Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hús nélkül is kaphat étterem Michelin-csillagot

2017. március 22. 20:34
A veszprémi Chianti Étterem szakácsa egy hétig sztázsolt a négy éve Michelin-csillagos bécsi Tianban. Azt mondja, bár nem vegetáriánus, a kint töltött idő alatt egyáltalán nem hiányzott a menüsorokból a hús.

Ami a Michelin csillagokat illeti, nemrég adták ki az idei kalauzt, amiből kiderül, hiába van Magyarországon 4 Michelin-csillagos éttermünk (a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és az Onyx továbbra is egy csillagosak, a Tanti pedig idén vesztette el a meglévőt), Ausztria előttünk jár ebben, ők 16 kitüntetett vendéglátóhellyel rendelkeznek.

Egy közülük a bécsi Tian, amely annak ellenére kapott idén is csillagot, hogy csak és kizárólag vegetáriánus ételeket készítenek, és szolgálnak fel. És ez nagy szó! Nemrégiben itt sztázsolt egy hétig a veszprémi Chianti Étterem szakácsa, Krizsán Gábor, hogy ötleteket és rafinériákat hozzon haza. Néhányat a március 21-22-i francia borvacsorába is belecsempészett.

Sztázsolás: fizetés nélküli munkát jelent, egy-egy nevesebb étteremben. A szakácsok azért csinálják, hogy tanulhassak az adott étteremről, az ételeikről, technikáikról. Főleg tapasztalatszerzés néhány nap, vagy hét alatt ingyen.

Gábor, aki húsz éve van a szakmában, azt mondja, volt mit tanulni a hét fős nemzetközi szakácsgárdától. Egy hétig dolgozott vendéglátói keze alá, és folyt be a munkafolyamatokba, miközben tanulásra is volt idő.

Elmondása szerint rengeteg ötletet gyűjtött a tálalási módokkal és a zöldségek széleskörű felhasználásával kapcsolatban. Ne feledjük, Michelin-csillagos étteremről van szó, ahol nem merül ki a 100 eurós menü a rántott sajtnál és a grillezett zöldségeknél! Elmesélte, a 4-6-8 fogásos menüsorok mindegyike egy-egy jellegzetes alapanyag köré épült, így köszönt vissza a több alkalommal is például a sütőtök; hol chipsként, püréként, vagy tésztaként.

„Nem vagyok vegetáriánus, egy hétig nem ettem húst, és végigkóstolva a menüsort abszolút nem is hiányzott még az íze sem, annyira komplexek voltak az ízek. Elképesztő, hogy egy hagymából, articsókából, vagy káposztából mennyi mindent ki tudnak hozni”- meséli.

Azt mondja, össze sem lehet hasonlítani egy Michelin-csillagos éttermet egy nem csillagossal. De ha valamit, akkor a mentalitást és a hozzáállást mindenképp érdemes eltanulni egy ilyen kategóriájú étteremtől.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.