Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben

2024. február 2. 11:30
2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait.

Valójában azonban nem az asztrológiában kell keresni a miértekre a választ, sokkal inkább egy régebb óta tartó tudatos stratégia gyümölcse az, ami ezekben az években érik be. Az egyetem által szervezett évindító sajtóbeszélgetésen a sikerességet igazoló konkrét számok is előkerültek, valamint kiderült, hogy a június 30-cal leköszönő dr. Gelencsér Andrást ki követheti a rektori székben.

Körülbelül egy éve a Pannon Egyetem ugyanilyen háttérbeszélgetést szervezett a helyi sajtó képviselőinek, mint csütörtök délelőtt, amikor az intézmény vezetői összefoglalják az elmúlt időszakot és áttekintik az előttünk álló évet az újságírók kötetlen kérdései közepette. Tavaly a rektor ezen az eseményen úgy fogalmazott, hogy az egyetem kvantumugrásra készül. A kvantumfizika világból vett hasonlat ebben az értelemben arra utalt, hogy Pannon Egyetem szinte átmenet nélkül fog egy addig sem alacsony minőségi szintről még magasabbra lépni.

Dr. Gelencsér Andrásnak igaza lett. Az egykori Veszprémi Egyetem jogutódja ma vitán felül a hazai élmezőnyben szerepel az egyetemek közt, fókusza pedig már nem csak a magyar, hanem külföldi diákok felé is fordul.

Dr. Gelencsér AndrásDr. Gelencsér András

Egyetem és nem diplomagyár

Az a jelenség egyik egyetem vezetősége előtt sem ismeretlen, hogy a fiatalok döntését, amikor arról határoznak, hogy melyik felsőoktatási intézményben folytatják tanulmányaikat elsősorban nem is az egyetem neve a döntő, hanem hogy melyik városban van. Ebben a versenyben pedig Budapesttel szinte lehetetlen felvenni a versenyt. Veszprémben mégis sikerült az, ami az ország szinte egyetlen másik egyetemén sem: az országos átlag duplájával nőtt a hallgatói létszám tavaly, mindezt pedig úgy sikerült elérni, hogy közben nem csökkentek a veszprémi pontszámok, azaz nem adtak lejjebb a minőségi elvárásokból.

Hogy pontosan mi mindennek köszönhető ez a kiemelkedő eredmény, az több összetevőből áll és csak az egyik ezek közül a 2023-mas veszprémi EKF-cím, ezt a rektor is elmondta. Sokkal inkább most érett be a tudatosan építkező beiskolázási programjuk, mostanra került világszinten is a figyelem középpontjába a fenntarthatóság, amit különböző megoldásaiban a Pannonon is képviselnek már régóta – ez még később fontos lesz – és mostanra sikerült nyitni még jobban a város és a térség felé is.

A Pannon Egyetem belenőtt a kabátjába

A rektor összefoglalóját Csillag Zsolt kancellár aztán konkrét számokkal is alátámasztotta és kiegészítette. Ezek alapján, amíg országosan 28%-kal nőtt az egyetemre felvettek aránya, addig a Pannonon 605 fölött van ez az arány.

„A Pannon Egyetem mára belenőtt a kabátjába.” – utalt ezzel arra az interjúra is a kancellár, amit éppen portálunknak adott nemrég, és amiben a Pannon Egyetem 2006-os névváltásáról beszélgettünk, amikor Veszprémiből a régiós jelenlétet szimbolizáló Pannonra váltott az intézmény.

És valóban, a Pannon Egyetemnek ma már Veszprém mellett Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Kőszegen és újabban Ajkán is van kampusza. Utóbbi ráadásul olyan tempóban fejlődik, hogy alig másfél év alatt – 2022 májusában nyitották meg a kampuszt – már ki is nőtte a helyét és bővíteni kell azt.

Kapcsolódó cikk
A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában
Veszprémben mindenféle probléma nélkül ment végbe az egyetemi modellváltás, de hogy mit jelent ez pontosan, azt már kevesen ismerik mélységében. Erről is beszélgettünk Csillag Zsolttal, az idén 75 éves Pannon Egyetem kancellárjával. Hogyan változott a magyar felsőoktatás az elmúlt évtizedekben, mik voltak akkor és mik ma a kihívások? Hogyan reagált ezekre az intézmény és milyen stratégiája van a jövőre nézve? És egyáltalán, miért lett a Veszprémi Egyetemből Pannon Egyetem, ami ma a nemzetközi rangsorok alapján a világ élvonalába tartozik.

