2020. május 26. // Fülöp névnap

Fiatal doktoranduszok is bemutatkoznak a műszaki Kémiai Napokon

2017. április 25. 15:24
Április 25. és 27. között zajlik a Műszaki Kémia Napok elnevezésű, évente megrendezésre kerülő konferenciasorozat a Pannon Egyetemen.

A kedd délelőtti megnyitón Abonyi János veszprémi egyetemi tanár, a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a különböző egyetemekről, az iparból és akadémiai szférából érkezett szakemberek több mint 90 tudományos kutatási eredményt, és írást „hoztak magukkal.” Az intenzív három nap alatt érdemes lesz figyelni arra a 49 fiatal doktoranduszra, akik közül néhányan bemutatják majd kutatási eredményeiket.

Némedi Lajos alpolgármester szintén beszédet mondott, melyben kifejtette, Veszprém városa büszke arra, hogy már közel ötvenedik alkalommal adhat otthont Műszaki Kémiai Napoknak. „A városban különösen nagy jelentősége van a kémiai tudományos konferenciának, hisz a Pannon Egyetem bölcsője valamikor a kémiai tudományokban ringott, ez nagy jelentőséget ad a jövőnek is” –mondta.

Gelencsér András, a PE rektora szerint az egyetem a mai napig a kémiai hagyományokból táplálkozik. A konferencia a közel 50 év alatt megváltozott, már nem csak kémiai előadásokat hallhatnak az érdeklődők, interdiszciplináris programmá vált. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Pannon Egyetem a pályázatok elnyerését tekintve a 2.-3. legjobb felsőoktatási intézmény az országban, mely a kémiai szakmák tudományos munkásságának is köszönhető.

Szalai István, a rendezvény házigazdája köszöntőjében a Műszaki Kémiai Napokról és a kémia helyzetéről beszélt. „Amíg a kémiai alaptudományok területén az utóbbi 50 év lendületes fejlődést hozott, addig az alkalmazott kémia a rendszerváltás és a kétezres évek alatt megtorpant. Ez a rosszul értelmezett környezetvédelmi tudományproblémákra vezethető vissza. Napjainkban a gazdaság fejlődése a kormányzat támogatása miatt egyre több vegyipari céget alapítanak, reméljük, hogy ez a fellendülés visszahat az alkalmazott kémiai tudományok fejlődésére is”- fogalmazott.

Az idei konferencia témakörei a vegyészmérnöki és biomérnöki tudományok hagyományos területein kívül felölelik a funkcionális nano- és mikroszerkezetű anyagok kutatását, a bioanalitikát és a bionanotechnológiát is. Mindezek mellett a fenntartható mobilitás, olajipar, petrolkémia valamint folyamatrendszerek tervezése, - irányítása és rendszermérnökség témakörökben is tartanak többnyelvű előadásokat.

Ge. Á.

További cikkek

Hétfőn indul a gyermekek hete
Hétfőn indul a gyermekek hete
A Pannon Egyetem hallgatóinak önkéntes szervezete, a CoolLaunch, a Nemzetközi Hét sikere után újabb tematikus héttel készül, ezúttal a gyermeknek szülőknek közvetítenek tartalmakat.
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között szervezett érettségik lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott - tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH) pénteken.
Újranyitnak az óvodák és bölcsődék
Újranyitnak az óvodák és bölcsődék
Az iskolákban viszont digitálisan fejezik be a tanévet.
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
A veszélyhelyzet ideje alatt az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy az idei érettségiket meg lehet-e egyáltalán tartani, és ha igen, akkor milyen óvintézkedések mellett. Mint ismeretes, végül az írásbeli vizsgákat engedélyezték, de csak szigorú higiéniai óvintézkedések betartása mellett. Veszprémi oktatási vezetőt és igazgatót kérdeztünk a tapasztalatokról.
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből.
2020. május 26. // Fülöp névnap