Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Egységben a kulturális főváros címért

2017. május 25. 12:17
Politikai konszenzus alakult ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal kapcsolatban – jelentették ki az önkormányzati frakciók vezetői és a frakció nélküli pártok képviselői csütörtökön.

Az ügy mellett közös sajtótájékoztatón állt ki Porga Gyula polgármester, Forgóné Kelemen Judit (Jobbik), Gerstmár Ferenc (LMP), Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) és Ovádi Péter (Fidesz-KDNP).

A polgármester szerint az EKF-pályázat fontos üzenete az együttműködés. Ez megnyilvánul abban, hogy Veszprém nem egyedül, hanem térségével együtt nyújtja be a pályázatot, és abban is, hogy helyben is konszenzus alakult ki. Az ellenzéki képviselők már az ötlet felmerülése óta támogatják a kezdeményezést. Nem azt keressük, ami elválaszt minket, hanem ami összeköt bennünket – hangsúlyozta Porga. – Vannak olyan közös ügyek, amelyekben sikerült konszenzusra jutnunk, a kialakult jövőképben a város politikai szereplői egyetértenek, ez nagy segítséget jelent majd a pályázat összeállításában. Ennek mérföldköveként a májusi közgyűlés egyhangúlag elfogadta a pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést.

Porga Gyula és Ovádi PéterPorga Gyula és Ovádi Péter

Ovádi Péter kijelentette: a Fidesz-KDNP a kezdetektől fogva támogatja a kezdeményezést. Veszprém nagy kihívás előtt áll, de ennek meg tudunk felelni, hiszen sok, Európa-szerte ismert értékkel rendelkezünk. A programalkotásban mindenki részt vehet, a fiatalaktól az idősekig mindenki elmondhatja a véleményét. Hozzátette: Veszprém nemcsak a kultúra, hanem a politikai kultúra fővárosa is.

Amikor 2004-ben a 2010-es EKF-re pályáztunk, akkor is teljes politikai együttműködés és egyetértés volt – emlékezett vissza Hartmann Ferenc. A Demokraták Veszprémért frakcióvezetője szerint megnyugtató, hogy a város jövőjéről stratégiai szinten egyetértés alakult ki, még ha a részletekben vannak is eltérések. Örömét fejezte ki, hogy az ügy mellett parlamenti képviselők, EP-képviselők is felsorakoztak. Ugyanakkor úgy látja, hogy a pályázat nehézsége lesz a város közlekedési infrastruktúrájának javítása, ami nélkül a program nehezen elképzelhető. 2023-ig el kell készülnie a nyolcas főút várost elkerülő szakaszának, a 82-es kádártai-gyulafirátóti elkerülőjének, a vasúti fejlesztéseknek, a belső körgyűrű hiányzó szakaszának. A város erősségeinek tartja a „királynék városa” tradíciót és a sportkultúrát.

Gerstmár Ferenc és Hartmann FerencGerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc

Forgóné Kelemen Judit szerint a most elfogadott előterjesztésben megjelentek azok a kritériumok, amiket előzőleg megfogalmaztak. Mint mondta, azt szeretnék, ha nyertes pályázat esetén nem kozmopolita életérzést sugárzó programok valósulnának meg, hanem a város kulturális, történelmi. keresztény hagyományai jelennének meg, a helyi identitás, a magyar nemzettudat erősödne. A Jobbik nem támogatja új objektumok építését, de a meglévő infrastruktúra fejlesztését igen, és ebbe bevonnák a helyi vállalkozásokat, civileket is. Fontosnak tartja, hogy a program megvalósulása ne rójon többlet anyagi terheket a városra. Hozzátette: a pályázattal azt üzenhetjük Brüsszelnek, hogy Veszprémben nyolc nemzetiség él együtt békében, gyakorolhatja kultúráját, szervezheti közösségeit. Példát mutathatunk Európának arról, hogyan lehet sokszínű kulturális közösséget szervezni és működtetni.

Forgóné Kelemen JuditForgóné Kelemen Judit

Gerstmár Ferenc azt emelte ki, hogy a megfogalmazott program nem csak 2023-ról szól, hanem az addigi és az azt követő évekről is. Veszprém jó eséllyel pályázik, de ha csak annyit érünk el, hogy közösen gondolkozunk a jövőnkről mi veszprémiek és a régióban élők, akkor már önmagában ezzel sokat nyerünk. A térségben megjelenő értékek egyesülve még erősebbek. Fontosnak tartja, hogy olyan projekt valósuljon meg, amely fenntarthatósága biztosított, és ami az itt élők jólétét szolgálja, hiszen mások is akkor jönnek ide szívesen, ha azt látják, hogy a helybeliek jól érzik magukat.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.