A szinten tartás nem jó megoldás, tovább kell fejlődni!

Az egyetem alsó kampuszának néhány épülete jelenleg még fel van állványozva, tavasz végére fejeződik be az energetikai felújítás – tért rá Csillag Zsolt egy gazdaságosság szempontjából létfontosságú fejlesztésre. A beruházásnak viszont már most vannak érezhető jelei, hiszen a rezsiköltségek úgy csökkentek 40%-kal 2022-höz képest az egyetemen, hogy közben a mindenhol máshol emelkednek az árak. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy hőszivattyút és napenergiát használnak, az országban elsőként egy teljes kampuszon. A kancellár nem akar itt megállni, Veszprémben a felső kampuszon is szeretnék folytatni, valamint a többi helyszínen is, ahol fenntart intézeteket az egyetemen.

Szintén növekedtek a számok a Pannon Egyetemen elérhető sportlétesítmények esetében. 2000 négyzetméter új sportpálya épült és felújították a már meglévőket.

Ami pedig szintén egy stratégiai kérdés az egyetemen, a külföldi hallgatók létszáma is 20%-kal emelkedett. Ez az arány azért is fontos, mert Magyarországon, de egész Európában is a demográfiai mutatók csökkenést mutatnak. Emiatt pedig már a külföldi egyetemek is még nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzetközi beiskolázásra. Ebbe a versenybe kell beszállnia a Pannon Egyetemnek, és ahogy most látszik, nem is indul rossz esélyekkel – húzta alá Csillag Zsolt.

Dr. Abonyi János, Dr. Gelencsér András, Csillag ZsoltDr. Abonyi János, Dr. Gelencsér András, Csillag Zsolt

Pannon 75

2024-ben hetvenötéves fennállást ünnepli a Pannon Egyetem, ezzel kapcsolatban pedig egész programsorozattal készülnek, ami folyamatosan elérhető elsz a 75.uni-pannon.hu oldalon. Erről már dr. Abonyi János rektorhelyettes beszélt, aki összekapcsolta az egyetem egykor vallott és ma érvényes értékeit. Ezek alapján a törekvés a magas minőségre végigkísérte ezt három generációt átívelő történelmet, ma pedig az a feladat, hogy a mostani fiatalok nyelvezetén adják át ezeket.

Olyan szakmákat oktatnak, amik talán még nem is léteznek

A Pannon Egyetemen az elérhető szakok portfóliója is többször bővült az elmúlt időszakban. Amellett, hogy még nagyobb hangsúlyt kaptak a különböző pedagógiai képzések, sikeresen akkreditálták a pszichológia alapszakot, ami 2024 szeptemberében fog először elindulni a Humántudományi Karon, a gazdaságtudomány területén pedig ületi adattudományra lehet jelentkezni. Utóbbi markánsan épít az informatikára és a mesterséges intelligenciára. Ahogy a kancellár kifejtette, egyértelmű, hogy a társadalmi trendek egyre inkább az AI felé tolódnak el, nekik pedig kötelességük, hogy szorosan kövessék ezeket, ezért a Pannon Egyetemen a meglévők mellett már most gondolkodnak olyan szakokon, amik erre, a mesterséges intelligencia hasznos kezelésére épülnek. „Olyan szakmákra kell felkészíteni a fiatalokat, amik lehet, hogy ma még nem is léteznek, de később meghatározóak lesznek” – mondta Csillag Zsolt.

Júliustól új rektora lesz az egyetemnek

Dr. Gelencsér András 2015 óta a Pannon Egyetem rektora, két és fél cikluson át tartó megbízatása azonban idén június 30-cal lejár. A sajtóbeszélgetésen az egyetem vezetése pedig már meg is nevezte, hogy ki lehet az új tudományos vezető. Ehhez persze még le kell zajlania a bürokratikus folyamatoknak, de mivel a határidőig dr. Abonyi Jánoson kívül senki nem adott be pályázatot, így szinte biztos, hogy július 1-től a mostani rektorhelyettest nevezik ki.

Főleg úgy, hogy a mostani eseményen a sajtó előtt is biztosították őt támogatásukról az egyetem jelenlegi vezetői, valamint Abonyi János számára sem ismeretlen a Pannon Egyetem, hiszen már közel másfél évtizede oktat és kutat az intézményben.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.