2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

A megye legjobb borait díjazták

 • kult
 • 2017.05.13
  01:30
Ismét megrendezte a Veszprém Megyei Borok versenyét - már 20. alkalommal - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezete. Az ünnepélyes eredményhirdetést sétáló borkóstolóval kötötték össze pénteken a Hangvilla éttermében.

Az elmúlt évtizedekben a hazai borkultúra rohamos léptékben fejlődött, a kamara kezdeményezésének köszönhetően, a fejlődés fokmérőjeként pedig a borászatok pedig évről évre meg is nézhetik, hol tartanak. A szervezet megyei versenye ráadásul nemcsak a borászatoknak jó visszajelzés, de egyre nagyobb marketingerővel is bír, aminek köszönhetően szélesebb kör is megismerkedhet a minőségi borokkal.

Radovits TiborRadovits Tibor

A versenyen az eddigi hagyományokhoz hasonlóan a megye mind a négy történelmi borvidéke részt vett, és jól is szerepeltek. Idén összesen 230 bormintát adtak le a borászok, amelyet Badacsonyban, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében kóstolt és ítélt meg a zsűri – mondta el Radovits Tibor, a NAK Veszprém megyei elnöke. Újdonság viszont, hogy a Pápai Agrárexpó helyett a tavalyi évtől kezdve a díjakat a Hangvillában adták át.

A 100 pontos bírálati rendszer alapján összesen négy, ún. nagy arany minősítést osztott ki a zsűri, valamint további 20 pincészetet és szakember jutalmaztak arany, ezüst vagy bronz oklevéllel.

A legkiválóbb megyei borok idén:

 1. Hudák Szőlőbirtok és Borászat 2016-os olaszrizlingje
 2. Tornai Pincészet Kft. 2015-ös Zeusz bora
 3. Egly Szőlőbirtok és Borászat 2009-es olaszrizling jégbora
 4. Söptei Bor és Gasztronómia 2013-as sárga muskotálya

A nagy arany minősítést kapott bor mellett az egyes hegyközségek egy-egy különdíjjal is jutalmazták az általuk legjobbnak vélt borászatot, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a legkiválóbb bornak ítélte oda különdíját.

 • A badacsonyi hegyközség tanácsa különdíjjal tüntette ki a Varga Pincészetet.
 • A Balatonfüred-Csopaki borvidék hegyközségének tanácsa a Hudák Szőlőbirtoknak adta különdíját.
 • Díjat vehetett át továbbá az Egly Szőlőbirtok a Balaton-felvidéki hegyközség tanácsától.
 • A NAK Veszprém megyei szervezete különdíjjal jutalmazta a Koczor Pincészet késői szüretelésű olaszrizlingjét is.

Ugyancsak hagyomány, hogy a 10 legjobb közül a NAK a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésével és a Veszprém Megyei Kormányhivatallal közösen kiválasztja a megye legjobb borát, utóbbi döntés azonban még nem született meg.

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a szélesebb közönség is megkóstolhatta a megyei borverseny tíz legjobb versenyzőjének ízletes nedűit, illetve megismerkedhettek a készítőkkel.

A 10 legeredményesebb borászat: Söptei Bor és Gasztronómia, Egly Szőlőbirtok és Borászat, Tornai Pincészet Kft., Hudák Szőlőbirtok és Borászat, Varga Pincészet Kft., Koczor Pincészet Balatonfüred, Kálmán pince, Feind Borház, Pántlika Pincészet - Dörgicse Bor Kft., Fodorvin Családi Pincészet.