Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bocuse d'Or – Ma főz Széll Tamás

2017. január 23. 19:38 // Forrás: wikipedia, bocusedor.com, youtube, mti
Kedden és szerdán rendezik meg az idei Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyt a franciaországi Lyonban. A magyar Széll Tamás az első napon főz.

A Bocuse d’Or kétévente megrendezett szakácsverseny, a Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett esemény döntőjét minden második január végén rendezik meg Lyonban. A világ egyik legrangosabb főzőversenyének számít.

A versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. Egy csapatban ketten vannak, a szakács és a kuktája. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.

Széll Tamás tavaly megnyerte az európai döntőt (mti)Széll Tamás tavaly megnyerte az európai döntőt (mti)

A zsűri 24 neves séfből áll. A két 12 fős csoport egyike a halételeket bírálja, míg a másikuk a húst. A pontszám kétharmadát a felszolgált étel minősége határozza meg (ez legfeljebb 40 pont lehet), egyharmadát pedig a tálalásért kaphatják a versenyzők, valamint további 20 ponttal értékelhető a csapatmunka, a főzési folyamat tisztasága, és hogy mennyire takarékosan használja a szakács az alapanyagokat. A legmagasabb összesített pontszámot elért séf kapja a Bocuse d’Or trófeát.

Széll Tamás tavaly a Budapesten megrendezett Bocuse d'Or Európa-döntőt megnyerve kvalifikálta magát a nemzetközi élmezőnybe.

A világdöntőn megmérkőző csapatok két nap alatt mutatják be tudásukat. Kedden Svédország, Kína, Finnország, Chile, Japán, Dél-Korea, Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandia, Norvégia és Magyarország séfjei lépnek a konyhába. Szerdán Szingapúr, Svájc, Ausztrália, Észtország, az Egyesült Államok, Izland, Németország, Kanada, Brazília, Uruguay, Marokkó és Guatemala következik.

Széll Tamás kedden 9:50-kor kezd főzni, és 15:25-kor kell tálalnia.

Az idén a két megszabott fő alapanyag a bresse-i csirke és a zöldségek, ez utóbbiakból egy vegán ételt kell készíteniük a versenyzőknek.

vehir.hu
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.