2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

A Facebook aláfekszik a saríának

2017. március 31. 15:45
Zuckerbergék jelezték, hogy afféle „gondolat-rendőrségként” segítenek a pakisztáni kormánynak kiszűrni azokat a tartalmakat, amelyek az iszlámot merik kritizálni; ott, ahol a törvény halállal is büntetheti a blaszfémiát.

A héten több aspektusból is megvizsgáltuk a kritikát, hogy miként érdemes dicsérni, és miként nem. Annak ellenére, hogy a kritikának általában akkor van értelme, ha tartalmaz megoldási javaslatokat is, ezt nem mindenhol nézik jó szemmel.

Történik ugyanis, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy Európa iszlamizációja ellen a legjobb megoldás az lenne, ha egyszerűen betiltanák. Szerintük az iszlámnak nincs helye Nyugaton, azzal magyarázva, hogy annak kirekesztő és intoleráns mivolta nem összeegyeztethető az európai értékrenddel.

De még Pakisztánban, Indonézia után a második legnépesebb muszlim országban is vannak olyanok, akik felemelik hangjukat az iszlám ellen, sőt, olykor még kritikával is illetik.

Őket akarja levadászni a pakisztáni kormány, ezért a Facebookhoz fordultak, hogy adja ki azon felhasználók adatait, akik istenkáromlást követnek el.

A saríáról gyakran mint törvényről, a saría törvényéről beszélnek. Holott a saría jóval több egy jogrendszernél. Tárgyalja a teológiát, az imádkozást, a jótékonykodást és a böjtölést is. Nincs az életnek olyan területe, amit ne érintene a saría. Magában foglalja a szexuális viselkedést, meghatározza, hogyan kell köszönni, vagy hogyan kell megírni egy végrendeletet. Az egyik legfontosabb dolog a saríával kapcsolatban az, hogy Allah törvényének tekintik, ami felsőbbrendű az ember alkotta törvényekkel szemben-CSPII.

Navaz Sarif, a pakisztáni miniszterelnök azt mondta, hogy széles körben kell fellépni az istenkáromló megnyilvánulásokkal szemben. Ezt a nyilatkozatot a kormányzó párt hivatalos twitter-oldalán is közzétették, és nyomatékosították, hogy az istenkáromlás megbocsájthatatlan bűncselekményidézi a BBC-t az Origo.

Attól a Facebooktól vár segítséget Pakisztán, melyet 2010-ben pár napig blokkoltak, ugyanis néhány Mohamed karikatúra jelent meg az üzenőfalakon. A Facebook az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy megvizsgálják a pakisztáni kormány kérését, azonban a CBN azt írja, a közösségi média óriás a blaszfém tartalmak 85%-át távolította el oldaláról az elmúlt hetekben. A pakisztáni telekommunikációs hatóság (PTA) pedig elismerően nyilatkozott a Facebook „teljesítményéről”, dicsérték őket, hogy segítettek betartani a saríát, amely tiltja, hogy bárki ellentmondjon, vagy vitatkozzon a Koránról, vagy kritikával illessék Mohamedet.

Pakisztánban nem csak az interneten hódít a gondolatrendőrség, egy magasan képzett ateista bloggert (Ayaz Nizami), korábban le is tartóztattak a blaszfémia vádja miatt.

Ennek fényében igazán zavarba ejtő a Facebook cselekedete, hisz ismét teret adott egy olyan ideológiának, mely magán kívül nem tűr meg mást, de a kritikát főleg nem. Az iszlám törvénye, a saría ugyanis arra hivatott, hogy minden kultúra az iszlámhoz alkalmazkodjon. A muszlim gyári munkások sok helyen szünetet követelnek az imádság idejére. A ramadáni böjt alatt megkövetelik a nem-muszlimoktól, hogy ne egyenek a muszlimok szeme előtt. Most pedig a Facebookot sikerült bevenni ebbe a játékba, amely faarccal asszisztált ehhez.

A Facebook a 888.hu-t is letiltotta

Frissítve(22:04): Ezen cikk még napokkal a vasárnapi megjelenés előtt íródott, ám a megjelenés napján egy idevágó hír is napvilágot látott. A Facebook minden előzetes figyelmeztetés nélkül felfüggesztette a 888.hu közösségi média oldalát. A 888.hu szerint azért, mert olyanokat írnak, ami a Facebooknak, a "véleményterroristáknak nem tetszik."

"A Facebooknak nem tetszik az egyenes beszéd, az igazság nevén nevezése, valójában ők építenek fel egy hazug valóságot, ők építik azt az alternatív univerzumot, amiben azt kell gondolnod, azt kell írnod és azt kell megosztanod, amit ők előírnak"- írják.

Frissítve(ápr.3.): Amilyen gyorsan és indokolatlanul felfüggesztették, hétfőn ismét elérhetővé tették a 888 Facebook oldalát az közösségi média oldal üzemeltetői.

Címlapfotó:wired

Ge. Á.

További cikkek

2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap