2020. szeptember 23.
//
Tekla névnap

Heti álhírünk / Fény derült a várkút rejtélyére

2008. április 28. 21:50
QKA
Hosszú évtizedek óta foglalkoztatja a helybelieket és a turistákat a veszprémi várbéli kút. Vajon mi lehet a mélyén? Vajon tényleg dobtak oda élő embereket? Vajon tényleg vannak oldalirányú folyosói?
 

Nos, minderre egy csapásra választ kaphattunk ma délelőtt. Szakavatott hegymászók, barlangkutatók lelkes csoportja szállta meg a kutat, s kezdett előbb műszeres méréseket, majd elkövetkezett a várva várt „leszállás”. A Mélykutató ifjú tudósa, Doktor János kötélhágcsón ereszkedett alá egy homlokára erősített kamerával. A fentiek – ekkor már ezernyire nőtt a bámészkodók száma – az apátság falára kivetített képeken és óriás plazmatévéken nézhették az eseményt. Gyorsak voltak a televíziósok is, s csakhamar megjelent a város mindhárom csatornájának tévéstábja, akik élőben közvetítették a nagy merülést (az ismétlésre ma este 20 órakor kerül sor).

Az első meglepetés tíz méteren érte a kutatókat. Ekkor talált ugyanis a leereszkedő tudós egy vasajtót, rajta a felirattal: „Készíttette Felkopa Zállad Kr. e. 50-ben.” Az ajtót – az ismeretlen kódú számzár miatt nem sikerült még kinyitni, de rövidesen az egyetem számítás-technikusai veszik kezelésbe a technikai csodát.

A kutatás további fázisában két beomlott alagutat is találtak 35 méteren, majd a kút alján 5 köbméternyi törmeléket és aprópénzt. Ezeket össze is számolták, s nem kevesebb, mint 93 ország aprópénzét lelték meg. Ezek közül a legritkább a skót nullapennys, melyből – értéke miatt – mindössze egyetlen példányt készítettek. Mától a veszprémi Numizmatikai Múzeumban látható a ritka érme. Emellett összeszámoltak ötmillió egy- és kétforintost – a felhozatal óta eltelt másfél óra alatti inflációt is belekalkulálva – százezer Ft értékben. Ezeket nejlonzacskókban a parkoló automaták mellé helyezik ki, így is segítve a pénzváltás gondjain.

A kutatók nem találtak egyetlen emberi maradványt sem, jóllehet, többen úgy sejtették, hogy a veszprémi vár legendás kapitányát, Prém Vesztegnyőt a törökök ide dobták.

Zatkalik András

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.