2021. május 11.
//
Ferenc névnap

A házasság, mint terápia

Ezzel a címmel tartott előadást Bálint Bánk pszichológus, családterapeuta kedden a Házasság Hete megnyitó rendezvényén az Agórában.

Ismert fogalom a házasságterápia, amely a megromlott kapcsolatot igyekszik újra helyes mederbe terelni. A pszichológus csavart egyet a dolgon és előadásában inkább azt részletezte, hogy miként szolgálhat terápiaként a házasság.

Bizonyossággal kijelenthető, hogy a legintenzívebb személyiségfejlesztő tréning.

Emellett azonban közös gondolodásra, felelősségvállalásra, türelemre és a másik megbecsülésére is megtanít.

Nincs két egyforma ember, így két egyforma igény sem létezik. Valaki a szenvedélyes szerelmet keresi, míg más a biztonságérzetet. A mai fiatalok többsége nagy szerelemre, testi-lelki vonzalomra vágyik, de amint alábbhagy a kezdeti lángolás, gyakran rádöbbennek, hogy a vonzalmon kívül semmi nem tartja össze a kapcsolatot.

Ellenben a közös érdeklődési kör, jövőkép, hullámhossz sem elég önmagában: kell a szenvedély. Ha nem is rajonghatunk mindig választottunkért, kell, hogy vonzónak találjuk, tudjuk értékelni és elismerni – hangsúlyozza a pszichológus.

Az előadás egyik fontos része a késleltetés és a jutalmazás kényes egyensúlyáról szólt. Az udvarlás időigényes, körültekintést igénylő folyamat. A jelen kor fiataljai ezzel szemben mindent akarnak és azonnal. Hibáztatni nem lehet őket: a technológiai fejlődés és a fogyasztói társadalmi magatartás szinte minden igényüket azonnal kielégíti. A levelezést felváltotta a chatelés, amely azonnali párbeszédet tesz lehetővé. Nem kell napokat várni egy levél megérkezésére, vagy épp arra, hogy élelmiszert várásolhassunk.

A szülői magatartás ugyancsak hozzászoktatja a gyermeket ahhoz, hogy semmire se kelljen várnia: egyes felnőttek úgy érzik, kínozzák csemetéjüket azzal, ha nem adják meg azonnal, amire vágyik.

A fiatalok egyre kevésbé tudják kezelni az egészséges szexuális vágyaikat, a házasságig megőrzött tisztaság pedig egyre divatjamúltabbnak tűnik. A várakozás azonban gyakran olyan feszültségeket szül, amelynek hatására megismerszik az ember igazi énje, szándéka és elképzelései. A lépésről-lépésre haladás tehát tisztázza a kérdést: ki mit remél a kapcsolattól és milyen elképzelései vannak.

Párt találni nehéz, de a folytatás sem könnyű!

Az eljegyzés eredeti funkcióját tekintve a házasulási szándék első kinyilvánítása volt a család előtt. E rituálé ma gyakran nem más, mint egy gyűrű felhúzása, amely családi kör helyett kettesben zajlik. A valódi izgalmak tulajdonképpen ilyenkor kezdődnek, hiszen a jegyesség és a házasság is döntés. Az elhatározás pedig mindig a bizonytalanságtól való félelemmel jár, hiszen sosem lehetünk teljesen biztosak a dolgunkban. Tovább fokozza a stresszhelyzetet, ha úgy tűnik, elhatározásunk következményei visszavonhatatlanok.

A döntéshez felelősségvállalás és elkötelezettség szükséges, még akkor is, ha egyre több frigy végződik válással. Ám senki ne ringassa magát abban az illúzióban, hogy a válás semmisé tesz egy házasságot, hisz az együtt töltött évek emlékei nem tűnnek el.

Semmi sem tartogat annyi felfedezést önmagunkról, mint a házasság. Nem csak a személyiség fejlődését, hanem annak tágítását is jelenti.

Ha vállalom, hogy életem végéig kitartok társam mellett, azzal feladom saját önös érdekeimet, egoizmusomat és létrejön a „mi tudat”. A partner felvállalása tulajdonképp a tisztelet és elismerés megadása. Dicséretre pedig mindenkinek szüksége van.

Szabó Virág
Domján Attila

További cikkek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében a Pannon Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.
Dr. Wlassics Katalin az Év Veszprémi Mentőse
Dr. Wlassics Katalin az Év Veszprémi Mentőse
A közgyűlés a betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként ítélte dr. Wlassics Katalinnak az Év Veszprémi Mentőse díjat.
Ezektől a kátyúktól kell végső búcsút venni
Ezektől a kátyúktól kell végső búcsút venni
Nemrég jelentette be a Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő közösen, hogy Veszprémben 2022 év végéig állami támogatásból - a Modern Városok Program keretében - és részben saját forrásból 16 km-nyi út újul meg. Körbejártuk ezeknek az utcáknak a nagy részét és dokumentáltuk a jelenlegi állapotot, hogy mire fognak elkölteni 5,3 milliárd forintot.
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Nem tartható tovább a jelenlegi állapot – jelentette ki Kovács Rajmund független önkormányzati és Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő szombaton a V-Busszal kapcsolatos sajtótájékoztatójukon.