Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Le kell beszélni a közönségről a bugyit

2009. május 3. 16:15
Aranyosi Pétert háromszor hívta vissza a közönség a Jäger-bár színpadára. Kifaggattuk, hogyan lett tanárból humorista.

Mi az eredeti foglalkozásod?

Eredeti foglalkozásom történelem-művelődésszervező tanár. Ötös voltam egész életemben történelemből, a művelődésszervezés szak viszont egy kínszenvedés volt. Mindig gyakorlati ember voltam: kitaláltam és megszerveztem dolgokat.

Említettél a műsorodban különböző szakokat. Műszaki képzés vagy bölcsész?

Sokkal többre tartom a műszaki iskolát. Most, hogy öregszem rájövök, hogy a termelés a lényeg. Az alkotásról beszélnil nem annyira jó. Minden ember, aki humán ember, irigyli azokat, akik tényleg tudnak is tenni valamit. A tanítás ugyan fontos, de az elméleti rágódás nem. Nekem ők a csodák ebből a szempontból. Ők viszik előre az országot. Ha a fiam nem öt éves lenne, akkor megmondanám neki, hogy tanulja ki a burkoló, vagy a festő szakmát. Rendes megélhetése lesz, cipekedni kell, koszos lesz a keze, de nem megy haza idegbetegként.

Hogyan lett belőled humorista?

Több állomás is volt. Miskolcon van egy olyan zenekar, hogy Kabinet Rt. Jártam koncertekre, elkezdtem szervezkedni, és beletanultam a szakmába. Elég komoly koncerteket csináltunk már Pesten is a bandának, aztán a főiskolán gólyabálokat szerveztem három éven keresztül.

A pályára úgy kerültem, hogy meghívtam Fábry Sándort is az egyik rendezvényre. Kimentem érte az állomásra, és amíg beértünk a főiskolára, elkezdtem neki mesélni, ő pedig úgy nevetett, hogy majd' kiesett a kocsiból. A művelődésszervező szakról a rádiókabaréba kerültem, mint alsegédszerkesztő helyettes. Tizenkét éve dolgozok ott. Amikor indult az Esti Showder, Fábry megkérdezte, hogy leszek-e az asszisztense. Elvállaltam, bejött. A dumaszínházhoz innen egyenes út vezetett.

A történetek, amiket mesélsz a családodról, barátaidról, ismerőseidről, a valóságban is megtörténtek?

A történeteimet úgy mesélem, hogy ezen nevetnek, de mind igaz. Minden egyes történet, anyám betépése Amszterdamban is, és Bandi bácsi gólyabálos sztorija is. Van, ami nem velem történt meg, hanem egy ismerőssel, de úgy mesélem, mintha én lettem volna. A főiskolára nem vettek fel négy évig. Ez alatt az idő alatt bebarangoltam Európát, ami nagy élményanyag, csak nem mindig mesélem. Stoppal elmentem Írországba, ahol 1992-ben még háború volt. Onnan Skócia, London, Párizs, Liszabon. Elég sok élmény ért, ez volt életem legjobb négy éve.

Asztali beszélgetés barátokkal, fellépés egy rendezvényen, esetleg televíziós műsor? Melyiket részesíted előnyben?

Baráti társaságban teljesen más, a színpadon ahhoz képest visszafogott vagyok. A színpad és az asztal teljesen más. Az asztalnál barátok ülnek, míg a közönség teljesen idegen emberekből áll. Én mindig a saját korosztályomnak jövök be igazán, mert ők értenek meg. A televízióban kicsit nehezebb, mert jobban oda kell figyelni.

Szerinted mitől jó egy stand-up műsor?

Lendvai úr jut eszembe, aki azt mondta, hogy nem megnevettetni kell az embereket, hanem a figyelmüket magadra vonni. Az a lényege a stand-up-nak, a nevetés az egy más dolog. Van olyan stand-up, amin ha nem is nevetek, de jól érzem magam. Amikor nagy színészek mesélnek, pl. Kern András, dermedten hallgatom. Nem a poén a lényeg, hanem Te magad. Magadat adod el, a magad személyiségét, nem a poént. Ha arról van szó, hogy kinek a legjobba poénja, az Bács Miklós. Nagyon jók a poénjai, de nem jól adja elő. Ellenpélda Ádámka, akinek nincsenek jó poénjai, de nagyon jól adja elő. Le kell beszélni a közönségről a bugyit.

Hogy viseled, viselitek a népszerűséget?

Igen, most már felkapott arcok vagyunk, reklámokban is szerepelünk, ami jó, de művészi szempontból nem annyira. Amikor egy rétegkultúrából átmegyünk tömegkultúrába, tulajdonképpen „elkurvásodunk„...

Ódor Eszter
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.