Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

A Balaton jegéről mentettek

2017. január 8. 14:44 // Forrás: Katasztrófavédelem, mti
Elesett egy ember a Balaton jegén a siófoki Deák Ferenc sétány közelében.

A sérült lábtörést szenvedett, nem szakadt be alatta a tó jege, azonban a kihozatalához tűzoltói segítséget kértek a mentők. A siófoki hivatásos tűzoltók végül hordágy segítségével mentek be érte a jégre és vitték ki a partra. A mentők kórházba szállítják a sérültet.

Továbbra sem biztonságos a jég

Noha vasárnap délelőtt már 13 centiméteres jégvastagságot mértek Siófoknál, a vízi rendészet továbbra sem ajánlja téli sportolásra a Balaton jegét, annak egyenetlensége miatt. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a jégfelület nem egyenletes a korábbi töredezések és újrafagyások miatt, így továbbra is fontos az óvatosság. A következő napokban is hideg időjárásra, így a Balaton jegének további vastagodására lehet számítani - tette hozzá.

A vízi rendészet tudomása szerint az önkormányzatok még sehol nem jelöltek ki hivatalos jégpályát a Balatonon. Próbálkozások voltak ugyan, de kellő nagyságú, repedésmentes sima jégfelületet nem találtak.

Az MTI helyi tudósítójának tapasztalatai szerint az emberek napok óta sok helyen sportolnak már a Balaton jegén, főként a déli, dél-nyugati partszakasznál, az öblöknél, és a sekély vízterületek feletti részen kialakult sima, vastag jégfelületeken. A jégen tartózkodással kapcsolatban korábban a katasztrófavédők és a rendőrség egyaránt azt nyilatkozta, hogy legalább 10-12 centiméter vastag, kemény, homogén, és olvadásmentes jégfelület az, amely kellően biztonságos, és több ember megtartására is képes.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.