cégtől való utazás díját kell érteni.

A szakma tanulása ugyanakkor nem csak az ifjúság számára lehet kifizetődő. Sokan már munka mellett ülnek be ismét az iskolapadba, néha önszántukból, néha azért, mert a jogszabályok megkövetelik, hogy a munkavállaló tudását egészítse ki egy papírral, vagy új ismeretekkel. A juttatások ilyen esetben is járnak, ahogy a munkabérrel és a tanulói fizetéssel kapcsolatos járulékok (pl. nyugdíj) is.

A gyakorlati megvalósítás viszont már kicsit nehézkesebb, hiszen ha valaki nem a saját munkahelyén belül, 6 óra munkaidő +2 óra gyakorlat formában végzi el azt, hanem egy másik üzemen, igencsak bonyolult az idővel zsonglőrködni. A jövőben éppen ezért a cégeknek arra kell figyelniük, hogy összehangolják az oktató- és a munkahelyek rendjét.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. 2024. május 1. 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.