2021. december 3.
//
Ferenc névnap

A Tánc Fesztiválja / "Az alapoktól újra kell építeni a művészet és a közönség kapcsolatát"

2008. április 28. 17:44
Május végétől újra Veszprémbe költözik a kortárs táncművészet. Az elmúlt 11 év alatt méltán vívott ki magának hírnevet a Tánc Fesztiválja, hiszen a szakmában egy fesztivál, mely ki tud lépni a főváros falai közül, különösen jelentős. A kortárs táncművészet nem populáris műfaj, a szervezők most mégis igyekeznek közelebb hozni a közönséghez azzal is, hogy jó néhány produkciót az utcára visznek ki. A szabadtéri előadásokkal "provokálni" szeretnék a járókelőket, hogy az emberek ráébredjenek, a kortárs táncművészet sok esetben fogyaszthatóbb mint gondolnák - mondta Krámer György fesztiváligazgató.
Az idei évben különleges helyzet állt elő a veszprémi táncfesztivál életében. Tizenegy év óta először nem kaptak helyet a Petőfi Színházban a feszített műsortervre hivatkozva. A kényszer sok esetben kreativitást szül, bár a fesztivál kiszélesítése már tavaly megfogalmazódott a szervezőkben. Új helyszínként jelent meg a fesztiválon a Dubniczay-ház, a tűztorony udvara, sőt a városháza is. A Dubniczay-házban az emeleti kiállítóterem szinte ordít azért, hogy oda egy modern művészeti produkciót szervezzenek - fogalmazott Krámer György.A Tranzdanz együttes Magenta címet viselő előadása szinte "megtermékenyülhet" a kiállítóterem hangulatától. A program szinte teljes, már csak az utolsó egyeztetések vannak hátra. Idén is itt lesz a Szegedi Kortárs Balett, akik egy teljesen új produkciójukat hozzák el. A Tudattalant együtt táncolják majd a Nemzeti Táncszínház táncosaival. Szintén különlegessége a fesztiválnak Bozsik Yvette Lélektánca, melyben sérült, mozgáskorlátozott és egészséges művészek együtt lépnek színpadra. Fellépési lehetőséget biztosítanak továbbá egy kezdő nyíregyházi csapatnak. A Móricz Zsigmond Színház tánckara a Graffiti angyala c. koreográfiával élettel tölti meg a Séd Filmszínház előtti teret - mely hangulatában is illik a darabhoz. A Co.ffein Projects tagjai közül többen Frenák Pál táncosai, ők háromszor is színpadra lépnek. Az öt fiatal művész egyes vélekedések szerint olyan, mint egy jó erős kávé: ébreszteni akar. Ezt meg is tehetik majd az Utcatánccal a Séd előtt, hogy minél több arrajárót vonjanak be a fesztivál eseményeibe.
Részt vesz a táncművészeti seregszemlén továbbá a Közép-Európa Táncszínház, a Langaléta Garabonciások, a Duna Táncműhely, a Tünet Együttes és az L.A. Dance Company. Koncertek és kiállítások is színesítik a négynapos rendezvényt. Felkérést kapott két fiatal formáció, a Mardi Gras Jazz Band és a Beat Cafe. Mindkét együttes a Pannon Várszínház egy-egy fiatal művészéhez köthető. Veszprém és a környék képzőművészei kiállítanak a fesztivál ideje alatt, illetve az ország szinte minden részéből érkeznek fotóművészek, akik képeit a Séd Filmszínház aulájában láthatják majd az érdelődők.Vándorfi László, a Tánc Fesztiváljának szervezője és egyik ötletgazdája elmondta, hogy ők is, akárcsak a többi fesztivál, financiális gondokkal küzd. Szinte az egyetlen biztos forrás, melyet már meg is kaptak, a város támogatása. Az önkormányzat a közelmúltban határozott úgy, hogy kiválaszt hat olyan nagy rendezvényt, melyek meghatározóak Veszprém kulturális életében, s velük együttműködési megállapodást kötöttek a következő három évre. A Tánc Fesztiválját 2 millió 300 ezer forinttal támogatja a város. Elnyertek továbbá egy pályázaton további másfél milliót, s bíznak abban, hogy a programok kezdetéig ez az összeg meg is érkezik. A rendezvény "atyjai" komoly missziót vállaltak magukra. Közelíteni egymáshoz az egyre populárisabb produkciókra éhes nézőt, és a kortárs táncművészetet. Újjá kell építeni, újra meg kell teremteni a közönség és a művészet kapcsolatát és ezt az alapoktól kell kezdeni - mondta Vándorfi László.Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere kiemelkedőnek nevezte a Tánc Fesztiválját a veszprémi kulturális rendezvénypalettán. Mint mondta, büszke arra, hogy a táncművészeti szakma egyik legszínvonalasabb programsorozatának évről évre Veszprém adhat otthont. Abban bízik, hogy az önkormányzat támogatása csak a kezdet, s példájukat mások is követik majd.Füssy Angéla

További cikkek

Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Új kiállítás a Csikászban
Új kiállítás a Csikászban
Péntek délután nyílt meg Halász Péter Tamás SOL+ című kiállítása a Csikász Galériában.