2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Januártól a tankerület kezében az oktatás

2016. december 15. 11:39
Január elsejétől a Tankerületi Központ veszi át a KLIK szerepét a közoktatásban. A központ az intézmények vagyonának ingyenes vagyonkezelési jogát is átveszik az önkormányzattól: erről csütörtök délelőtt tárgyalt a Közgyűlés, délután pedig a polgármester alá is írta a megállapodást a tankerülettel.

A köznevelési törvény értelmében 2013. január elseje óta az óvodák kivételével a köznevelési alapfeladatokat az állam látta el, az intézményeket az erre a célra létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működtette. Ez 2017. január 1-jétől megváltozik, a KLIK-ből kiválnak a területi szervek, és a feladatot úgynevezett Tankerületi Központok veszik át.

A törvényi változás értelmében azokon a 3000 főnél népesebb településeken, akik eddig az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat – például a takarítást, karbantartást – ellátták az intézményekben, így Veszprémben is, ez a feladatkör is a tankerületekhez kerül. Ezzel együtt a tankerületi központ foglalkoztatotti állományába kerülnek az intézmények működtetését és a működtetéshez kapcsolódó feladatokat ellátó köztisztviselők, közalkalmazottak, munkavállalók is. Ráadásul az intézmények köznevelési feladatainak ellátását szolgáló valamennyi települési önkormányzati vagyon is a központ ingyenes vagyonkezelésébe kerül.

Porga GyulaPorga Gyula

A megállapodás megkötésével az önkormányzatnak a használati és hasznosítási joga is megszűnik az ingatlanokra vonatkozóan. Önkormányzati használatra a vagyonkezelésbe adott épületek vagy épületrészek tekintetében az állami feladatellátással nem érintett időszakban, vagyis a tanítási időn kívül lesz lehetőség korlátozott módon, kizárólag közösségi célú (kulturális, sport, közösségi, stb.) tevékenységek fenntartása, kialakítása érdekében.

"A városnak mindig is fontos volt az oktatás magas színvonalú működtetése" - hangsúlyozta a polgármester csütörtök délután, amikor aláírta a megállapodást. - "Az önkormányzatnak megvan minden lehetősége, hogy továbbra is támogassa az oktatás ügyét."

"Négy járás iskolái tartoznak majd hozzánk: Veszprém, Zirc Várpalota és Balatonalmádi települései" - mondta Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ vezetője, aki kijelentette, hogy eddig is példás együttműködés volt Veszprém és a tankerület között, és bízik benne, hogy ez a jövőben is így marad. Kijelentette: az átmenetet úgy kell végrehajtani, hogy a szülők és diákok abból semmit ne érezzenek.

Szauer IstvánSzauer István

A Közgyűlésen csütörtök délelőtt a téma tárgyalásakor vita bontakozott ki Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője és Porga Gyula polgármester között.

Gerstmár Ferenc szerint fekete betűkkel kerülnek be ezek a napok az önkormányzatiság történetébe, hiszen 2017. január elsejétől az önkormányzatok minden befolyásukat elvesztik az oktatás terén. Ez a szintű államosítás rossz irány, a KLIK sok helyen nem jól működtette a korábban átvett iskolákat, elmaradtak, karbantartások, és csak reménykedhetünk benne, hogy ez nem így lesz a jövőben is – hangoztatta a képviselő, ak megjegyezte: az önkormányzatok többsége a jogszabályokból fakadó kötelességéből, és nem saját akaratából adja át az intézményeket. A képviselő szerint éppen az lenne a helyes irány, ha nemcsak a fenntartást, de a működtetést is az önkormányzat kapná vissza.

Gerstmár Ferenc felszólalt a KözgyűlésenGerstmár Ferenc felszólalt a Közgyűlésen

A polgármester szerint büszkének kell lennünk arra, hogy kitűnő pedagógusok tanítják gyermekeinket, akik minden modern oktatást segítő eszközhöz hozzájutnak.

„Az oktatás színvonala nem azon múlik, hogy ki fizeti a gázszámlát.”

"Azok a városok lesznek sikeresek, akik tudnak az új lehetőségekkel élni. „Meg kell találni az új szerepeket, ez a mi feladatunk, nem az, hogy 2011-ben született kormányzati döntéseken sopánkodjunk” – zárta a vitát Porga.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Új veszprémi kerekasztal alakult a Jutasi lakótelepen
Új veszprémi kerekasztal alakult a Jutasi lakótelepen
A Jutasi úti lakótelepen működő oktatási és köznevelési intézmények részére összehívott kerekasztal első ülését csütörtök este tartották az Agórában.
Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament
Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament
November 11-én tartotta éves ülését a Veszprém Megyei Diákparlament, ahol a diákságot érintő, oktatásra vonatkozó kérdésekről tárgyaltak, illetve megválasztották az Országos Diákparlament Veszprém megyei tagjait.
Mégsem kell nyelvvizsga a felvételihez?
Mégsem kell nyelvvizsga a felvételihez?
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a HÖOK-kal és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolja a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelmény kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül.
Letették esküjüket a képviselők
Letették esküjüket a képviselők
A polgármester és a képviselők eskütételével megalakult a Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése csütörtök délelőtt.
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Az önkormányzati választások két hete lezajlottak, de jelen pillanatban még nincs hivatalosan felállt új közgyűlése Veszprémnek. Erre csütörtökön kerül sor, amikor megalakul az új testület. Rögtön az egyik legfontosabb pozícióban változás lesz.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap