Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szokatlan páros a vasárnapi asztalon

2017. március 21. 15:43 // Forrás: Ecoport magazin
A borkóstolók, borvacsorák alkalmával egyre gyakrabban kerülnek előtérbe a levesek, hiszen főétel előtt dukál az előétel, legyen az akár egy jó leves, természetesen aperitiffel tálalva. Nincs ez másként a Lídia Borházban sem, ahol Varga András borász ajánlása mellett ízlelhettem meg a tavalyi év újdonságát: a jóféle húsleves mellé is kiváló András Juhfarkot.

„A leves nálam mindig évszakos történet. Tavasszal, nyáron nem kívánom. Október körül, amikor már túl vagyunk a szüreten és 15° C alá esik a hőmérséklet, akkor kívánom meg az egytálételeket és a leveseket. Azok közül is kimondottan preferálom a nagymama-féle klasszikus, több órán át főtt, tartalmas, kellemesen zsíros, kicsit csípős verziót, amihez mindenképpen fanyarabb, savasabb bort tudok elképzelni, amit számomra a juhfark testesít meg. Sokkal jobban szeretek enni, mint inni, ebből adódóan nekem fontos szempont, hogy egy jó ételt ne vigyen el a bor, karakterében azonban mégis meghatározó legyen. Ezért választottam és ajánlom az András Juhfarkot. Korábban azt gondoltam, húsleveshez nem való a bor. Azóta kipróbáltam, használom, fogyasztom, működik.”

A Juhfark hungarikum, igazi kuriózumnak számító szőlőfajta, hiszen csak a kimondottan jó évjáratokban ad minőségi bort. Annak ellenére, hogy a Balatonfüredi-Csopak borvidék szélén is inkább az olaszrizling a meghatározó, a juhfark is nagymértékben előfordul, ami arrafelé nem olyan savas, nem annyira határozott és kemény, mint másutt, hanem kicsit lágyabb, így sokkal populárisabb.

„E két fajta házasításából 2008 óta készítek cuvée-t, mégis először a 2015-ös év termése hozott olyan eredményt, amit palackba illőnek éreztem. Tavaly a feleségem születésnapján szüreteltünk. 25 mázsa termésre számítottunk, mire a végére értünk, 40 lett belőle, mely mennyiséget az említett jeles nap megünneplését követően hajnalban és egyedül mertem be a konténerből. .. Akkor döntöttem úgy, bármi is történjék, ebből márpedig bor lesz!

A termés szép volt, kétségem tehát a továbbiakban nem fűződött a döntésemhez. 20,5 mustfokkal szüreteltünk, s mivel a 18-19 mustfok a juhfarknak már jó, az előbb említett, mondhatni tökéletes eredménynek számított. A Lídia Borház eme házasításának velejárója, hogy a hungarikum fajta mellé kb. 5-10% szürkebarát kerül.”

„Nálunk tradíció, hogy minden családtag választhat egy szőlőfajtát, vagy egy házasítást. Eldöntheti, hogy milyen karaktere legyen, majd annak nevet is adhat. Mivel nekem a juhfark és a szürkebarát volt a fiatalkori nagy kedvencem, hát azok házasítása mellett döntöttem, így kapta a 2015-ös év palackba zárt cuvée-je az András nevet.”

A nászéjszakák boraként is emlegetett juhfark a végletek bora: valaki vagy nagyon megkedveli, vagy soha többet nem kíván rá. Ennek oka a magas savtartalomban rejlik, amire a fogyasztók egyre inkább érzékenyek. Ámbár újbor formájában már az idei juhfark is elkészült, van karaktere, napról napra változik, mégis palackba zárva majd csak január-február tájékán érdemes keresni. Ebből adódik, hogy most még a tavalyi év termését kínáljuk, melynek kimondottan jó tesz az egy év távlat, ez idő alatt ugyanis lekerekedtek a savak, a bor fogyaszthatóbbá vált. Nem olyan nyers, nem olyan karcos, így az András Juhfark a húsleves mellett akár a karácsonyi asztalra is kiváló választás lehet.

"A Juhfark hungarikum, igazi kuriózumnak számító szőlőfajta, hiszen csak a kimondottan jó évjáratokban ad minőségi bort. "

Ecoport Magazin
Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik

vehir.hu
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.