2018. április 25., szerda
Márk névnap

Fiatal tehetségek megmérettetése

  • egyetem
  • 2017.05.03
    12:00
  • Continental
Hatodik alkalommal mérték össze tudásukat mérnökhallgatók a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. Continental-BEST programozó mérnökversenyén.

A verseny igen népszerű a hallgatók körében, ebben az évben 11 háromfős csapat érkezett a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatói mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, továbbá az Óbudai Egyetemről. A korábbi évekhez hasonlóan a versenyre mechatronikai mérnök, mérnökinformatikus, programtervező informatikus és villamosmérnök hallgatók jelentkezését egyaránt várták a szervezők.

A Conintental Automotive Hungary Kft. nem titkolt célja a versennyel, hogy bepillantást engedjenek a leendő mérnököknek a Continental Fejlesztési Központjába, hogy motiválják őket a későbbi munkahelyválasztásban, valamint a kiemelkedő tehetségeknek lehetőséget biztosítanak szakmai gyakorlatra.

„A versenyzők bekerülhetnek a gyakornoki programba, ahonnan később akár egyenes út vezethet a főálláshoz. A tavalyi 18 fős programozó mérnökversenyünk résztvevői közül 6 fő teljes állásban 2 fő pedig gyakornokként dolgozik már nálunk” – ahogy azt Orbán Asztrid, a cég Kommunikáció és Employer Branding munkatársa, a verseny főszervezője elmondta.

A megmérettetés lehetővé teszi, hogy bepillanthassanak a leendő mérnökök fejébe, és a verseny megrendezésével megpróbálják a lehető legjobbat kihozni belőlük. A Continental egyik alapelve a csapatmunka: a verseny során kiderül az is, kik tudnak csapatként hatékonyan együttműködni.

A résztvevők a veszprémi gyár Fejlesztési Központjába is betekintést nyerhettek, megismerkedhettek a gyár felépítésével, működésével, mivel a szervezők az első napon vállalati bemutatóval és laborlátogatással készültek. A második nap programja a feladat kidolgozás volt, melynek helyszínéül a Pannon Egyetem konferenciaközpontja szolgált.

A múlt évben a szervezők a programozó versenyen robotpincérnő építését tűzték ki feladatul szenzorokból, motorokból és persze sok kreativitásból, a team design kategóriában pedig a háztartásokban megtalálható mindennapi eszközökből kellett távközlési megoldásokat kiagyalni.

Idén sem kevésbé volt különleges a kihívás. Ezúttal a mai korban kincset érő információt kellett az egyik helyről a másik helyre eljuttatni; lehetőleg sérülésmentesen, villamos vezetékek használata nélkül, mikrovezérlőket programozva és elemi kis áramköröket építve.

Dr. Kránicz Balázs, a verseny szakmai vezetője így nyilatkozott: – Az efféle mérnökversenyek hangulatát érezve, a csapatok küzdelmét látva megnyugtató érzés tölti el az embert: nem igaz, hogy a mai egyetemi hallgatókból kiveszett az alkotási vágy és a kreativitás. Nagyon fontos tehát, hogy a felsőoktatásban a valós szakmai tevékenységek megalapozása is előtérbe kerüljön; természetesen a stabil elméleti hátteret követve a működő megoldásokkal, szerkezetekkel és a gyakorlati alkotói tevékenységgel egyetemben.

Végeredmény:

1. helyezett: C-rious - BME

2. helyezett: Bits Please! - Pannon Egyetem

3. helyezett: Springfield - Óbudai Egyetem

A verseny főszervezője:

Orbán Asztrid – Szenior Kommunikáció & Employer Branding

A verseny szakmai vezetői:

dr. Kránicz Balázs – Szoftverfejlesztő mérnök

dr. Vas Zoltán – Funkció fejlesztési csoport vezető