Brit tudósok egerekkel kísérletezve megállapították, hogy az alkohol éhségérzetet kelt az agyban – és úgy gondolják, hogy ez az emberi szervezetben is így működik. A kutatásról a BBC számolt be. Azt írják, hogy az egereket három napig itatták alkohollal; napi 18 egységnyi italt kaptak, ami hatását tekintve olyan, mintha egy ember másfél üveg bort fogyasztana.
Az alkohol aktiválta az egerek agyában a AGRP-nek nevezett neuronokat, amelyek az éhségérzet kiváltásáért felelősek: ezek kapcsolnak be, amikor a szervezet jelezni akarja, hogy ideje ennünk. Az egerek valóban több táplálékot fogyasztottak a kísérlet ideje alatt, mint korábban. A kutatók egy kontrollvizsgálattal ellenőrizték a felfedezést: drogokkal blokkolták az egerek AGRP-jét, majd ismét alkohollal itatták a rágcsálókat, akik ekkor nem mutattak nagyobb érdeklődést az étel iránt.
A kutatók szerint a felfedezés azért fontos, mert felhívja a figyelmet az elhízás és az alkoholfogyasztás kapcsolatára. Az alkohol már önmagában kalóriadús (egy nagy pohár vörösbor annyi kalóriát tartalmaz, mint egy fánk), ráadásul evésre – vagyis további kalóriabevitelre – ösztönöz.