2018. május 25., péntek
Orbán névnap

Vince-napi borverseny és bortúra lesz Somlószőlősön

  • kult
  • 2017.01.05
    13:10
  • mti
A Vince-napi hagyományokat elevenítik fel a Somló-hegyen január utolsóelőtti szombatján.

A borászok védőszentjének napja alkalmából borverseny, bortúra és koncert várja az érdeklődőket - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a program szervezője.

Mintegy 25 családi pincészet részvételére számít a rendezvényt szervező Somlói Dűlők Egyesülete a január 21-ei, második Vince-napi borünnepen. A nyilvános borversenyen a családi pincészetek, köztük a Vári-Kovács Pince, a Balogh Családi Pince és a Söth Pince 2016-os évjáratú kézműves borai vesznek részt - mondta Balogh Zsuzsa.

A hatfős zsűriben, amelynek tiszteletbeli elnöke Györgykovács Imre somlói borász lesz, képviselteti magát a szakma, a gazdák és a közönség is. A borverseny rendezője, Marton László somlóvásárhelyi borász. Délelőtt bortúrán vehetnek részt a vállalkozó kedvűek, ezt követi majd a délutáni Vince vesszőáldás majd a babos-káposztás csülökvacsora és az esti zenei program a Balkán Fanatik jóvoltából. Lesz a Somlót bemutató fotó- és helytörténeti kiállítás, Szabó Zoltán képzőművész pedig karikatúrát készít majd a helyszínen az eseményről, illetve a résztvevőkről.

Szent Vince napja a borászok termésjósló napja. Ezen a napon figyelik meg a szőlősgazdák és a borászok a szőlőtőkét, a szőlővesszőkön a rügyeket, így következtetnek a termés bőségére. A gazdák a rendezvényre egy-egy szőlővesszőt is magukkal hoznak, amelyet nemzetiszínű szalaggal feldíszítve vízbe tesznek, és amelyet a helyi lelkész megáld.

A bortúra során nyitva lévő pincéket a http://www.somlio.hu/vincebortura oldalon teszik közzé január 15. után. A programok belépőjeggyel látogathatók.