2020. november 30.
//
András, Andor névnap

Januártól a tankerület kezében az oktatás

2016. december 15. 11:39
Január elsejétől a Tankerületi Központ veszi át a KLIK szerepét a közoktatásban. A központ az intézmények vagyonának ingyenes vagyonkezelési jogát is átveszik az önkormányzattól: erről csütörtök délelőtt tárgyalt a Közgyűlés, délután pedig a polgármester alá is írta a megállapodást a tankerülettel.

A köznevelési törvény értelmében 2013. január elseje óta az óvodák kivételével a köznevelési alapfeladatokat az állam látta el, az intézményeket az erre a célra létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működtette. Ez 2017. január 1-jétől megváltozik, a KLIK-ből kiválnak a területi szervek, és a feladatot úgynevezett Tankerületi Központok veszik át.

A törvényi változás értelmében azokon a 3000 főnél népesebb településeken, akik eddig az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat – például a takarítást, karbantartást – ellátták az intézményekben, így Veszprémben is, ez a feladatkör is a tankerületekhez kerül. Ezzel együtt a tankerületi központ foglalkoztatotti állományába kerülnek az intézmények működtetését és a működtetéshez kapcsolódó feladatokat ellátó köztisztviselők, közalkalmazottak, munkavállalók is. Ráadásul az intézmények köznevelési feladatainak ellátását szolgáló valamennyi települési önkormányzati vagyon is a központ ingyenes vagyonkezelésébe kerül.

Porga GyulaPorga Gyula

A megállapodás megkötésével az önkormányzatnak a használati és hasznosítási joga is megszűnik az ingatlanokra vonatkozóan. Önkormányzati használatra a vagyonkezelésbe adott épületek vagy épületrészek tekintetében az állami feladatellátással nem érintett időszakban, vagyis a tanítási időn kívül lesz lehetőség korlátozott módon, kizárólag közösségi célú (kulturális, sport, közösségi, stb.) tevékenységek fenntartása, kialakítása érdekében.

"A városnak mindig is fontos volt az oktatás magas színvonalú működtetése" - hangsúlyozta a polgármester csütörtök délután, amikor aláírta a megállapodást. - "Az önkormányzatnak megvan minden lehetősége, hogy továbbra is támogassa az oktatás ügyét."

"Négy járás iskolái tartoznak majd hozzánk: Veszprém, Zirc Várpalota és Balatonalmádi települései" - mondta Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ vezetője, aki kijelentette, hogy eddig is példás együttműködés volt Veszprém és a tankerület között, és bízik benne, hogy ez a jövőben is így marad. Kijelentette: az átmenetet úgy kell végrehajtani, hogy a szülők és diákok abból semmit ne érezzenek.

Szauer IstvánSzauer István

A Közgyűlésen csütörtök délelőtt a téma tárgyalásakor vita bontakozott ki Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője és Porga Gyula polgármester között.

Gerstmár Ferenc szerint fekete betűkkel kerülnek be ezek a napok az önkormányzatiság történetébe, hiszen 2017. január elsejétől az önkormányzatok minden befolyásukat elvesztik az oktatás terén. Ez a szintű államosítás rossz irány, a KLIK sok helyen nem jól működtette a korábban átvett iskolákat, elmaradtak, karbantartások, és csak reménykedhetünk benne, hogy ez nem így lesz a jövőben is – hangoztatta a képviselő, ak megjegyezte: az önkormányzatok többsége a jogszabályokból fakadó kötelességéből, és nem saját akaratából adja át az intézményeket. A képviselő szerint éppen az lenne a helyes irány, ha nemcsak a fenntartást, de a működtetést is az önkormányzat kapná vissza.

Gerstmár Ferenc felszólalt a KözgyűlésenGerstmár Ferenc felszólalt a Közgyűlésen

A polgármester szerint büszkének kell lennünk arra, hogy kitűnő pedagógusok tanítják gyermekeinket, akik minden modern oktatást segítő eszközhöz hozzájutnak.

„Az oktatás színvonala nem azon múlik, hogy ki fizeti a gázszámlát.”

"Azok a városok lesznek sikeresek, akik tudnak az új lehetőségekkel élni. „Meg kell találni az új szerepeket, ez a mi feladatunk, nem az, hogy 2011-ben született kormányzati döntéseken sopánkodjunk” – zárta a vitát Porga.

vehir.hu
Domján Attila