Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

A közösség jövőjéről gondolkodtak

2017. május 26. 6:00
A 2023-as Európa Kulturális Főváros pályázattal kapcsolatban rendeztek konferenciát pénteken a Hangvillában.

A rendezvényt megnyitó Porga Gyula polgármester elmondta: az EKF nem egy klasszikus európai uniós pályázat, nem arról szól, hogy a nyertes város fesztiválvárossá váljon egy évre, hanem a közösségépítés a lényege.

„Nem az a cél, hogy Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen, hanem az, hogy 2030-ban a veszprémi közösség minden egyes tagja sokkal boldogabb legyen, mint most.”

Az EKF-pályázat egy eszköz, hogy figyelmet és forrást teremtsen a városnak. Mindenkinek van egy jövőképe, hogy mit kellene javítani, mit kellene hozzátenni, hogy jobb legyen. A mi feladatunk, hogy ezeket az egyéni álmokat összefésüljük – mondta a polgármester.

Az EKF eredeti célja az, hogy az Európai Unióban a gazdasági együttműködések mellett megmutassuk egymásnak kulturális értékeinket – mondta Mike Friderika, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa. A program tágan értelmezi a kultúra fogalmát: az oktatástól kezdve a sportéleten át sok minden beletartozik, ami a közösségfejlesztés terepe lehet.

Jó néhány EKF-program azért sikerült rosszul, mert túl nagyot álmodtak a városok – tette hozzá Mike, utalva Pécs példájára, ahol óriási kulturális intézményeket építettek, amiknek a fenntartásába a város majdhogynem belerokkan. Ezt ezúttal szeretnék elkerülni.

Az egész napos konferencián olyan témákkal foglalkoztak a résztvevők, mint a civil szervezetek, a fiatalok szerepe a pályázatban. Felmérték, hogy milyen tényezők adhatnak okot az elégedetlenségre Veszprémben, mik azok a tényezők, amik miatt korábbi kötődések nélkül a városba költözik valaki, és hogyan lehetne hazavonzani azokat a fiatal veszprémieket, akik máshol találták meg a számításaikat.

EKF
vehir.hu
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   2024. április 29. 17:13 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.